"Maribor ima velike možnosti, saj potrebuje že minimalno zmago. Toda ne bo lahko. Veliko golov ne bomo videli, vsak gol pa lahko spremeni potek tekme. Loviti zaostanek ni enostavno. Maribor bo moral tvegati, toda ne sme se preveč odpreti. Dinamo je nevaren v protinapadih, na prvi tekmi pa je imel težave pri igri na postavljeno obrambo Maribora. Vse se vrti okrog Sammirja, je najbolj ustvarjalen igralec, in treba mu bo posvetiti posebno pozornost," je za MMC napovedal nekdanji trener vijoličastih Bojan Prašnikar. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Viole na Maksimiru v Zagrebu
Navijaška skupina Viole in preostali gledalci bodo znova 12. igralec Maribora. Ljudski vrt bo napolnjen do vrha - uradno bo v njem 12.400 gledalcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jerko Leko in Mark Clattenburg
Izkušeni nogometaš Dinama Jerko Leko: "V Mariboru ne bomo branili rezultata s prve tekme, to je jasno. Želimo doseči gol in če nam to uspe, se bomo uvrstili v Ligo prvakov. Mislim, da bo en zadetek dovolj. V gosteh smo v tej sezoni ostali neporaženi na tekmah z Ludogorcem in Šerifom. Upam, da bo tako tudi tokrat." Kapetan Milan Badelj pričakuje kakovostno in ostro tekmo, tudi zato, ker bo v Mariboru manj vroče, kot je bilo prejšnjo sredo na Maksimiru. Močno orožje Dinama bo znova Sammir. Zelo navdahnjeni Brazilec je v soboto proti Zagrebu dosegel dva zadetka in bil najboljši igralec tekme. Foto: Reuters
Nogometaši Dinama trenirali v Ljudskem vrtu
Vijoličasti imajo v torek zgodovinsko priložnost
Čačić, Kelava in Badelj pred tekmo v Ljudskem vrtu

Zagrebški Dinamo že 16 let ni izpadel v evropskih tekmovanjih, če je na prvem srečanju pred domačimi gledalci zmagal. Nazadnje ga je leta 1996 v Pokalu Uefa na tak način izločil Spartak iz Moskve, ki je po porazu v Maksimiru z 1:3 doma slavil z 2:0.

Maribor se še živo spominja svojih dveh priložnosti, ko je po porazu v gosteh z 1:2 doma neuspešno lovil zaostanek. Pred šestimi leti se mu je to zgodilo v Pokalu Uefa proti Partizanu, lani v kvalifikacijah za Ligo prvakov proti Maccabiju iz Haife. Obakrat je bilo v Ljudskem vrtu 1:1, s pomembnim poudarkom, da so obakrat povedli gostje.

Pravzaprav so Štajerci samo enkrat preobrnili izid po porazu na prvi tekmi v gosteh. Leta 1995 so izločili Skonto iz Rige z zmago z 2:0, potem ko so nadomestili gol zaostanka iz Latvije (0:1).

Čačić mora prvič pasti
Če zgornja dejstva niso v korist Mariborčanom, slovenski ljubitelji nogometa optimizem pred tekmo črpajo iz druge zgodbe. Kmalu bodo minila tri leta, odkar je stadion pod Kalvarijo doživel zadnji res velik in zgodovinski večer. Pred Slovenijo je padla Rusija v dodatnih kvalifikacijah za uvrstitev na SP 2010. Zadetek Zlatka Dedića je bil tedaj dovolj in navijači Maribora ne bi imeli nič proti, če bi se nocoj ponovil podoben scenarij. Vrata Ljudskega vrta se bodo odprla ob 18.45, torej dve uri pred tekmo.

Domači nogometaši so od nedelje zvečer v hotelu Betnava. Tekmece poznajo do obisti, tako kot oni poznajo njih, zato skrivnosti ni. Nihče ne pričakuje, da bo Maribor napadel na vse ali nič, ampak da bo potrpežljivo čakal na potreben zadetek. Tako meni tudi trener Dinama Ante Čačić. Na klopi "modrih" je še brez poraza, že 30 tekem. Na zadnjih devetih, med katerimi so bile štiri evropske, je zmagal. Samo na enem izmed teh 30 srečanj njegovi varovanci niso zatresli mreže tekmečevega moštva.

S kom bo igral Milanič?
V soboto so Zagrebu v hrvaškem prvenstvu nasuli kar šest golov, vendar trenerja Maribora Darka Milaniča, ki lovi 13 let star dosežek Bojana Prašnikarja, visoka zmaga Dinama (6:0) ne skrbi. "V torek se igra nova, povsem drugačna tekma," pravi. V primerjavi z maksimirsko tekmo velikih sprememb v začetni enajsterici vijoličastih ni pričakovati, najbrž pa bo Dejan Mezga v vezni vrsti zamenjal Željka Filipovića, s tem pa se bo Goran Cvijanović pomaknil v sredino. V obrambi bi lahko namesto Nejca Potokarja začela Dejan Trajkovski ali Martin Milec.

Čačić naj bi na zelenico poslal enako postavo kot v sredo, tako da bo v napadu znova strelsko razpoloženi Duje Čop, in ne Fatos Beqiraj. Po Zlatku Kranjčarju, Osvaldu Ardilesu in Krunoslavu Jurčiću bi lahko 58-letni Zagrebčan postal četrti trener, ki bi Dinamo popeljal med evropsko elito. Prepričan je, da bodo njegovi fantje potrdili, da so boljši od Maribora. "Morebitnega izpada pa ne bi označil kot katastrofo, ampak le kot škodo," je dejal. Verjame, da Dinamo ne bo podlegel peklenskemu vzdušju s tribun, ampak mu bo to le še dodaten izziv, da pokaže najboljše, kar zna.
Pravico bo delil 39-letni Španec David Fernandez Borbalan, ki prihaja iz Almerie. V lanski sezoni si je v La Ligi prislužil priznanje španske nogometne zveze za najboljšega sodnika.
Lov na 8,6 milijona evrov
V hrvaških medijih je te dni osrednja tema prestop Luke Modrića v Real Madrid, zato so nogometaši Dinama kar malce na stranskem tiru. A tudi v Mariboru jih bo spremljalo 35 novinarjev in 10 fotoreporterjev. Dinamo bodo ob odsotnosti navijačev sicer spodbujali trije avtobusi pokroviteljev in prijateljev kluba. Nogometaše Maribora bo bodrilo preostalih več kot 12.000 navijačev. Naj se lov na slavo, čast in 8,6 milijona evrov začne!

KVALIFIKACIJE ZA LIGO PRVAKOV

4. PREDKROG, povratne tekme


PRVAKI, danes ob 20.45:
MARIBOR - DINAMO ZAGREB - 1:2
12.400 gledalcev (razprodano)

Verjetni postavi:

Maribor:
Handanović; Mejač, Rajčević, Arghus, Trajkovski/Potokar; Mertelj, Cvijanović, Mezga/Filipović, Ibraimi; Tavares, Berić.

Dinamo: Kelava; Pivarić, Šimunić, Tonel, Vida; Badelj, Ademi, Leko, Rukavina, Sammir; Čop.

Sodnik: David Fernandez Borbalan (Španija)

HAPOEL KIRJAT ŠMONA - BATE BORISOV 0:2
ANDERLECHT - AEL LIMASSOL 1:2

Sreda ob 20.45:

CLUJ - BASEL 2:1
CELTIC - HELSINGBORG 2:0

NEPRVAKI, danes ob 20.45:
UDINESE - BRAGA 1:1
PANATHINAIKOS - MALAGA 0:2

Sreda ob 20.45:

FENERBAHČE - SPARTAK MOSKVA 1:2
DINAMO KIJEV - BORUSSIA (M) 3:1
LILLE - KÖBENHAVN 0:1

V odebeljenem tisku so izidi prvih tekem.

Matej Rijavec

Nogometaši Dinama trenirali v Ljudskem vrtu
Vijoličasti imajo v torek zgodovinsko priložnost
Čačić, Kelava in Badelj pred tekmo v Ljudskem vrtu