Trenutek, ki bo še dolgo časa buril duhove. Henry je z roko zaustavil žogo in jo nato z nogo serviral na glavo Williamu Gallasu. Foto: EPA
Trenutek, ki bo še dolgo časa buril duhove. Henry je z roko zaustavil žogo in jo nato z nogo serviral na glavo Williamu Gallasu. Foto: EPA
Thierry Henry
Thierry Henry je poskrbel za novo Božjo roko. Foto: EPA
Ćiro Blažević
Ćiro Blažević je bil po porazu neizmerno razočaran. Foto: EPA
Francozi z božjo roko na SP

Njegovi varovanci so na prvi tekmi v Lizboni zadeli tri vratnice, na povratni tekmi pa jih je dokončno pokopal Raul Meireles. "Trenutno nisem prepričan o tem, ali lahko sploh še naprej vodim to ekipo. Sem popolnoma demoraliziran in nesrečen. V tem trenutku je še prezgodaj govoriti o tem, ali to pomeni tudi konec moje trenerske kariere," je povedal Blažević.

"Ko sem sprejel to nalogo, sem zatrjeval, da bo vodenje reprezentance BiH-a moj trenerski labodji spev, zdaj pa več ne vem, ali bo res tako," je še dejal sloviti trener.

BiH nemočen brez nekaterih nosilcev igre
Gostitelji so bili na povratni tekmi zelo zdesetkani. Brez Spahića, Rahimića, Muratovića in Misimovića po mnenju selektorja niti niso mogli bolje igrati. "Portugalci so izvrstna ekipa in to je bilo nazadnje tudi odločilno," je dejal Ćiro.

Je mogoča ponovitev tekme?
Irska nogometna zveza je sporočila, da bo pri Mednarodni nogometni zvezi vložila uradno zahtevo za ponovitev povratne kvalifikacijske tekme za uvrstitev na SP proti Franciji. "Očitna napačna odločitev sodnika, ki je priznal gol, je zamajala temeljni ugled športa. Pozivamo Fifo, da kot krovna organizacija v športu poskrbi za ponovitev tekme," so v sporočilu za javnost zapisali pri irski zvezi. Irski pravosodni minister Dermot Ahern prav tako zahteva ponovitev tekme.

William Gallas je odločilni gol v podaljšku dosegel po podaji Thierryja Henryja z roko, kar je zvezdnik Barcelone tudi priznal. Ahern poudarja, da bi bila ponovitev tekme poteza v luči "fair-playja" in da bi Fifa to morala sprejeti. "Verjetno pa tega ne bodo storili. Smo pač premajhna riba v svetovnem nogometu. Če bo izid ostal nespremenjen, se bo seveda okrepila miselnost, da se zmage doseže s prevaro," je poudaril.

Henry: Bila je roka, ampak jaz nisem sodnik
Henry je v odločilni akciji v 103. minuti žogo zadržal v igri z roko, potem pa z nogo poslal predložek pred vrata, kjer je William Gallas izenačil (1:1). Švedski sodnik Martin Hansson je gol priznal. "Če sem pošten, je bila to roka, ampak jaz nisem sodnik. Žoga mi je res priletela v roko, a seveda sem igral naprej. Za nas je najbolj pomembno, da smo se uvrstili na SP," je dejal Henry.

Keane popolnoma izgubil živce
V irskem taboru je bilo po porazu slišati le ogorčenje. "Okradli in prevarali so nas. Fifa bo srečna. Spet se je pomagalo velikim," je bil razočaran irski kapetan Richard Dunne. Še bolj neposreden je bil strelec irskega gola Robbie Keane: "Fifa in Uefa sta dobili, kar sta želeli. Michel Platini je verjetno takoj po tekmi poklical Seppa Blatterja in mu čestital."

Le "Trap" ostaja hladen
Vratar Shay Given, ki se je prav tako zgražal nad sodnikom, 'ki ni videl, kar je videl cel stadion', pa je napovedal celo, da razmišlja o odhodu iz reprezentance. Še najbolj miren je bil Italijan na irski klopi Giovanni Trapattoni: "Žalosten sem, ker smo res odigrali veliko tekmo. Fantje so se borili kot levi. Ta tekma seveda nima nobene zveze s fair-playem in neumno je izgubiti na takšen način. Zmagovalca bi morali odločiti streli z enajstmetrovke."

Tudi L'Equipe zelo kritičen
Tudi francoski mediji so bili zelo kritični do galskih petelinov. Časnik Le Figaro je zapisal: "Na kaj takšnega ne moremo biti ponosni." L'Equipe, ki je na prvi strani objavil naslov "Božja roka" in namignil na odločilni gol Argentinca Diega Armanda Maradone v četrtfinalu SP-ja 1986 proti Angliji, pa je po slabem francoskem nastopu zahteval tudi zamenjave v reprezentanci.

L'Equipe je zapisal celo, da so Francoze rešile kar tri roke - Henryjeva in roki vratarja Huga Llorisa. Ogorčeni so bili tudi nekateri televizijski novinarji, razočarana je bila tudi francoska ministrica za šport Roselyne Bachelot, predsednik nogometne zveze Jean Pierre Escalettes pa je povedal svojo resnico, ko je dejal, da gre "za večer, ki ga je treba hitro pozabiti".

Francozi z božjo roko na SP