Pep Guardiola je pred zelo težko nalogo. Ima popolno podporo vodstva kluba, zanj je ključen dober štart v sezono. Foto: EPA
Pep Guardiola je pred zelo težko nalogo. Ima popolno podporo vodstva kluba, zanj je ključen dober štart v sezono. Foto: EPA
Mario Götze in Bastian Schweinsteiger
Mario Götze trenira s soigralci, a verjetno avgusta še ne bo igral. Foto: EPA
Thiago Alcantara
Thiago Alcantara je takoj začel v udarni postavi, saj je bil velika želja Guardiole v prestopnem roku. Foto: EPA
Henrik Mkhitarjan
Henrik Mkhitarjan se je dokazal v Donecku, Bundesliga pa bo zanj popolnoma nova raven. Foto: EPA

Bundesliga je po številnih merilih najboljša liga na svetu. Leta 2000 so Nemci doživeli največji polom na velikih tekmovanjih, na evropskem prvenstvu so izpadli že po skupinskem delu, osvojili so le točko (boljša je bila tudi Slovenija, ki je osvojila dve). Takratni predsednik nemške nogometne zveze Gerhard Mayer-Vorfelder se je zavzel za popolnoma nov sistem dela. Ogromno denarja so vložili v delo z mladimi, kar se ni poznalo takoj, v zadnjih letih pa se vse bolj.

Sami Hyypiä
Nekdanji zvezdnik Liverpoola Sami Hyypiä bo zdaj sam sedel na klopi v Leverkusnu. Foto: EPA
Julian Draxler
Julian Draxler je eden izmed največjih draguljev nemškega nogometa, nanj veliko stavi tudi selektor Joachim Löw. Foto: EPA
Leon Goretzka
Leon Goretzka si je zelo želel oditi v Schalke, a ga Bochum dolgo ni hotel izpustiti iz kluba. Foto: EPA
Mame Diouf
Mame Diouf je adut Hannovra v napadu. Foto: EPA
Robin Dutt
Robin Dutt je z direktorskega mesta pri nemški nogometni zvezi predčasno odšel v Bremen, kjer ga čaka težek začetek. Foto: EPA
Jos Luhukay
Jos Luhukay je Hertho vrnil v Bundesligo. Foto: EPA
Torsten Lieberknecht, Torsten Oehrl, Timo Perthel, Joan Hochscheidt, Marco Caligiuri
V Brauschweigu po tihem računajo na obstanek. Foto: EPA

6. julija 2000 se je zgodil še drugi ključni trenutek, Nemci so dobili organizacijo svetovnega prvenstva leta 2006 po napetem boju z Južno Afriko. Obnovili so številne stadione, v Münchnu so zgradili eno izmed najbolj modernih aren na svetu. Obisk se je v zadnjih letih izjemno povečal, vsaka izmed 306 tekem je dogodek zase, večina vstopnic je razgrabljena v uvodnih dneh prodaje, za največje derbije pride tudi milijon prošenj za vstopnice. Ob zadnjem obisku Münchna nam je prijazna uslužbenka dejala, da bi za kakšno izmed največjih tekem samo z novinarji napolnili Allianz Areno, saj so prejeli toliko prošenj z vsega sveta.

Mönchengladbacha. Lani so Bavarci pometli s konkurenco, v Dortmundu pa so prepričani, da letos ne bo tako.

Jupp Heynckes je osvojil trojno krono in se upokojil. Ko je 68-letni strokovnjak pred dvema tednoma gostoval na televizijski postaji ZDF, je občinstvo "Don Juppa" pospremilo s stoječimi ovacijami. Oddaja ni bila snemana v Münchnu!

Težko bo ponoviti sanjsko lansko sezono
Pep Guardiola, ki je v štirih letih do vrha napolnil vitrino Barcelone, je prišel v zelo neugodnem času. Težko bo presegel lansko sezono, ko je bil motiv vseh zvezdnikov na vrhuncu po razočaranju iz maja 2012. Junija je na sporedu svetovno prvenstvo, številni nemški asi želijo naslov z "elfom", ki se zdi najbolj močan v zadnjih dveh desetletjih. Klubska sezona bo dolga, veliko bo primerjav z lansko sanjsko serijo. Le trije porazi (Bate Borisov, Bayer Leverkusen in Arsenal) v celotni sezoni, neverjetnih 91 točk v Bundesligi, kar 25 več od Dortmunda in še bi lahko naštevali.

Številne menjave Guardiole
42-letni Guardiola je prišel konec junija v München, vsaka njegova poteza se podrobno spremlja, številni kritiki so mu že za petami. Lotil se je (pre)veliko menjav. Kapetana Philippa Lahma, ki je blestel kot bočni branilec, je premestil v sredino. Javija Martineza, ki je lani navduševal z obrambnimi nalogami na sredini igrišča, je poklical v osrednjo obrambo. Z Mariom Mandžukićem se za zdaj nista ujela, Hrvat je večino tekem začel na klopi, čeprav še naprej trese mreže.

Kako se bo vklopil Götze?
Claudio Pizarro, Arjen Robben in Thomas Müller so že izrazili začudenost nad številnimi spremembami. Celo vedno nedotakljivi Bastian Schweinsteiger ni prepričan, na katerem položaju bo igral. Guardiola je pripeljal svojega ljubljenca Thiaga Alcantaro iz Barcelone s pomočjo svojega brata Pereja. Na sredini igrišča se vsaj 10 igralcev bori za mesta v začetni postavi. Mario Götze ni odigral še niti minute v dresu Bayerna. Le kje bo Pep našel mesto zanj, čeprav je stal 37 milijonov evrov?

Neugoden tekmec za uvod
Bayern je dobil Telekomov pokal, Audijev pokal in pokal Ulija Hoenessa, v superpokalu pa je klonil v Dortmundu z 2:4. Dober štart v Bundesligo in zmaga v evropskem superpokalu v Pragi nad Chelseajem 30. avgusta bi zaprla usta kritikom. Popolnoma jasno je, da bodo novinarji analizirali vse mogoče, če Bayern ne bo na prvem mestu lestvice.

V petek zvečer se začenja zares s tekmo proti Mönchengladbachu, ki je predlani šokantno zmagal v uvodnem krogu v Münchnu. Veliko napako Manuela Neuerja je takrat unovčil Igor de Camargo. To je bil nekakšen slab znak za nadaljevanje sezone, ki se je končala klavrno - s tremi drugimi mesti. Guardiola si drugega mesta preprosto ne more privoščiti.

Borussia želi nadgraditi zmago v superpokalu
V Dortmundu so globoko segli v žep. 46 milijonov evrov za okrepitve je klubski rekord. Predlani so v ključnih tekmah ugnali Bavarce, lani je Bayern hitro ušel v prvenstvu in še osolil rane rumeno-črnih v finalu Lige prvakov na Wembleyju (2:1). Zmaga v nemškem superpokalu s 4:2 je prišla ob pravem trenutku. Jürgen Klopp je stavil na preizkušene moči, odhod Maria Götzeja je uspel nadomestiti.

Lewandowski z mislimi ne sme biti v Münchnu
Veliko se pričakuje od Armenca Henrika Mkhitarjana, Pierre Emerick Aubameyang bo zaostril konkurenco v napadu, kjer je še vedno preveč odvisno od Roberta Lewandowskega. Poljak si na vsak način želi v München, drugo leto bo lahko odšel zastonj. Zelo pomembno je, kako bo osredotočen v letošnji sezoni.

Še vedno se zdi, da Borussia lahko blesti le v enem tekmovanju. V Bundesligi bo vsekakor edini pravi tekmec Bayerna. Naslov je vsekakor mogoč, še posebej, če bi se pot v Ligi prvakov končala precej hitreje kot lani.

Hyypiä zdaj glavni vodja "lekarnarjev"
V Leverkusnu je Sami Hyypiä zdaj sam prevzel trenersko delo, Sascha Lewandowski se je vrnil k delu z mladimi. Finec v domovini vzporedno dela trenersko licenco PRO. Lani je sezono rešil Steffan Kiessling, ki je bil s 25 goli najboljši strelec Bundeslige. Andre Schürrle je odšel v London k Chelseaju, Daniel Carvajal pa se je vrnil v Madrid, pogodbo z Realom je podpisal vse do leta 2019. Obrambo je okrepil Italijan Giulio Donati, v napadu pa bo družbo Kiesslingu delal Korejec Heung Min Son, ki je blestel v Hamburgu. Sredina igrišča je zelo dobro zasedena, prišel je še Emre Can, ki ni dobil priložnosti pri Bayernu. Lars Bender, Stefan Reinartz, Simon Rolfes in Sidney Sam so zagotovilo, da bodo "lekarnarji" še naprej igrali atraktivno.

V Gelsenkirchnu stavijo na mladega Draxlerja
Schalke se je utrdil v vrhu nemškega nogometa, povsem na vrh pa nikakor ne more. Vse od leta 1958 navijači čakajo na nov naslov prvaka. Julian Draxler še ni dopolnil 20 let, pa že velja za največji dragulj nemškega nogometa. 45,5 milijona evrov je treba odšteti za njegov prestop, pet klubov je ne glede na visoko odškodnino že klicalo v Gelsenkirchen. Vodilni se zavedajo, da je treba ekipo zgraditi okoli Draxlerja in Klaasa Jana Huntelaarja.

Najprej morajo v Ligo prvakov
Trener Jens Keller, ki je bil lani že večkrat na izhodnih vratih, se veseli številnih okrepitev. Napadalec Adam Szalai je prišel iz Mainza, Felipe Santana ni imel dovolj minutaže v Dortmundu, zato je okrepil večne tekmece v Porurju. Vezist Leon Goretzka ima šele 18 let, v Bochumu se je izjemno izkazal, zato ga niso hoteli izpustiti iz kluba. Po dolgotrajnih pogajanjih je le oblekel modri dres Schalkeja. Glavni cilj na začetku sezone je seveda preboj v skupinski del Lige prvakov.

V Frankfurtu želijo predvsem umiriti navijače
V Frankfurtu imajo še največ težav z navijači, ki povzročajo številne nerede, v zadnjih treh letih je moral klub odšteti 430.000 evrov zaradi izgredov in metanja pirotehničnih sredstev na zelenico. Vratar Kevin Trapp se vrača po petih mesecih premora, marca si je zlomil roko. Trener Armin Veh ima na voljo širok kader, ekipa pa nima pravega zvezdnika. V napadu sta nevarna Joselu in Srđan Lakić.

V Hamburgu kmalu praznujejo "abrahama"
24. avgusta bo v Hamburgu slavnostni dan, velika ura na Imtech Areni bo pokazala 50 let. Hamburg je edini klub, ki se je pol stoletja obdržal med elito in nikoli izpadel. Trener Thorsten Fink je lahko najbolj srečen z vratarjema, Rene Adler in Jaroslav Drobny sta med boljšimi v ligi. Lani je HSV prejel kar 53 golov, zato si je izposodil Johana Djourouja. Švicarski branilec si ne uspe priigrati mesta pri Arsenalu.

Vse se vrti okoli zvezdnika Rafaela van der Vaarta, ki časopisne stolpce polni predvsem zaradi burnega ljubezenskega življenja. Po ločitvi od žene Sylvie se zdaj tolaži s Sabio Boulahrouz. Odšel je izjemni napadalec Heung Min Son, zato bo še večji pritisk imel Artjoms Rudnevs.

Raffael novi up Borussie
Borussia iz Mönchengladbacha je lani odštela 12 milijonov evrov za Luuka de Jonga. Nizozemec je razočaral, zato bo letos začenjal na klopi. Prišel je Brazilec Raffael, ki je ljubljenec trenerja Luciena Favreja. Štiri leta je igral za Hertho, lani je branil barve kijevskega Dinama in Schalkeja. V vratih je odlični Marc Andre ter Stegen, ki si ga želi veliko evropskih klubov. Pripravljalni zmagi nad Dortmundom (1:0) in Celticom (2:1) sta veliko obetali. Hladna prha je prišla v pokalu, kjer je bil boljši tretjeligaš Darmstadt.

Hannover močan v napadu
Tudi Hannover ima zelo dobrega vratarja. Ron Robert Zieler prav gotovo ni bil glavni krivec za 63 prejetih zadetkov v pretekli sezoni. Trener Mirko Slomka je okrepil obrambo s Salifom Sanejem. V napadu ne manjka asov, Didier Ya Konan, Mame Diouf in Jan Schlaudraff tresejo mreže, a vseeno se zdi, da za preboj v evropska tekmovanja najbrž ne bo dovolj.

V Wolfsburgu ciljajo na evropska tekmovanja
Wolfsburg je bil maja 2009 nemški prvak, nato pa so sledile štiri sezone polne razočaranj. Denar v klubu, ki ga podpira Volkswagen, nikoli ni bil težava. Trener Dieter Hecking se zaveda, da letos šteje le uvrstitev v evropska tekmovanja. Prišla sta vezist Daniel Caligiuri in branilec Timm Klose. Zelo veliko je odvisno od režiserja igre Diega. Napadalec Patrick Helmes ima težave s poškodbo kolena, glavno breme bo prevzel veteran Ivica Olić.

Streich želi zrežirati nov čudež v Freiburg
Freiburg je lani presenetil vse s petim mestom. Trener Christian Streich velja za enega izmed najbolj cenjenih v Nemčiji. Vedno odkrito pove svoje mnenje, ne ovinkari in ima sijajen izid. Predvsem delo z mladimi mu je pisano na kožo, v kadru je kar devet igralcev iz lastne mladinske šole. Letos ima na voljo prevetreno zasedbo. Zaradi omejenih finančnih sredstev vodstvo kluba ni moglo zadržati nosilcev igre iz pretekle sezone. Daniel Caligiuri je odšel v Wolfsburg, Max Kruse v Mönchengladbach, Johannes Flum in Jan Rosenthal v Frankfurt, Cedric Makiadi pa v Bremen. Napad sta okrepila Mike Hanke in Admir Mehmedi, zelo obetaven je Francoz Francis Coquelin. Čaka jih še igranje v Evropski ligi, ritem bo zares naporen.

Mainz in Nürnberg v zlati sredini
Trener Mainza Thomas Tuchel bo moral na novo zgraditi zmagovalno ekipo. Adam Szalai je odšel k Schalkeju, Andreas Ivanschitz pa k Levanteju, skupaj sta v lanski sezoni dosegla 20 zadetkov. Pripravljalne tekme so potekale odlično, na devetih tekmah ni bilo poraza. Tudi neugodno tekmo v pokalu proti Fortuni iz Kölna je Mainz dobil z 2:1, odločil jo je joker Eric Maxim Choupo Moting tri minute pred koncem. Že v nedeljo je na sporedu derbi proti Stuttgartu.

V Nürnbergu so lani igrali zelo disciplinirano, dosegli pa so premalo zadetkov, le 39. V napadu veliko obeta Daniel Ginczek, 22-letnik ima pogodbo z Borussio iz Dortmunda, ki pa ga že tri leta posoja. V nedeljo je Nürnberg že izpadel iz pokala, po enajstmetrovkah je bil boljši drugoligaš Sandhausen. Trener Michael Wiesinger, nekdanji nogometaš Bayerna, obljublja popolnoma drugačno predstavo že v soboto v Hoffenheimu.

Labbadia hitro na majavem stolčku?
Stuttgart je lani prišel vse do finala pokala, kjer je po napeti tekmi izgubil proti Bayernu z 2:3. Bruno Labbadia si je s tem podaljšal sedenje na vročem stolčku, saj v Bundesligi ni prepričal. Posebej v napadu je škripalo, Martin Harnik in Vedad Ibišević sta dobila družbo, iz Hannovra je prišel Mo Adbellaoue. Veliko je odvisno tudi od nastopanja v Evropski ligi. Če se bodo prebili skozi kvalifikacije, jih čaka peklenski ritem četrtek-nedelja. Kader ni dovolj širok za več "front", zato športni direktor Fredi Bobić še išče rešitve.

Werder s prazno "malho" daleč od stare slave
Navijači Werderja se lahko le še z nostalgijo spominjajo šampionskih časov. Zlato obdobje pod vodstvom Otta Rehhagla je res staro že skoraj dve desetletji, a tudi Thomas Schaaf je poskrbel za nepozabne trenutke. Dvojna krona leta 2004 in nemški pokal leta 2009 so zadnji uspehi zelenih iz Bremna. Vse od leta 1999 do predzadnjega kroga lanske sezone je Schaaf vodil Werder, skupaj kar 5.119 dni. Skupaj z menedžerjem Klausom Allofsom, ki je odšel v Wolfsburg že pozimi, sta pustila neizbrisen pečat.
Novi trener Robin Dutt bo moral pošteno zavihati rokave. Prvi šok je doživel že v nedeljo v Saarbrücknu, tretjeligaš je Bremenčane izločil iz pokala s 3:1 po podaljšku. Sijajni belgijski vezist Kevin De Bruyne se vrača k Chelseaju, Jose Mourinho ne bo pustil takega dragulja v Bremnu. Obramba bo brez Sokratisa Papastathopoulosa precej bolj šibka. V napadu je veliko odvisnega od muhastega Marka Arnautovića, ki je lahko eno tekmo junak, drugo pa še precej večji bedak.

Hoffenheim ne bi smel imeti težav z obstankom
Pred letom dni so v Hoffenheimu sanjali o Evropi. Bogati lastnik Dietmar Hopp je bil zelo razočaran nad igralci, ki so se obnašali zvezdniško, prejemali velike zneske, na zelenici pa niso pokazali skoraj nič. Neizkušenemu gasilcu Markusu Gisdolu je uspelo preprečiti najhujše, v dodatnih kvalifikacijah je Hoffenheim ugnal Kaiserslautern in ostal med elito. Obetavni napadalec Kevin Volland je podaljšal pogodbo do leta 2017. Zelo pomemben bo štart, v soboto proti Nürnbergu si ne smejo privoščiti poraza na domačem stadionu.

V Augsburgu so v zadnjih dveh letih uspeli zadržati prvoligaški status, letos pa bo še težje. Najbolj odmeven je prihod starega znanca Bundeslige Halila Altintopa iz Trabzonsporja.

V Berlinu imajo dovolj selitev med ligama
Hertha se v zadnjih letih seli med drugo ligo in Bundesligo, v drugoligaški konkurenci je lani gladko opravila s tekmeci, blestel je Brazilec Ronny, ki je dosegel 18 golov in prispeval še 14 podaj. Trener Jos Luhukay je bil besen, ko je 27-letni vezist prišel na priprave z odvečnimi kilogrami. Nizozemski strateg se je dokazal v Mönchengladbachu in v Augsburgu, s teh dveh klubov je v Berlin pripeljal šest igralcev. V vratih je Thomas Kraft, ki ni izkoristil priložnosti pri Bayernu.

Braunschweig prvič po letu 1985 med elito
V Braunschweigu vlada prava evforija, v soboto zvečer se po 28 letih vrača prvoligaški nogomet. Eintracht je bil sijajna ekipa v šestdesetih letih, leta 1967 celo nemški prvak. Leta 1985 je izpadel v drugo ligo in sledila so leta v sivini povprečja. Velika zgodba o uspehu se je začela leta 2011 z vrnitvijo v drugo ligo, lani pa je uspel veliki met. Trener Torsten Lieberknecht ima na voljo večino igralcev, ki so igrali še v tretji ligi. Poleti je prišel odlični vezist Marco Caligiuri, ki ima precej izkušenj iz Bundeslige, saj je igral tri sezone v Mainzu.

1. krog, petek ob 20.30:
BAYERN - BORUSSIA (M)

Sobota ob 15.30:
HOFFENHEIM - NÜRNBERG
BAYER (L) - FREIBURG
HANNOVER - WOLFSBURG
AUGSBURG - BORUSSIA (D)
HERTHA - EINTRACHT FRANKFURT
Ob 18.30:
EINTRACHT BRAUNSCHWEIG - WERDER

Nedelja ob 15.30:
MAINZ - STUTTGART
Ob 17.30:
SCHALKE - HAMBURGER SV

Bundesliga je po številnih merilih najboljša liga na svetu. Leta 2000 so Nemci doživeli največji polom na velikih tekmovanjih, na evropskem prvenstvu so izpadli že po skupinskem delu, osvojili so le točko (boljša je bila tudi Slovenija, ki je osvojila dve). Takratni predsednik nemške nogometne zveze Gerhard Mayer-Vorfelder se je zavzel za popolnoma nov sistem dela. Ogromno denarja so vložili v delo z mladimi, kar se ni poznalo takoj, v zadnjih letih pa se vse bolj.

6. julija 2000 se je zgodil še drugi ključni trenutek, Nemci so dobili organizacijo svetovnega prvenstva leta 2006 po napetem boju z Južno Afriko. Obnovili so številne stadione, v Münchnu so zgradili eno izmed najbolj modernih aren na svetu. Obisk se je v zadnjih letih izjemno povečal, vsaka izmed 306 tekem je dogodek zase, večina vstopnic je razgrabljena v uvodnih dneh prodaje, za največje derbije pride tudi milijon prošenj za vstopnice. Ob zadnjem obisku Münchna nam je prijazna uslužbenka dejala, da bi za kakšno izmed največjih tekem samo z novinarji napolnili Allianz Areno, saj so prejeli toliko prošenj z vsega sveta.