"Rdeči vrag", ki noče biti reprezentančni "diable rouge/rode duivel", vprašanje pa je tudi, ali bo še dolgo klubski "red devil". Januzaju se konec sezone izteče pogodba z Manchester Unitedom, ki se zdaj boji ponovitve primera Paul Pogba in mu ponuja astronomsko 6.500-odstotno povišanje trenutne plače. Foto: EPA

Dali smo mu jasno vedeti, da je od njega odvisno, ali bo igral za Belgijo in ne. Spoštoval bom njegovo odločitev.

Marc Wilmots, selektor Belgije
Adnan Januzaj (Manchester United)
Januzaj je prvič sedel na klopi članske ekipe Manchester Uniteda na poslovilni tekmi Alexa Fergusona, debitiral pa je avgusta kot rezervist v angleškem superpokalu. V soboto je prvič v karieri začel v začetni postavi in dosegel oba gola za zmago, s čimer je postal šele drugi "rdeči vrag", ki je ob polnem debiju dosegel več kot en gol - prvi je bil Ruud van Nistelrooy. Foto: Reuters

Januzajev oče je bil vedno jasen glede reprezentančne prihodnosti. Najprej si mora nekje zagotoviti igranje v začetni postavi, nato pa se bo lahko odločil, za koga bo zaigral.

Igralčev menedžer Dirk De Vriese.
Adnan Januzaj
Ne samo reprezentance, na Januzaja prežijo tudi drugi nogometni velikani, ki upajo, da ne bo podaljšal sodelovanja z Manchester Unitedom. Glavni kandidati so Barcelona, Juventus in Bayern. Foto: EPA

Strelec obeh golov za preobrat in zmago Manchester Uniteda na sobotnem gostovanju pri Sunderlandu že dolgo velja za izredno nadarjenega nogometaša, ki ga čaka velika kariera, pri čemer pa mladenič še vedno ni rekel zadnje besede in se zavezal nobeni reprezentanci. Snubcev pa je po debitantskih članskih golih vsak dan več ...

Lonček pristavili še Angleži
"Ima možnost, da izbere državo, za katero bi igral. Verjetno ima na voljo tri ali štiri različne reprezentance. Belgija ga je seveda že večkrat vpoklicala, a jih je doslej zavračal. Želijo si ga, kolikor vem, Albanija, Hrvaška in še nekaj drugih,"
je po tekmi na to temo odgovoril trener Manchester Uniteda David Moyes. Selektor Roy Hodgson pa si je omenjeno tekmo v živo ogledal ravno z namenom, da oceni Januzaja in mu da vedeti, da je v načrtih angleške nogometne zveze.

Skratka, kdo je Adnan Januzaj?
Rodil se je 5. februarja 1995 v Bruslju, glavnem mestu Belgije, kjer je odrastel, se šolal in začel igrati nogomet. Izhaja iz kosovsko-albanske družine, ki je na začetku 90. let pobegnila s Kosova v Belgijo. Pri 10 letih je Adnan postal član belgijskega nogometnega velikana Anderlecht, ki pa ga je zapustil marca 2011, ko je bil star 16 let in se za 350 tisoč evrov preselil k Manchester Unitedu. Na sever Anglije se je preselila celotna družina, kjer njegov oče Abedin Januzaj še naprej trdno držo roko nad sinovo kariero.

Bruseljčan kosovskega rodu
Belgija
je najbolj očitna izbira, a kaj ko so Januzaji vestno in vztrajno zavračali vsa vabila belgijske reprezentance in to že za selekcije do 14 let. Tudi zadnji uspehi "rdečih vragov", ko imajo po dolgem času nadarjenih igralcev polno moštvo in so tik pred potrditvijo uvrstitve na SP 2014, jih niso prepričali. Drugi dolgoletni snubec je Albanija, kjer javnost že dolgo pritiska na nogometno zvezo, da vpokliče Januzaja, a kljub javni napovedi selektorja Giannija De Biasija se to še ni zgodilo. Albanski mediji špekulirajo, da so Januzaji to možnost zavrnili.

"Trije levi" najtežja in najdaljša pot
Anglija
je nenadejano postala možnost, potem ko se je FA očitno odločila zanemariti lastna pravila. Po Fifinih pravilih lahko izbiraš med več reprezentancami, katerih državljanstvo imaš ali pa si krvno povezan vsaj po starih starših. Druga možnost je, da po dopolnjeni polnoletnosti pet let živiš na ozemlju izbrane nogometne zveze, kar bi pomenilo, da bi lahko Januzaj za Anglijo lahko zaigral šele leta 2018. A obstaja pomembna prepreka: Anglija, Wales, Škotska in Severna Irska imajo glede reprezentančnih prestopov posebno pravilo, po katerem moraš v izbrani "državi" do polnoletnosti opraviti pet let šolanja.

V igri vse države prednikov
Zdaj se je v snubljenje aktivno vključila Turčija, ki se sklicuje na to, da so bili Junuzajevi predniki turški državljani, saj je bil Kosovo del Turškega cesarstva vse do leta 1913. Nenadejan kandidat je postala Hrvaška, saj naj bi Adnanova mama imela delno hrvaške korenine. Srbija? Ni možnosti, saj je bil Abedin Januzaj pred begom na Zahod nekaj časa celo zaprt zaradi "separatističnih dejavnosti". In tako smo prišli do reprezentance, katere dres bi Januzaj najraje nosil - Kosovo.

Čakanje na pravo priznanje Kosova
A obstaja velika ovira - kosovska nogometna zveza (FFK) pod vodstvom Partizanove legende Fadila Vokrrija namreč ni članica Uefe in Fife, s čimer ne more sodelovati v pravih reprezentančnih bojih. Po razglasitvi neodvisnosti Kosova leta 2008 sta evropska in mednarodna nogometna zveza ustregli pritisku Srbije in zavrnili članstvo Kosova, ker država ni članica Združenih narodov. Po letih lobiranja se stvari na zunaj niso veliko premaknile, a z vse bolj otipljivo normalizacijo odnosov med Beogradom in Prištino v zadnjih mesecih in dneh, se odpirajo nove možnosti za Kosovce.

Že februarja letos sta Fifa in Uefa dala dovoljenje FFK-ju, da lahko po novem igra uradne prijateljske tekme z drugimi priznanimi reprezentancami, če pri tem ne bodo razobešali in razkazovali državnih simbolov (ne)priznanega Kosova, ampak samo simbole FKK-ja. A obstaja tudi zadržek: za vse mednarodne prijateljske tekme na ozemlju Kosova mora soglasje podati tudi srbska nogometna zveza.

Bodo Kosovci lahko zaigrali za domovino?
Dovoljenje je prvi korak k preboju nogometnega Kosova v svet in je posledica peticije, ki so jo sprožili nogometaši kosovskega rodu Lorik Cana (kapetan Albanije), Xerdan Shaquiri, Granit Xhak in Valon Behrami (reprezentanti Švice). Pri tem se odpira tudi vprašanje: ali bodo Kosovci, ki zaradi okoliščin igrajo za druge reprezentance, ko bo Kosovo postalo član Uefe in Fife, lahko zamenjali državno pripadnost in zaigrali za svojo domovino? S tovrstno izjemo bo 55. članica Uefe zagotovo veliko nevarnejši tekmec kot Gibraltar.

Dali smo mu jasno vedeti, da je od njega odvisno, ali bo igral za Belgijo in ne. Spoštoval bom njegovo odločitev.

Marc Wilmots, selektor Belgije

Januzajev oče je bil vedno jasen glede reprezentančne prihodnosti. Najprej si mora nekje zagotoviti igranje v začetni postavi, nato pa se bo lahko odločil, za koga bo zaigral.

Igralčev menedžer Dirk De Vriese.