Aplavz navijačev igralcem in nasprotno za čisto
Aplavz navijačev igralcem in nasprotno za čisto "petico" na Camp Nouu. Foto: EPA
Josep Guardiola, Jose Mourinho
Guardiola je dobil zadoščenje za lanskoletni izpad v polfinalu Lige prvakov, ko je takrat Mourinhov Inter s pravim bunkerjem ubranil prednost s prve tekme. Foto: EPA

Po izpadu aprila je Pep sprevidel, da moštvo nima več zadosti skritih rezerv, zato je naredil križ čez nogometno omejenega Ibrahimoviča, argentinskega genija Messija, ki je sinoči z novo ovacij vredno interpretacijo nogometnega ekvivalenta opere, prestavil nekoliko bolj v ospredje Barcinega napada in se pognal za Villo.

Ne ravno suverene predstave ob začetku dveh najpomembnejših tekmovanj so mnogi prehitro označili za začetek konca kraljevine Kataloncev na nogometnem prestolu sveta, sinoči pa so Guardiola in njegovi varovanci v odgovoru kritikam postavili še zadnje ločilo, in sicer klicaj.

Real samo čakal na zadnji sodniški žvižg
Z zelo agresivno postavitvijo so že od začetka povsem zadušili Real, ki je prav vsak trenutek srečanja in v vseh elementih igre deloval povsem izgubljeno, in eksplozivno, igrivo šolal milijone v belih dresih na Camp Nouu z 90 minut dolgo igro "pepčka". Moštvo iz Madrida ni imelo od igre prav nič, dajalo je občutek nebogljenosti nižjeligaša iz derbijev minulih let, čakalo na zadnji žvižg sodnika Iturraldeja Gonzalesa in se spraševalo, kakšna številka bo ob koncu zapisana na velikem zaslonu pod rubriko zadetkov Barcelone.

Peti zaporedni poraz "galaktikov"
Počasi se bo že začelo šušljati o kompleksu kraljevskega kluba na tekmah proti svojemu večnemu tekmecu, proti kateremu ni zadel še tretjič zapored, tudi tokrat v novi galaktični preobleki, in izgubil že peti zaporedni medsebojni obračun.

Mourinha bo do popolnega preobrata usode v zadnjih sezonah slengovsko rečeno "luzerskega" kluba, ki je zanj pičle naslove bolj osvajal zaradi kriz in spodrsljajev Barce kot po lastnih zaslugah, peljala trnova pot, ki se je po suverenih predstavah v zadnjih mesecih zdela kratka in lahka, a na prvem pravem preizkusu zavila v za zdaj še skrite vršace.

Barca "fantazira" iz tekme v tekmo
Ponedeljskov težko pričakovani derbi je Mourinhev Real razgalil do bistva: še zmeraj gre za neuigrano moštvo mladih talentov na ključnih položajih, ki pa v nasprotju z Barco fantastičnih prebliskov ni sposobno reproducirati na vsaki tekmi pred vsakim občinstvom in vsakim nasprotnikom.

Na koncu koncev "le" tri točke
Kljub grenkemu porazu, ki ga petični navijači Reala ne bodo zlahka požrli, teži obračuna dveh najdražjih in najbolj navdušujočih moštev v največji nogometni dramski nanizanki vseh časov, pa velja tudi opomin, da je zmagovalec domov odnesel le nove tri točke v sicer predolgo dvostranskem boju za španskega prvaka.