Junak finala Jens Lehmann je visoko dvignil FA-pokal, ki so ga topničarji osvojili že desetič. Foto: epa
Junak finala Jens Lehmann je visoko dvignil FA-pokal, ki so ga topničarji osvojili že desetič. Foto: epa
Nogometaši Arsenala.
Ko je Patrick Vieira zadel zadnji strel z bele točke, se je začelo slavje nogometašev Arsenala. Foto: epa
Wayne Rooney in Patrick Vieira
Wayne Rooney (levo) je zadel le vratnico, Patrick Vieira pa je zadel odločilno enajstmetrovko za veliko zmago topničarjev. Foto: epa

To je že deseta zmaga topničarjev v FA-pokalu, slavili so tudi v letih 1998, 2003 in 2004. Finale so prvič v zgodovini odločili streli z bele točke, v prejšnjih letih je odločala dodatna tekma. Prvič po letu 1912 v rednem delu ni bilo zadetkov.

Rdeči vragi so prevladovali večji del tekme. 23-krat so streljali na gol Arsenala, topničarji so vrata Roya Carrolla ogrozili le petkrat. V kotih je bilo razmerje 11:1 za Manchester United. Pri Arsenalu se je zelo poznala odsotnost najboljšega strelca Premier lige Thierryja Henryja, saj si v 120 minutah niso priigrali velike priložnosti.

V 28. minuti je Rio Ferdinard že premagal Jensa Lehmanna, a je bil v prepovedanem položaju. V 67. minuti je Wayne Rooney zadel vratnico, v 86. pa je strel Ruuda van Nistelrooya z glavo v prečko z golove črte preusmeril Fredrik Ljungberg. V podaljšku je Lehmann obranil strel Paula Scholesa, van Nistelrooy je ustrelil prek gola. Topničarji so le še čakali na zadnji pisk sodnika Roba Stylesa.

V drugi seriji enajstmetrovk je junak tekme Lehmann obranil strel Scholesa. Vsi strelci Arsenala so bili natančni. Odločilni strel je hladnokrvno izvedel kapetan Patrick Vieira.

"Zelo sem ponosen na svoje varovance. Zelo so se borili, čeprav tekma ni potekala po naših željah. Manchester je prevaldoval predvsem v drugem polčasu. Zelo pomembno je bilo, da nismo prejeli gola, saj bi bilo potem skoraj nemogoče zmagati," je bil navdušen strateg topničarjev Arsene Wenger.

Manchester United ostaja brez lovorike v letošnji sezoni, še vedno pa ima v svojih vitrinah največ FA-pokalov (11). V Premier ligi so na Old Traffordu premagali Arsenal z 2:0, na Highburyju pa so rdeči vragi slavili s 4:2. Navijači Manchestra so izkazali svoje nezadovoljstvo nad Malcolmom Glazerjem, ki je prevzel lastništvo kluba tudi v Cardiffu, saj so izobesili številni plakate.

ARSENAL - Manchester United * 5:4 (0:0)
75.000; Strelci z 11-m: Lauren, Ljungberg, van Persie, Cole, Vieira; van Nistelrooy, Ronaldo, Rooney, Keane
RK: Reyes 120./Arsenal
* - po enajstmetrovkah