Foto:
Foto:
Alberto Gilardino in Aleksander Knavs
Jalen Pokorn
Jalen Pokorn v italijanskem sendviču. Foto: Reuters
Francesco Totti in Tonči Žlogar
Žlogar je imel veliko dela z razpoloženim Tottijem. Foto: EPA
Luca Toni
Knavs v zračnem dvoboju s Tonijem Foto: Reuters

Edini gol je padel v 78. minuti, ko je predložek Fabia Grossa zadel Andreja Komca in se odbil v slovensko mrežo. Domači so bili sicer precej boljši nasprotnik, saj so si pred tem priigrali kar nekaj "smrtnih" priložnosti, a je vselej odlično posredoval Borut Mavrič.


Pritisk od prve minute
Po napovedih so "azzurri" že na začetku močno pritisnili proti slovenskim vratom. Prvo priložnost so imeli v 4. minuti, ko je Alberto Gilardino po sijajni podaji Francesca Tottija ušel Aleksandru Knavsu, se znašel sam pred Mavričem, a je bil slovenski vratar uspešnejši. Mavrič je bil na preizkušnji tudi malo kasneje, ko je z roba kazenskega prostora naravnost vanj streljal Gennaro Gattuso.

Slovenci so prvič zapretili v 17. minuti, a je poskus Mileta Ačimoviča zadel le zunanji del mreže. Malo kasneje pa najlepša priložnost prvega polčasa: strel Luce Tonija z nekaj metrov je z izjemnim refleksom ubranil Mavrič.

Domači, ki so imeli vseskozi veliko premoč, so si tretjo "smrtno" priložnost priigrali v 43. minuti, ko je Toni podal na glavo Tottija, čigar strel z glavo pa je fenomenalno ustavil Mavrič.

Rodič zadel iz nedovoljenega položaja
Oblak je med polčasoma v slačilnici pustil Jalna Pokorna, na igrišče pa poslal Sebastjana Cimerotiča, ki je nekoliko poživil slovensko igro in sodeloval tudi pri akciji v 55. minuti, ko je Aleksander Rodič z glavo premagal Angela Peruzzija, vendar je bil gol zaradi nedovoljenega položaja razveljavljen. Ta akcija je bila edini resen slovenski poskus.

Na drugi strani so Italijani stopnjevali pritisk. V 75. minuti je Mavrič z izjemno parado še ubranil strel Tonija, nemočen pa je bil tri minute kasneje, ko sta se v kazenskem prostoru prerivala Christiano Zaccardo in Komac, ki ga je predložek Grossa zadel v nogo in se odkotalil za hrbet Mavriča.

Oblak je v zaključku poskusil tudi z Erminom Šiljakom, a so bili tokrat Slovenci daleč od izenačenja. Reprezentanca bo kvalifikacije sklenila v sredo, ko bo na Areni Petrol gostila Škote.

Brane Oblak: "Tekme z Italijo so bile vedno zanimive in taka je bila tudi ta. Domači so bili boljši za ta gol, imeli so tudi kakovostne zadnje podaje, predvsem Totti, ampak vseeno lahko rečem, da nisem preveč razočaran. Zadovoljen sem z igro, bili smo borbeni, čeprav smo mogoče igrali preveč zaprto. Majhna nezanesljivost nas je pokopala, čeprav je treba priznati, da nas je reševal vratar Mavrič."

Marcelo Lippi, selektor Italije: "Zadovoljen sem, ker smo se tudi matematično uvrstili na svetovno prvenstvo. Vedeli smo, da nam za to zadošča točka, zato vsaj na začetku nismo želeli preveč tvegati. Vseeno pa smo veliko streljali, kar pa je bolj pomembno, nismo dovolili nasprotniku, da si priigra večje priložnosti. Slovenijo sem pričakoval prav takšno, kot je bila, mogoče me je malo presenetilo, da od začetka niso igrali z dvema napadalcema, moram pa jih pohvaliti, da so v obrambi igrali vrhunsko."

ITALIJA         1 - 0         SLOVENIJA
Komac 78./ag                           
---------------------------------------
Peruzzi             B. Mavrič          
Grosso              M. Mavrič          
Cannavaro           Knavs              
Nesta               Cesar              
Zambrotta           Filekovič          
Camoranesi          Koren              
Gattuso             Žlogar             
Pirlo **            Komac              
Totti               Pokorn *           
Toni ***            Ačimovič           
Gilardino *         Rodič **           
---------------------------------------
* 61./Zaccardo      * 46./Cimerotič    
** 82./De Rossi     ** 86./Šiljak      
*** 89./Vieri
19.611; Sodnik: Eric Poulat (Francija)

Skupina 5:
ITALIJA - SLOVENIJA 1:0 (0:0)
19.611; Komac 78./ag

NORVEŠKA - MOLDAVIJA 1:0 (0:0)
23.409; Rushfeldt 50.

ŠKOTSKA - BELORUSIJA 0:1 (0:1)
51.105; Kutuzov 5.

Sreda ob 20.30:
SLOVENIJA - ŠKOTSKA
BELORUSIJA - NORVEŠKA
ITALIJA - MOLDAVIJA

Lestvica:                           
ITALIJA *          9  6 2 1 15:7  20
NORVEŠKA           9  4 3 2 11:7  15
SLOVENIJA          9  3 3 3 10:10 12
BELORUSIJA         9  2 4 3 12:13 10
ŠKOTSKA            9  2 4 3  6:7  10
MOLDAVIJA          9  1 2 6  4:14  5 
* - že na svetovnem prvenstvu       
Preostale skupine