Jose Mourinho je s svojimi izjavami vedno dvigal veliko prahu. Foto: EPA
Jose Mourinho je s svojimi izjavami vedno dvigal veliko prahu. Foto: EPA
Rafa Benitez in Jose Mourinho
Trener Liverpoola Rafa Benitez je posredni krivec za Mourinhev odhod. Foto: EPA
Jose Mourinho je bil zaradi svoje kontroverznosti vseskozi na tapeti drugih navijačev, Chelseajevi privrženci pa so ga preprosto oboževali. Foto: EPA
Mourinho odhaja s Stamforda

Britanski mediji so sprva poročali, da je bil sporni Portugalec odpuščen, vendar so iz kluba pozneje sporočili, da je bila prekinitev pogodbe sporazumna. Izjava za javnost na uradni strani kluba je bila zjutraj napisana v enem stavku, objavljena pa je bila le z grbom Chelseaja in brez Mourinhove slike.

Naslov prinesel že prvo sezono
44-letnega Mourinha, ki je imel pogodbo do leta 2010, je leta 2004 najel ruski milijarder Roman Abramovič, da bi prekinil prevlado Manchester Uniteda in Arsenala ter naredil najboljši klub na svetu. Veliki vložki so se poplačali že prvo sezono, ko je Chelsea osvojil prvi naslov angleškega prvaka v 50 letih. Idila je bila popolna. Londončani so mleli na igrišču, Mourinho pa je šarmiral angleške medije z ostrim, za trenerje neznačilnim smislom za humor.

Brez domačega poraza na prvenstveni tekmi
Uspeh je ponovil tudi leto pozneje, lani pa mu je hat-trick preprečil Manchester United. Dvakrat je osvojil ligaški pokal, enkrat pokal FA, še posebej navdušujoč podatek pa je, da s Chelsejem na domačem igrišču ni izgubil niti ene prvenstvene tekme.

Abramovič izgubljal potrpljenje
V Evropi pa želenega uspeha ni bilo, zaradi česar je bržkone tudi prišlo do predčasnega slovesa. Chelsea je dvakrat prišel do polfinale Lige prvakov, kjer ga je dvakrat izločil Liverpool, v prejšnji sezoni po enajstmetrovkah. Že lani so se pojavile govorice, da Abramovič počasi izgublja potrpljenje z Mourinhem in zahteva atraktivnejši nogomet. Še dodaten razdor med njima naj bi povzročil prihod napadalca Milana Andreja Ševčenka, tesnega prijatelja Abramoviča, ki se ni vklopil v Portugalčev sistem.

Slab štart v sezono
Chelsea je letošnjo sezono začel skromno. Po porazu proti Aston Villi (2:0) in remiju doma proti Blackburnu (0:0) je na lestvici le peti. "Veste ... omleta in jajca. Brez jajc ni omlete, ki pa je odvisna od kakovosti jajc. V supermarketu imaš jajca 1. razreda, 2. razreda in 3. razreda. Nekatera so dražja od drugih in nekatera imajo boljši okus kot druga. In če ti primanjkuje najboljših jajc in ne moreš iti v trgovino, imaš, kar imaš," je bila zadnja blesteča izjava Mourinha, s katero je po torkovi tekmi Lige prvakov proti Rosenborgu (1:1) ponazoril stanje v ekipi po poškodbah Franka Lamparda, Diderja Drogbaja in Michaela Ballacka.

Izjemna statistika v Premier ligi - 120 tekem in le 10 porazov
Remi z Norvežani je bil očitno kaplja čez rob, zaradi katere je moral zapustili londonsko klop. Z nje odhaja z izjemnim izkupičkom. Na 120 prvenstvenih tekmah, ki jih je vodil, je le 10-krat doživel poraz. Zmagal je 85-krat, remiziral pa 25-krat. Skupno je bil trener Chelseaja na 185 tekmah - 124 zmag, 40 remijev, 21 porazov.

R. K.

Mourinho odhaja s Stamforda