Za dogovor je bilo potrebnih deset krogov pogajanj. Foto: EPA
Za dogovor je bilo potrebnih deset krogov pogajanj. Foto: EPA
Ivica Dačić
Dačić je dejal, da gre za predlog besedila, ki še ni podpisan, in da se bosta o njegovi dokončni potrditvi Beograd in Priština izrekla v prihodnjih dneh. Foto: EPA
Hashim Thaci
Thaci upa, da bo zdaj Kosovo postalo del ZN-a. Foto: EPA
Srbija in Kosovo le dosegla dogovor

"Sporazum je dogovorjen in parafiran. Zelo sem zadovoljna," je sporočila visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton in obema stranema čestitala za njuno odločenost ter pogum v preteklih mesecih. Ocenila je, da smo priča "koraku naprej", stran od preteklosti in v smeri Evrope.

Podpisov na sporazumu sicer še ni, saj morata zeleno luč za to prižgati še uradni Beograd in Priština.

Delegaciji Srbije in Kosova, na čelu katerih sta premierja Ivica Dačić in Hashim Thaci, sta se v Bruslju sešli na že desetem krogu pogovorov in se jima je vendarle uspelo dogovoriti, kakšno stopnjo avtonomije naj uživa skupnost srbskih občin na severu Kosova.

Thaci je že pred začetkom današnjih pogovorov izjavil, da pričakuje dogovor. Po navedbah diplomatskih virov je bil tokrat na mizi sporazum v 15 točkah, ki ga je Ashtonova pripravila na podlagi stališč obeh strani, a njegova vsebina za zdaj ni znana.

"Najboljša ponudba za Beograd"
Dačić je povedal, da v parafiranem sporazumu ostaja točka devet, ki govori o policiji na severu Kosova in izbiri regionalnega načelnika policije.

Iz točke 14 je bila medtem po njegovih besedah umaknjena določba, da Srbija ne sme blokirati članstva Kosova v mednarodnih organizacijah, ampak le v procesu evropske integracije.

Srbski premier je dejal, da je parafiran sporazum najboljša ponudba, ki jo je do zdaj dobil Beograd.

"Zagotovitev priznanja Kosova"
Thaci je izjavil, da parafirani sporazum zagotavlja "priznanje Kosova, njegove mednarodne subjektivitete, suverenosti in ozemeljske celovitosti". Poudaril je, da gre za "zgodovinski sporazum", ki "utira pot" nadaljnji normalizaciji odnosov med državama ter ponuja "roko sprave med Srbi in Albanci".

Na novinarsko vprašanje, kako komentira izjave Dačića, da so bili sprejeti vsi pogoji Srbije, je odvrnil, da so Srbi tudi v preteklosti že govorili o lastnih zmagah, a praksa bo pokazala, kako točno stojijo stvari.

"To je vendarle najboljša rešitev za vse nas, tudi za Srbijo in celotno regijo," je še dejal. Kosovska vlada bo v prihodnjih dneh v koordinaciji z Eulexom, evropskimi institucijami in zvezo Nato začela z uveljavljanjem sporazuma, je še dejal.

"To je sporazum za prihodnost obeh držav in za prihodnost Evropske unije," je še dejal Thaci in izrazil pričakovanje, da bodo zdaj Kosovo priznale tudi tiste države, ki tega do zdaj še niso storile, ter da bo kmalu postalo del Združenih narodov.

Še pogovori z Natom
Zadnji pogovori v sredo so sicer propadli, ker je Priština zahtevala, da Srbija privoli v članstvo Kosova v mednarodnih organizacijah.

Dogovor je bil pogoj za naslednji korak obeh držav v približevanju Evropski uniji.

Evropska komisija bo v ponedeljek najverjetneje predstavila poročilo, v katerem bo država članicam EU-ja predlagala začetek pristopnih pogajanj s Srbijo in začetek pogovorov o pridružitvenem sporazumu s Kosovom, je dejal vir iz Bruslja.

S podpisa pogovora sta srbska in kosovska delegacija odšli na zasedanje zveze Nato na pogovore z generalnim sekretarjem zavezništva Andersom Foghom Rasmussenom. Srbi naj bi skušali preprečiti prisotnost kosovske vojske na severu Kosova.

Srbija in Kosovo le dosegla dogovor