Kevin Grosskreutz je bil junak v Marseillu. Foto: EPA
Kevin Grosskreutz je bil junak v Marseillu. Foto: EPA
Robert Lewandowski
Robert Lewandowski je že v 4. minuti popeljal Borussio v vodstvo. Foto: EPA
Gonzalo Higuain
Gonzalo Higuain je načel mrežo Arsenala četrt ure pred koncem. Foto: EPA
Riccardo Montolivo
Howard Webb je izključil Riccarda Montoliva v 22. minuti. Foto: EPA
Neymar
Neymar je v 13 minutah s tremi zadetki potopil Celtic. Foto: EPA
Diego Costa
Diego Costa je potrdil novo zmago Atletica. Foto: EPA

Razplet v skupini F je bil napet vse do zadnje sekunde. Dortmundčani so z golom Kevina Grosskreutza v 87. minuti prišli do treh točk in prvega mesta. Neapeljčani so potrebovali zmago s 3:0, a jim je zmanjkal en zadetek.

Mandanda slabo posredoval ob golu Grosskreutza
Borussia je na Velodromu povedla v 4. minuti. Erik Durm je lepo našel Roberta Lewandowskega, ki se je v kazenskem prostoru otresel Lucasa Mendesa in z levico matiral Steva Mandandaja. Deset minut zatem je odpisani Marseille izenačil. Vratar Borussie Roman Weidenfeller je ob predložku v kazenski prostor "zaplaval" v prazno, Saber Khalifa je z glavo stresel prečko, Souleymane Diawara pa je žogo potisnil prek golove črte. Senegalec je bil v prepovedanem položaju, a sodniki tega niso opazili. V 34. minuti je drugi rumeni karton prejel Dimitri Payet, ki je teatralno padel v kazenskem prostoru.

V drugem delu so izbranci Jürgena Kloppa vseskozi pritiskali. Marco Reus je v 58. minuti zadel prečko, devet minut zatem je Lewandowski že preigral Mandandaja in z desne strani zgrešil prazna vrata, zadel je le zunanji del mreže. Poljak bi lahko postal tragični junak. Klopp je v igro poslal še zadnjega asa iz rokava, napad je okrepil Julian Schieber, ki je v 87. minuti našel Grosskreutza. Vezist je z desnico z roba kazenskega prostora prelisičil Mandandaja, ki je zelo slabo posredoval.

Napoli nesrečno izpadel
Topničarji so v prvem polčasu dobro igrali, najlepšo priložnost je zapravil Olivier Giroud. V drugem delu je bil Napoli precej boljši. V 74. minuti je z natančnim strelom z levico iz obrata z roba kazenskega prostora zadel Gonzalo Higuain. Dve minuti zatem je Mikel Arteta podrl Joseja Callejona in si prislužil drugi rumeni karton. Napoli je bil v osmini finala vse do 87. minute, ko je zadel Grosskreutz v Marseillu. V zadnjih trenutkih so izbranci Rafaela Beniteza nato pritisnili na vso moč. V zadnji akciji na tekmi je rezervist Lorenzo Insigne podal do Callejona, ki je lobal Wojciecha Szczesnyja, nato pa je sodnik Viktor Kassai le še odpiskal konec tekme.
Ajax ni unovčil prednosti igralca več
Milan je tri četrtine tekme proti Ajaxu igral z igralcem manj, a je vseeno iztržil točko in s tem napredovanje. Valter Birsa zaradi poškodbe ni igral za rdeče-črne.

V 22. minuti je Riccardo Montolivo pokosil Christiana Poulsena in Howard Webb ga je takoj poslal pod prho. Ekipa iz Amsterdama, ki je potrebovala zmago za napredovanje, je bila boljša že v uvodnih minutah. Poulsen je v 5. minuti z glavo zadel vratnico. V 19. minuti je zapretil Davy Klaassen, izkazal pa se je Christian Abbiati.

Vratar Milana je imel veliko dela tudi v drugem polčasu, ko so se gostitelji le še branili. V kazenskem prostoru je bilo vseskozi vroče, še najbolj pa v sodnikovem dodatku, ko je Klaasen s škarjicami meril mimo vrat.
Dvoboj je zaznamovalo tudi navijaško nasilje pred tekmo, v katerem so jo resno skupili trije nizozemski navijači. Vsi trije so morali v bolnišnico zaradi vbodnih ran, eden je bil v kritičnem stanju.
Izključitev Ivanova tlakovala zmago Schalkeja
Schalke je ugnal Basel z 2:0 in si zagotovil osmino finala. Ključni trenutek srečanja na Veltins Areni se je zgodil v 32. minuti, ko je Ivan Ivanov pred kazenskim prostorom podrl Adama Szalaija in prejel rdeči karton. Švicarski prvaki so bili v nadaljevanju nemočni. V 51. minuti je Julian Draxler zadel z volejem z desnico po podaji Jeffersona Farfana. Šest minut zatem je zmago potrdil Joel Matip, ki pa je bil očitno v prepovedanem položaju, a stranski sodnik tega ni videl.
Ba zagotovil Chelseaju prvo mesto
Chelsea je bil boljši od Steaue z 1:0 in si je zagotovil prvo mesto v skupini E. V 10. minuti je odločil Demba Ba, ki je potisnil žogo v mrežo z bližine. Po kotu je žogo z glavo podaljšal Oscar.
Hat-trick Neymarja na Camp Nouu
V skupini H je prvo mesto pripadlo Barceloni, ki je kar s 6:1 odpravila Celtic, blestel je napadalec Neymar s tremi goli v razmiku 13 minut.
Poraz na Dunaju ni bil usoden za Zenit
Atletico Madrid je prevladoval v skupini G. Predtekmovanje je končal neporažen, peto zmago pa dosegel proti Portu z 2:0 po zaslugi Diega Coste in Raula Garcie. Porto je osvojil tretje mesto, drugo pa Zenit iz Sankt Peterburga kljub polomu na Dunaju, kjer je Austria zmagala s 4:1.

Žreb parov osmine finala bo v ponedeljek v Nyonu.

6., zadnji krog, skupina E:
CHELSEA - STEAUA 1:0 (1:0)
Ba 10.

SCHALKE - BASEL 2:0 (0:0)
Draxler 51., Matip 57.
RK: Ivanov 31./Basel

Schalke: Fährmann, Učida, Höwedes (31./Szalai), Felipe Santana, Kolašinac, Matip, Neustädter, Farfan, Meyer (88./Goretzka), Draxler (66./Fuchs), Boateng.

Basel: Sommer, Voser, Schär, Ivanov, Xhaka, Serey Die (72./Ajeti), Salah, Elneny (61./Sio), F. Frei, Stocker (72./Delgado), Streller.

Sodnik: Paolo Tagliavento (Italija)

Lestvica:                           
CHELSEA *          6  4 0 2 12:3  12
SCHALKE *          6  3 1 2  6:6  10
BASEL **           6  2 2 2  5:6   8
STEAUA             6  0 3 3  2:10  3






Skupina F:
NAPOLI - ARSENAL 2:0 (0:0)
Higuain 74., Callejon 93.
RK: Arteta 76./Arsenal

Napoli:
Rafael, Maggio, Fernandez, Raul Albiol, Armero, Džemaili, Behrami, Jose Callejon, Pandev (57./Insigne), Mertens, Higuain.

Arsenal: Szczesny, Jenkinson, Mertesacker, Koscielny, Gibbs, Flamini, Arteta, Rosicky (75./Monreal), Özil, Cazorla (68./Ramsey), Giroud.

Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska)


MARSEILLE - BORUSSIA (D) 1:2 (1:1)
Diawara 14.; Lewandowski 4., Grosskreutz 87.
RK: Payet 34./Marseille

Marseille:
Mandanda, Lucas Mendes (46./Abdallah), Diawara, Mendy, Fanni, Cheyrou, Lemina, Thauvin (79./Imbula), Payet, Khalifa (55./Morel), Gignac.

Borussia Dortmund: Weidenfeller, Grosskreutz, Sarr, Sokratis, Durm, Sahin, Kehl (78./Piszczek), Blaszczykowski (66./Hofmann), Mhitarjan, Reus (78./Schieber), Lewandowski.

Sodnik: Marijo Strahonja (Hrvaška)

Lestvica:                           
BORUSSIA (D) *     6  4 0 2 10:6  12
ARSENAL *          6  4 0 2  8:5  12
NAPOLI **          6  4 0 2 10:9  12
MARSEILLE          6  0 0 6  5:14  0






Skupina G:
ATLETICO MADRID - PORTO 2:0 (2:0)
Raul Garcia 14., Diego Costa 37.
Josue (Porto) je v 28. minuti zapravil 11-m.

AUSTRIA DUNAJ - ZENIT 4:1 (1:1)
Hosiner 44., 51., Jun 48., Kienast 90.; Keržakov 35.

Lestvica:                           
ATLETICO MADRID *  6  5 1 0 15:3 16 
ZENIT *            6  1 3 2  5:9  6 
PORTO **           6  1 2 3  4:7  5 
AUSTRIA DUNAJ      6  1 2 3  5:10 5 




Skupina H:
BARCELONA - CELTIC 6:1 (3:0)
Pique 7., Pedro 40., Neymar 45., 48., 58., Tello 72.; Samaras 88.

MILAN - AJAX 0:0
RK: Montolivo 22./Milan

Milan: Abbiati, de Sciglio, Bonera, Zapata, Constant, de Jong, Montolivo, Muntari, Kaka (81./Mexes), El Shaarawy (24./Poli), Balotelli.

Ajax: Cillessen, van Rhijn, Moisander, Denswil, Blind, Poulsen (48./Hoesen), Klaassen, Serero (80./van der Hoorn), Schöne, Fischer, Krkić (72./Sigthorsson).

Sodnik: Howard Webb (Anglija)

Lestvica:                           
BARCELONA *        6  4 1 1 16:5  13
MILAN *            6  2 3 1  8:5   9
AJAX **            6  2 2 2  5:8   8
CELTIC             6  1 0 5  3:14  3

* - v osmini finala Lige prvakov
** - v 1/16 finala Evropske lige