Kapetan Islandije Aron Gunnarsson ni samo vodja moštva, temveč je tudi smrtonosni podajalec iz avta. Z dolgimi in natančnimi meti je spremenil avt v nevaren predložek, iz katerega so Islandci dosegli dva pomembna gola. Foto: Reuters
Kapetan Islandije Aron Gunnarsson ni samo vodja moštva, temveč je tudi smrtonosni podajalec iz avta. Z dolgimi in natančnimi meti je spremenil avt v nevaren predložek, iz katerega so Islandci dosegli dva pomembna gola. Foto: Reuters
Islandski navijači
Islandija je uspešnica prvenstva v Franciji, samo, ali so Vikingi z vulkanskega otoka sposobni ponoviti senzaciji Danske 1992 in Grčije 2004? Foto: Reuters

Najlepše presenečenje tega evropskega prvenstva je navdušilo Boštjana Janežiča, Aljaža Golčerja, Marka Cirmana, Jožeta Pepevnika in voditelja Luko Petriča, peterico nogometnih novinarjev in poznavalcev v radijski oddaji Žoga je okrogla, miza pa tudi.

Soselektorja bi imeli celo za predsednika
Jože Pepevnik opozarja, da islandska igra sploh ni tako presenetljiva, če upoštevamo, da se je reprezentanca prebila v dodatne kvalifikacije SP-ja v Braziliji, na evropsko prvenstvo v Franciji pa se je uvrstila med prvimi, iz zahtevne skupine s Čehi, Turki in Nizozemci.

Marko Cirman je razkril, da je nogometna pravljica vplivala tudi na izid predsedniških volitev v tej otoški državi. Poleg uradnih kandidatov sta se na volilnih lističih znašli tudi imeni obeh selektorjev.

Miselnost "nič ni nemogoče" ključ do uspeha
V oddaji je gostoval novinar islandskega javnega RTV Haukur Hardarson, da, tudi on se piše na son, obrazložil pa je, da je miselnost Lagerbackove 23-erice Islandijo popeljala do četrtfinala: "Ta generacija, rojena med letoma 1988 in 1991, je izjemna. Zna več kot prejšnje, predvsem z žogo v nogah. Če k temu dodamo še islandsko miselnost, dobiš precej redko in posebno kombinacijo. Ni težko reči, da se boš bojeval 90 minut, da boš ščitil hrbet svojemu bratu na igrišču, toda oni to zares delajo. Miselnost je neprekosljiva. Ta je najpomembnejša. Seveda so pripomogle tudi nove dvorane, ki nas zaščitijo pred neugodnim vremenom, kar pomeni, da se lahko igra tudi pozimi. Tudi zelo dobre trenerje imamo, dobro delajo z mladimi, tako s fanti kot dekleti. Kombinacija vsega tega je ustvarila ta vzpon, ampak največja zasluga gre nogometašem. Celotna 23-erica je fantastična, njihova miselnost je izjemna.«

Anglija je doživela nov polom
Luka Petrič se čudi, da je tako izkušen selektor, kot je Roy Hodgson, šele na prvi tekmi na tem prvenstvu preizkusil Wayna Rooneyja na sredini igrišča. Ugotavlja, da Angleži sredi velikih tekmovanj rešujejo temeljne probleme v svoji izbrani vrsti, prepričljivi Nemci pa zgolj pilijo malenkosti že dobro utečenega stroja. Aljaž Golčer se strinja in dodaja, da Rooney sicer ni bil med najslabšimi, a ni vezni igralec. Pravi, da je prevečkrat ustavljal angleške napade. Spomnil je, da so se Angleži veselili, ko so izvedeli, da igrajo proti Islandcem, ne proti Portugalcem, Hodgson pa je raje šel na izlet po Seni, kot da bi si v živo ogledal naslednje tekmece.

Portugalci zdaj pod pritiskom vloge favorita
Prvi četrtfinale bo dvoboj med Portugalsko in Poljsko
. Pepevnik opozarja, da je vloga favorita in pritisk, ki pride z njo, zdaj pri Portugalcih, novinar portugalskega nacionalnega radia Alexandre Afonso pa verjame, da se lahko Selecao prebije v polfinale: "Kot Portugalec upam, da se to uresniči, kot novinar pa mislim, da ima Portugalska boljše moštvo od Poljske. Ne pravim, da bo lahko. Je pa kakovost na naši strani, zato mislim, da bomo napredovali v polfinale. Ampak ne smemo se prenagliti. Saj veste, v 90 minutah je vse mogoče."

Večina omizja na vrh Evrope postavlja Nemčijo
Trije od petih pravijo, da bo Nemčija novi evropski prvak, čeprav Nemčija svojega naslednjega tekmeca, Italijo, na velikih tekmovanjih v osmih poskusih še ni premagala. Nemčija je favorit Golčerja, Petriča in Boštjana Janežiča, ki je sicer presodil, da so nemški nasprotniki Slovaki s prebojem v osmino finala dosegli svoj maksimum, pred nadaljevanjem prvenstva pa opozoril, da se lahko prebudi doslej speči Thomas Muller.

4. podkast: Žoga je okrogla, miza pa tudi