NA VRHU: Karizmatični portugalski nogometni strateg José Mourinho v zadnjih letih velja za najboljšega trenerja na svetu. Foto: EPA
NA VRHU: Karizmatični portugalski nogometni strateg José Mourinho v zadnjih letih velja za najboljšega trenerja na svetu. Foto: EPA

Ena najpomembnejših stvari, ki sem se jih naučil od Bobbyja Robsona je, da ob zmagi nikoli ne smeš misliti, da si najboljši - ob porazu pa nikoli, da si najslabši.

O svojemu mentorju in velikemu prijatelju siru Bobbyju Robsonu (maj 2004)
Sir Bobby Robson in José Mourinho
NOGOMETNA NAVEZA: sir Bobby Robson in José Mourinho pri Portu. Portugalec je bil Robsonov pomočnik pri Sportingu, Portu in Barceloni. Leta pozneje ga je Robson povabil še v Newcastle United, a je vajenec povabilo svojega mentorja zavrnil. Foto: EPA
José Mourinho
V OZADJU: Ob slavju njegovih varovancev po finalni tekmi Lige prvakov 2004 je Portugalec le nemo stal v ozadju. S tem je (nehote?) potrdil govorice o odhodu na Stamford Bridge, ki so pred finalnim obračunom postajale vse glasnejše. Foto: EPA

Liverpool je ekipa, ki zanima vse. Chelsea mi ni niti malo zanimiv, saj gre za novi projekt, v katerem se vrti ogromno denarja. Mislim, da gre za projekt, ki bo ob neuspehih na zelenicah propadel, Roman Abramovič pa bo nato s svojim denarjem odšel. Projekt je sila negotov. Mesto trenerja je sicer zelo mamljivo, saj bo lahko v klub za velike denarje pripeljal želene igralce, a nikjer ni zagotovljeno, da bo vse skupaj uspelo.

Pred prihodom v Anglijo (april 2004)
Rafael Benitez in José Mourinho
TEKMECA: Vodstvo Liverpoola se je pred začetkom sezone 2004/05 odločilo za Rafaela Beniteza, ki je z rdečimi že v krstni sezoni na Otoku osvojil naslov evropskega prvaka, Mourinho pa je na klopi Chelseaja dvignil angleško krono in ligaški pokal. Foto: EPA
Navijačica Chelseaja
PREDČASNO SLOVO: Mourinho je sezono 2007/08 začel na klopi Chelseaja, a je zaradi vse večjih razhajanj z lastnikom kluba Romanom Abramovičem 20. septembra 2007 javnosti sporočil, da odhaja s Stamford Bridgea. Nekateri navijači modrih se z njegovim odhodom niso mogli sprijazniti. Foto: EPA

Wenger ima z nami več kot očitno težave. Vseskozi govori samo o drugih klubih, v našem primeru o Chelseaju. Vselej je Chelsea, Chelsea, Chelsea. Mislim, da njegovemu problemu v Angliji pravite 'voajerizem'. On je človek, ki rad bulji v druge ljudi. Obstajajo ljudje, ki imajo doma teleskope in prek njih opazujejo druge ter poizvedujejo, kaj se dogaja v njihovem zasebnem življenju. Wenger je zagotovo eden izmed njih - to je bolezen!

Napad na Arsena Wengerja, menedžerja Arsenala (oktober 2005)
José Mourinho
V PRESTOLNICI MODE: 2. junija 2008 je postal glavni trener milanskega Interja, ki ga je v dveh sezonah vodil na 108 obračunih. Na stadion Guiseppe Meazza je prinesel dva ligaška naslova, italijanska pokal in superpokal ter, za črno-modre neprecenljiv, naslov evropskega prvaka - prvega po letu 1965. Foto: EPA
José Mourinho
NAJTEŽJI IZZIV: Le nekaj dni po slavju v finalu Lige prvakov z Interjem je Mourinho postal glavni trener madridskega Reala, s katerim je podpisal 4-letno pogodbo. Na Santiagu Bernabeuu ga čaka težka naloga: s španskega nogometnega prestola mora izriniti Barcelono, ki ima, po mnenju mnogih, najboljšo igralsko zasedbo v zgodovini. Foto: EPA

Portugalec je na tekmi 24. kroga španskega prvenstva zaokrožil lep jubilej, saj je z zmago svojega madridskega Reala proti Levanteju (2:0) poskrbel, da njegova ekipa še deveto leto zaporedoma ne pozna ligaškega poraza na domačih tleh. Gre za prvovrstni rekord, ki je skoraj zagotovo nedosegljiv. Na zadnje je Mourinho s svojim klubom pred domačimi navijači izgubil daljnega 23. februarja 2002, ko je moral s Portom priznati premoč Beira Maru (2:3).

Pokopal jih je Faye
Na tej tekmi je Porto že v 25. minuti ostal brez kaznovanega Jorgeja Andrada, od 74. minute pa je zaradi izključitve Deca igral celo z devetimi nogometaši. Kljub temu so se "zmaji", kakršen je vzdevek ekipe Porta, srčno bojevali in v 81. minuti z zadetkom Carlosa Paredesa izid izenačili na 2:2, a je štiri minute pozneje razgreto domače občinstvo, ki je upalo celo na zmago, ohladil Senegalec Fary Faye, ki je ekipi iz Aviera priboril slovito zmago. Kdo bi si mislil, da od tistega trenutka dalje Mourinhova ekipa v ligi ne bo več izgubila domače tekme?!

MOURINHOVE DOMAČE LIGAŠKE TEKME

Klub

Št. tekem

Št. zmag

Št. remijev

Porto

38

36

2

Chelsea

60

46

14

Inter

38

29

9

Real Madrid

12

12

0

Skupaj

148

123

25


Opomba: Tekme so seštete po zgoraj omenjenem porazu proti Beira Maru 23. februarja 2002.


Očeta presenetil z nogometnim znanjem

Mourinho je že kot otrok pokazal veliko zanimanja za nogomet, zgledoval pa se je zlasti po očetu Felixu, ki je svojčas brcal za Belenenses ter Vitório Setubal in si z dobrimi predstavami prislužil tudi vpoklic v portugalsko izbrano vrsto. Tako kot oče je mladi José želel postati uspešen profesionalni nogometaš, a mu to, čeprav je na treningih pri Riu Aveju, Belenensesu in Sesimbri vložil veliko truda, ni uspelo. Po neuspešni igralski karieri se je odločil postati trener. Kalil se je pri očetu, ki je leta pozneje priznal, da je bil nad Joséjevim poznavanjem nogometnih strategij prijetno presenečen in naj bi že zaradi tega takoj vedel, da bo nekoč postal zelo uspešen trener.

Legendarni angleški strateg sir Bobby Robson - mož, od katerega se je naučil največ
Mourinhu se je leta 1992 ponudila življenjska priložnost, ko so mu pri Sportingu iz Lizbone ponudili mesto prevajalca za uglednega trenerja sira Bobbyja Robsona, ki je do tedaj vodil že več uglednih klubov, kakor tudi angleško reprezentanco, katero je vodil tudi na evropskih in svetovnih prvenstvih. Z Angležem sta postala tesna prijatelja, ki se vrsto let nista ločila. Po (ne)uspešnem obdobju pri Sportingu sta skupaj sodelovala pri Portu, leta 1996 pa sta se preselila še k Barceloni, kjer so nogometaši katalonskega velikana pod njunim vodstvom osvojili tudi evropski Pokal pokalnih zmagovalcev. Po Robsonovem odhodu iz Barcelone leta 1997 je Mourinho ostal na Camp Nouu in postal pomočnik Louisa van Gaala, ki je svojemu vajencu dal možnost za dokazovanje in mu zaupal Barcelonino B-ekipo, s katero je Mourinho leta 2000 osvojil Pokal Katalonije. Vsem je postalo jasno, da bo Mourinho kmalu stopil na samostojno trenersko pot in to se je leta 2000 tudi zgodilo, ko je postal glavni trener Benfice.

NEVERJETNI NIZ VEČKRAT VISEL NA NITKI

Kar nekajkrat je Mourinho s svojo ekipo na domači ligaški tekmi porazu gledal v oči, a se je na koncu vselej izvlekel:

  • 25. avgust 2002: Porto - Belenenses 2:2 (po strelu Derleia in odbiti žogi Marca Aurélia je Portu v 97. minuti točko zagotovil Litovec Edgaras Jankauskas)
  • 9. april 2005: Chelsea - Birmingham 1:1 (vodilni zadetek Walterja Pandianija iz 65. minute je Didier Drogba po natančni podaji Franka Lamparda izničil pet minut pred koncem rednega dela)
  • 10. december 2006: Chelsea - Arsenal 1:1 (Mathieu Flamini je gostom prinesel presenetljivo vodstvo, a je njihovim navijačem veselje v 84. minuti s krasnim zadetkom preprečil Michael Essien)
  • 31. maj 2009: Inter - Atalanta 4:3 (Inter je pred domačimi navijači izgubljal z 2:3, a je v 80. minuti Esteban Cambiasso rezultat izenačil, zmago pa jim je minuto kasneje prinesel Zlatan Ibrahimović)
  • 9. januar 2010: Inter - Siena 4:3 (Po zaostanku z 2:3 je izid s prostega strela v 88. minuti poravnal Wesley Sneijder, za zmago pa je v sodnikovem podaljšku zadel Walter Samuel)

Porto - vrata v svet nogometne slave
V glavnem lizbonskem delavskem klubu pa je Portugalec ostal zgolj pol leta in je aprila 2001 sedel na trenerski stolček Leire, kateri je v sezoni 2000/01 priskrbel najvišjo ligaško uvrstitev v klubski zgodovini (5. mesto). Pot ga je od tedaj vodila le še navzgor. V naslednji sezoni je že vodil Porto, s katerim je med letoma 2002 in 2004 dvakrat osvojil portugalsko prvenstvo, portugalski pokal in superpokal ter obe najprestižnejši evropski lovoriki: UEFA-pokal ter Ligo prvakov. Največ pozornosti je požel prav v Ligi prvakov leta 2004, ko je s Portom v skupini F, kjer so bili še madridski Real, Marseille in beograjski Partizan, osvojil drugo mesto in v izločilnih bojih (presenetljivo) izločil Manchester United, Lyon, v polfinalu pa še Deportivo iz La Coruñe. Večno slavo si je priskrbel s finalno zmago nad Monacom (3:0).

Po Liverpoolovi zavrnitvi izbral Chelsea
Proti koncu sezone 2003/04 je javno naznanil, da želi voditi Liverpool, a so pri klubu z Anfielda zaradi Mourinhovega zloglasnega teka na Old Traffordu (zmagoviti zadetek Costinhe je proslavil s tekom vzdolž igrišča do kotne zastavice, kjer so se veselili njegovi varovanci) raje izbrali Rafaela Beniteza, ki naj bi bolj ustrezal profilu Liverpoolovega menedžerja. Mourinho je po zavrnitvi kljub dvomom podpisal bogato pogodbo s Chelseajem, ki je pod vodstvom novega lastnika Romana Abramoviča doživljal nogometni preporod. Britanski mediji so Mourinha naravnost oboževali, saj jim je vsak teden vrgel kakšno sočno kost, ki so jo z veseljem oglodali. "I am the special one," je zagotovo ena njegovih najznamenitejših izjav, v času njegovega bivanja na Otoku pa se je le-teh zagotovo nabralo za celo knjigo. Na Stamford Bridgeu je postal kultni heroj, saj je pod njegovim vodstvom Chelsea dvakrat osvojil Premier ligo, dvakrat je osvojil ligaški pokal, v sezoni 2007 pa je z zmago nad Manchester Unitedom (0:1) dvignil še FA-pokal.

Toda Mourinho (še bolj pa Abramovič) si je najbolj želel končni uspeh v Ligi prvakov, do katerega pa prav zaradi Liverpoola nikoli ni prišlo. Rdeči so namreč v tem tekmovanju dobili oba polfinalna obračuna (v letih 2005 in 2007), v sezoni 2005/06 pa je Portugalcu načrte prekrižala še Barcelona. Po vse večjem razhajanju z Abramovičem je Mourinho 20. septembra sporočil, da klub s Stamford Bridgea tudi uradno zapušča.

STE VEDELI?

  • 16. maja 2007 je bil aretiran, potem ko naj bi oviral policiste pri delu, ki so mu hoteli odvzeti psa in ga poslati v karanteno.
  • Nikoli ni skrival ambicij, da bi nekoč vodil portugalsko izbrano vrsto. Na eni izmed novinarskih konferenc Chelseaja je dejal: "Okoli vratu ne bi nikoli nosil šala druge reprezentance. Vem, da je ogromno podgan, ki na meni vseskozi iščejo le napake, a ko pomislim na milijone Portugalcev po vsem svetu, se zavedam, koliko jim pomenim."
  • Konec aprila 2007 si je skupaj s sinovoma v Manchestru ogledal šov ameriškega wrestlinga v režiji svetovno znane WWE. Ponudila se mu je priložnost, da se odzove izzivu in vstopi v ring, a se je odločil, da bo del šova raje kar na svojem sedežu v prvi vrsti.
  • S šestimi lovorikami v treh sezonah je trenutno najuspešnejši menedžer v zgodovini Chelseaja. Sledi mu Gianluca Vialli, ki je v dveh sezonah osvojil štiri lovorike - od teh dve evropski.
  • Spletni portal askmen.com ga je na lestvici najvplivnejših moških na svetu uvrstil na deveto mesto.

V Italiji buril duhove
Njegov prihod na Apeninski polotok je bil sprejet z mešanimi občutki, saj mnogi nad "egocentrikom", kot so ga poimenovali, niso bili navdušeni. Njihovega mnenja Mourinho najbrž ni spremenil, zlasti po svojih izpadih na novinarskih konferencah, ko se je verbalno znesel nad številnimi športnimi novinarji. Prizanesel ni niti trenerjem drugih klubov, ki jih je tudi javno kritiziral. Njegov bes so med drugimi občutili tudi Carlo Ancelotti (Milan), Luciano Spaletti (Roma) in Claudio Ranieri (Juventus). Toda navijači so ga kmalu vzljubili, saj je pod njegovim vodstvom Inter dvakrat zapored osvojil Serie A, slavil pa je tudi v superpokalu (2008) in Pokalu Italije (2010). Prav sezona 2009/10 je bila najuspešnejša v klubski zgodovini, saj so črno-modri osvojili t. i. trojček. Ligaškemu in pokalnemu naslovu so dodali še naslov evropskega prvaka, ki se je v preteklosti izkazal za sveti gral, saj so ga 'nerazzurri' na zadnje osvojili davnega leta 1965. Po sezoni se je na veliko žalost interistov preselil v Španijo, kjer je prijel za vajeti madridskega Reala.

Prizemljila ga je šele Barcelona
Real Madrid. Zgodovinsko najuspešnejši evropski klub, ki pa je v zadnjih letih, bogatim nakupom navkljub, v senci največjega tekmeca Barcelone. Je za Mourinha pred prihodom na Santiago Bernabeu sploh obstajal večji izziv? Najbrž ne - in Portugalec ga je z veseljem sprejel. Navijači kraljevega kluba so razumljivo zelo zahtevni. Španska ligaška krona je obvezna, naslov evropskega prvaka pa je tik za njo. Glede na Mourinhov trenerski repertoar klubski predsednik Florentino Perez najbrž ne bi mogel izbrati boljšega trenerja, a je moral tudi Portugalec kmalu priznati premoč sloviti Barci, ki je Real v letošnji sezoni na domači zelenici odpihnila s 5:0 in Mourinhu prizadejala najhujši poraz v njegovi karieri. Toda 48-letnika petarda v mreži belega baleta očitno ni prizadela, saj je po srečanju dejal: "Ena ekipa je igrala zelo dobro, druga zelo slabo. Ena si je zaslužila zmago, druga poraz. Če smo bili ponižani? Ne. Ta poraz bomo zlahka preboleli, saj se zavedamo, da nismo bili dovolj dobri."

Lahko niz prekinejo prav Katalonci?
Mourinha in njegove varovance zagotovo čaka sila težek preizkus na drugem 'el clasicu' v letošnji sezoni, ko bo v Madridu gostoval aktualni španski prvak Barcelona. Portugalec se je s svojo ekipo na domačih tleh v zadnjih devetih letih večkrat izvlekel skozi šivankino uho, zagotovo pa bo prav tekma s katalonskim velikanom zanj največji in najtežji prvenstveni obračun. Mnogi so namreč prepričani, da Barce ne more ustaviti nihče in da bo Portugalčev rekordni niz na Santiagu Bernabeu 17. aprila doživel bridek konec. Toda ne glede na izid bo Mourinho še naprej hodil pokončno. Za nekatere je najboljši, za druge "The special five", spet tretji ga imajo za izmeček. Toda večina se strinja (vsaj pri sebi), da gre za odličnega nogometnega stratega in izjemnega motivatorja, ki lahko še tako povprečno ekipo spremeni v vrhunsko. Navsezadnje pa je tudi zabavljač, ki je s svojimi izjavami nasmejal marsikaterega ljubitelja najbolj postranske stvari na svetu. Nekateri ga ljubijo, drugi ga sovražijo - a nogometni svet bi bil brez njega najbrž precej dolgočasnejši.

Ena najpomembnejših stvari, ki sem se jih naučil od Bobbyja Robsona je, da ob zmagi nikoli ne smeš misliti, da si najboljši - ob porazu pa nikoli, da si najslabši.

O svojemu mentorju in velikemu prijatelju siru Bobbyju Robsonu (maj 2004)

Liverpool je ekipa, ki zanima vse. Chelsea mi ni niti malo zanimiv, saj gre za novi projekt, v katerem se vrti ogromno denarja. Mislim, da gre za projekt, ki bo ob neuspehih na zelenicah propadel, Roman Abramovič pa bo nato s svojim denarjem odšel. Projekt je sila negotov. Mesto trenerja je sicer zelo mamljivo, saj bo lahko v klub za velike denarje pripeljal želene igralce, a nikjer ni zagotovljeno, da bo vse skupaj uspelo.

Pred prihodom v Anglijo (april 2004)

Wenger ima z nami več kot očitno težave. Vseskozi govori samo o drugih klubih, v našem primeru o Chelseaju. Vselej je Chelsea, Chelsea, Chelsea. Mislim, da njegovemu problemu v Angliji pravite 'voajerizem'. On je človek, ki rad bulji v druge ljudi. Obstajajo ljudje, ki imajo doma teleskope in prek njih opazujejo druge ter poizvedujejo, kaj se dogaja v njihovem zasebnem življenju. Wenger je zagotovo eden izmed njih - to je bolezen!

Napad na Arsena Wengerja, menedžerja Arsenala (oktober 2005)