Frank Lampard je v soboto na Villa Parku postal najboljši strelec v zgodovini Chelseaja. Odličen angleški vezist zdaj upa, da bo s svojimi soigralci po lanskem skalpu Bayerna v finalu Lige prvakov še drugo leto zapored sezono osvojil evropsko lovoriko. Foto: EPA
Frank Lampard je v soboto na Villa Parku postal najboljši strelec v zgodovini Chelseaja. Odličen angleški vezist zdaj upa, da bo s svojimi soigralci po lanskem skalpu Bayerna v finalu Lige prvakov še drugo leto zapored sezono osvojil evropsko lovoriko. Foto: EPA

Tekma v Münchnu je bila izjemna, na takšno izkušnjo smo čakali zelo dolgo. Rad bi, da evropsko lovoriko osvojimo tudi letos, a tekma z Benfico bo še kako težka!

Frank Lampard
Ramires in David Luiz
Ramires in David Luiz bosta v Amsterdamu zaigrala proti svojemu nekdanjemu klubu. Prvi je za Lizbončane igral v letih 2009 in 2010, drugi pa od leta 2007 do 2011. Foto: EPA
Rafael Benitez
Rafael Benitez med navijači Chelseaja sicer ni priljubljen, a jim lahko kljub vsemu prinese evropsko lovoriko. Španec je Pokal Uefa, predhodno tekmovanje Evropske lige, že osvojil leta 2004, ko je v finalu z Valencio v Göteborgu ugnal Marseille (2:0). Na novinarski konferenci je dejal: "To sezono smo igrali po dve, včasih celo po tri tekme na teden. Ves čas so nas pestile poškodbe in suspenzi, kar je za tako maloštevilno ekipo zelo težavno. Vsaka tekma je bila težka, a to je finale in želimo ga dobiti. Če nam uspe, bomo zelo ponosni, saj smo se v težkih okoliščinah vselej uspešno borili. Za morebitni uspeh bodo zaslužni vsi, od trenerskega štaba do nogometašev." Foto: EPA
Liverpool 2001
Chelsea lahko po 12 letih Angliji znova pribori lovoriko drugorazrednega evropskega nogometnega tekmovanja. Zadnja angleška ekipa, ki je dvignila pokal v tem tekmovanju, je Liverpool, ki je leta 2001 v finalu Pokala Uefa v Dortmundu s 5:4 ugnal Deportivo Alaves. Foto: EPA
Oscar Cardozo
V Amsterdamu bo glavna nevarnost za vrata Petra Čecha vrhunski napadalec Oscar Cardozo. Foto: EPA

Benfica je vedno pod pritiskom, ko igra, in to vemo. V vsakem tekmovanju, v katerem igramo, si želimo do finala in končne zmage. Rojen sem leta 1954, a dobro poznam zgodovino Benfice, saj sem o njej veliko prebral, prav tako pa nas na to spominjajo vtisi iz zgodovine v našem centru za trening.

Jorge Jesus, trener Benfice
Jorge Jesus
Jorge Jesus je pred dvema letoma z Benfico izpadel v polfinalu Evropske lige. Tedaj je bila za lizbonske 'orle' usodna Braga, ki je morala v finalu nato premoč priznati Portu. Foto: EPA

Gre za obračun ekip, ki sta se do danes v evropskih tekmovanjih pomerili zgolj dvakrat. V lanskem četrtfinalu Lige prvakov so Angleži s skupnim izidom 3:1 napredovali v polfinale, kjer so se udarili z Barcelono. Prvo tekmo v Lizboni so dobili z 1:0, povratno v Londonu pa z 2:1.

Zlata doba Benfice v 60. letih

Benfica bo devetič zaigrala v finalu evropskih tekmovanj in šele prvič po letu 1990, ko je v finalu Evropskega pokala z 1:0 klonila pred Milanom. Lizbončani so sicer osvojili evropski naslov več od svojega nasprotnika na amsterdamski Areni, a njihov zadnji triumf ima že zelo dolgo brado. V letih 1961 in 1962 so lizbonski 'orli' v finalu ugnali oba španska velikana - najprej Barcelono (3:2), nato leto pozneje še Real Madrid (5:3). V 60. letih je bila Benfica sicer evropski velikan, v finale Evropskega pokala se je uvrstila še trikrat, a je vse tri finale izgubila - leta 1963 je bil z 2:1 boljši Milan, leta 1965 Milanov mestni tekmec Inter (1:0), tri leta pozneje pa jih je s 4:1 ugnal še Manchester United, ki je po Celticu postal drugi britanski klub z evropsko krono.

Leta 1988 jih je po izvajanju 11-metrovk s 6:5 odpravil še PSV Eindhoven. Edini nastop v drugorazrednem evropskem klubskem tekmovanju, tedaj še Pokalu Uefe, so vknjižili leta 1983, ko je s skupnim izidom 2:1 slavil Anderlecht.

Lizbončani izgubili proti Portu
Benfica ima slabo popotnico za finalni nastop, saj je v zadnjem krogu portugalskega prvenstva izgubila proti Portu (2:1). Toda poraz, ki bi lahko Lizbončanom odnesel naslov državnega prvaka, vezista Enza Pereza ni pretirano dotolkel. "Ekipa je bila premagana, v slačilnici smo bili vsi razočarani, toda za ta poraz se lahko navijačem oddolžimo z zmago nad Chelseajem. Seveda nam je za poraz proti Portu žal, toda ena tekma nam ne sme uničiti sezone in velikega dela, ki smo ga letos opravili," je prepričan Argentinec. Njegov trener Jorge Jesus je povedal: "Takšnih finalnih nastopov ne bo več veliko v moji karieri ali v karieri mojih varovancev. Motivacija zagotovo ne bo težava, z zmago v Evropski ligi pa bi pustili velik pečat v mednarodnem nogometu."

Benfica v Evropski ligi 2012/13:
Bayer Leverkusen - Benfica 0:1
Benfica - Bayer Leverkusen 2:1
Benfica - Bordeaux 1:0
Bordeaux - Benfica 2:3
Benfica - Newcastle United 3:1
Newcastle United - Benfica 1:1
Fenerbahče - Benfica 1:0
Benfica - Fenerbahče 3:1


Chelseajev vrhunec lani v Münchnu

Nekoliko manj uspešni so nogometaši Chelseaja, ki so do danes igrali le v dveh finalih Lige prvakov. Leta 2008 so jih po izvajanju kazenskih strelov s 6:5 ugnali rdeči vragi, lani pa je milijarder Roman Abramovič le dočakal evropsko krono svoje ekipe, potem ko so Londončani v Münchnu po 11-metrovkah s 4:3 premagali Bayern in mu prizadejali enega najbolj bolečih porazov v bogati zgodovini. V finalu Pokala Uefa oziroma Evropske lige modri s Stamford Bridgea sicer še nikoli niso zaigrali, so pa dvakrat dvignili Pokal pokalnih zmagovalcev - leta 1971 so s skupnim izidom 3:2 premagali Real Madrid, leta 1998 pa je Gianfranco Zola dosegel edini zadetek na finalni tekmi v Stockholmu proti Stuttgartu. Chelsea se lahko pohvali še z evropskim superpokalom, ki ga je osvojil istega leta, ko je v Monaku z 1:0 padel madridski Real.

Lampard upa na novi uspeh
Chelseajev bočni branilec Branislav Ivanović upa, da bodo Londončani v Amsterdamu uspešno sklenili letošnjo evropsko pot. "To je bila zelo težka sezona, zdaj smo že skoraj pri koncu in moramo storiti vse, da jo sklenemo zmagovito. Proti Benfici nam zagotovo ne bo lahko. Portugalci imajo zelo dobro moštvo in morali bomo biti zelo previdni, če želimo zmagati," je dejal Srb. Njegov moštveni kolega Frank Lampard, ki je v soboto postal najboljši strelec v zgodovini kluba, je še dodal: "Tekma v Münchnu je bila izjemna, na takšno izkušnjo smo čakali zelo dolgo. Rad bi, da evropsko lovoriko osvojimo tudi letos, a tekma z Benfico bo še kako težka!"

Chelsea v Evropski ligi 2012/13:
Sparta Praga - Chelsea 0:1
Chelsea - Sparta Praga 1:1
Steaua Bukarešta - Chelsea 1:0
Chelsea - Steaua Bukarešta 3:1
Chelsea - Rubin Kazan 3:1
Rubin Kazan - Chelsea 3:2
FC Basel - Chelsea 1:2
Chelsea - FC Basel 3:1

Hazard bo izpustil finalni obračun
Mnogo je ugibanj, ali bodo za finalni obračun menedžerju Rafaelu Benitezu, ki je Pokal Uefa že osvojil leta 2004 z Valencio, na voljo John Terry, Eden Hazard in Jon Obi Mikel. Prva dva sta se poškodovala na sobotnem obračunu z Aston Villo, medtem ko Mikel že dalj časa čuti bolečine v bočnem predelu. Hazard Benitezu zaradi poškodbe stegenske mišice ne bo na voljo, medtem ko bo odločitev o igranju nekdanjega kapetana angleške izbrane vrste sprejeta pozneje. Z ekipo je v Amsterdam kljub poškodbi kolena odpotoval Ryan Bertrand, Benitezu bo na voljo tudi Oriol Romeu. Demba Ba bo svojo ekipo spodbujal s tribun, saj zaradi tega, ker je letos v evropskih tekmovanjih že igral za Newcastle United, za Chelsea v Evropski ligi ne sme nastopiti.

Evropska liga, finale, sreda ob 20.45:
BENFICA - CHELSEA

Verjetni postavi:

Benfica:
Artur, Almeida, Garay, Luisao, Melgarejo, Matić, Perez, Lima, Gaitan, Salvio, Cardozo.

Chelsea: Čech, Azpilicueta, Luiz, Ivanović, Cole, Lampard, Ramires, Oscar, Mata, Moses, Torres.

Sodnik: Bjorn Kuipers

Tekma v Münchnu je bila izjemna, na takšno izkušnjo smo čakali zelo dolgo. Rad bi, da evropsko lovoriko osvojimo tudi letos, a tekma z Benfico bo še kako težka!

Frank Lampard

Benfica je vedno pod pritiskom, ko igra, in to vemo. V vsakem tekmovanju, v katerem igramo, si želimo do finala in končne zmage. Rojen sem leta 1954, a dobro poznam zgodovino Benfice, saj sem o njej veliko prebral, prav tako pa nas na to spominjajo vtisi iz zgodovine v našem centru za trening.

Jorge Jesus, trener Benfice