Zdravko Mamić je v torek zapustil Hrvaško. Foto: EPA
Zdravko Mamić je v torek zapustil Hrvaško. Foto: EPA

pravnomočna.

Skupaj z bratom Zoranom, direktorjem kluba, Damirjem Vrbanovićem in davčnim inšpektorjem Milanom Pernarjem je obsojen zaradi oškodovanja Dinama za najmanj 15,3 milijona evrov in državnega proračuna za 1,6 milijona evrov.

Eden najspornejših mož hrvaškega nogometa je v preteklosti pripravljal fiktivne pogodbe pri prodaji nogometašev iz Dinama tujim podjetjem v različnih državah. Večinoma so iz Velike Britanije, Švice, ZDA, ZAE, Honkonga in Gibraltarja.

Poleg Mamića, ki bo moral za zapahe oditi za šest let in pol, so kaznovani še njegov brat Zoran (4 leta in 11 mesecev), Damir Vrbanović (3 leta) in davčni inšpektor Milan Pernar (4 leta in 2 meseca).

Mamić je v torek zapustil Hrvaško in se zadržuje v Medžugorju v Bosni in Hercegovini. V Hrvaško se za zdaj ne namerava vrniti. "Bog ve, zakaj me je poslal sem. Dal mi je nalogo, ki mi jo je namenil. Z mano ima načrt. Ostal bom v Hercegovini in se bojeval od tu. Ne načrtujem vrnitve na Hrvaško do pravnomočne obsodbe," je iz Medžugorja, kamor je zbežal v torek, dan pred izrekom obsodbe, sporočil Mamić.

Nihče izmed obsojencev ni bil navzoč na izreku kazni. Hrvaški zakon določa pripor v primeru nepravnomočnih sodb za osebe, ki so obsojene na več kot pet let zapora.

Mamić je povedal, da "niti v sanjah" ni pričakoval, da bo kaznovan z "enim samim dnevom zapora". Dejal je, da gre za "pošastno" sodbo, in je znova zatrdil, da nobena trditev tožilstva ni bila potrjena. Spet je zatrdil, da je nedolžen.

Povedal je, da je zaradi sodbe "besen", in zagrozil, da bodo vsi tisti, ki so "prikrojili sojenje in sodbo", končali v zaporu. "Ne bi bil rad v njihovi koži," je zagrozil Zdravko Mamić.

Sojenje bratom Mamić, Vrbanoviću in Pernarju se je začelo aprila lani. Potek postopka so spremljali številni verbalni incidenti, zaradi katerih so Zdravka Mamića za več mesecev izključili s sojenja.