Nogometaši Bayerna so v letošnji sezoni izgubili le trikrat. V nemškem prvenstvu jih je premagal Bayer iz Leverkusna (1:2), v Ligi prvakov pa Bate Borisov (1:3) in Arsenal (0:2). Foto: EPA
Nogometaši Bayerna so v letošnji sezoni izgubili le trikrat. V nemškem prvenstvu jih je premagal Bayer iz Leverkusna (1:2), v Ligi prvakov pa Bate Borisov (1:3) in Arsenal (0:2). Foto: EPA
Antonio Conte
Antonio Conte je zadovoljen z opravljenim delom v zadnjih 18 mesecih, a se hkrati zaveda, da je Juventus še precej oddaljen od naskoka na evropski vrh, na katerem je bil zadnjič leta 1996, ko je sam še igral. Foto: EPA
Mario Mandžukić
Mario Mandžukić ne bo smel igrati na prvi polfinalni tekmi. Foto: EPA
Manuel Neuer in Gianluigi Buffon
Gianluigi Buffon je čestital Manuelu Neuerju, ki v 180 minutah obračuna z Juventusom ni prejel nobenega zadetka. Foto: EPA
Claudio Pizarro
Claudio Pizarro ne dobi veliko priložnosti, a vsako minuto izkoristi. "Pizza" bo prav gotovo veliko igral na preostalih šestih tekmah Bundeslige. Foto: EPA

Tekme na novi Juventus Areni so pravi spektakel, več kot 40.000 gledalcev je pripravilo sijajno razpoloženje. Kar težko je verjeti, da nov objekt lahko ponudi take spremembe. Na starem olimpijskem stadionu v Münchnu so tribune večkrat samevale, vstopnico za Allianz Areno je zelo težko dobiti. Tudi na Delle Alpiju je bilo podobno. Oktobra 2004 si je derbi med Juventusom in Bayernom v skupinskem delu Lige prvakov (1:0; Pavel Nedved 75.) ogledalo le 12.000 gledalcev, v sredo zvečer pa so se iskale vstopnice.
Juve ni kronal uvodne premoči
Po porazu z 0:2 v Münchnu in slabi igri je stara dama prikazala popolnoma drugačen obraz na povratni tekmi. Čeprav je izid na koncu enak, pa so si italijanski prvaki tokrat zaslužili vsaj častni zadetek. Posebej v prve pol ure so igrali v neverjetnem ritmu, dobivali so dvoboje na sredini igrišča, Bavarcem niso pustili dihati, manjkal je le pravi zaključek. Ko je sapa pošla, pa je bavarski stroj dokončal posel.
Conte: Bayern bo krojil vrh tudi v naslednjih letih
Antonio Conte je preporodil Juventus, ki je z naskokom najboljša ekipa v Italiji, proces dela še ni končan, priključek k evropskemu vrhu pa je vsekakor vzpostavljen.
"Imamo še veliko dela pred nami, a tega sem se zavedal že pred tem četrtfinalom. Igralcem sem čestital za predstave v zadnjem letu in pol, ko smo naredili velik korak naprej. Nihče ne izgublja rad, a treba je priznati poraz, če je nasprotnik boljši. Bayern je v zadnjih treh letih dvakrat igral v finalu Lige prvakov, pokazalo se je, da je razlika med nami in njimi precejšnja. Imajo veliko sijajnih posameznikov, ki so se povezali v kompaktno ekipo. Zelo težko je igrati proti tako močnemu moštvu, trudili smo se maksimalno," je razmišljal 43-letni strateg.
Na novinarski konferenci je večkrat pohvalil igro Bayerna in ni iskal izgovorov: "Ne glede na postavitev in taktične različice, bi imeli enake težave, trenutno so boljši od nas. Bayern bo krojil evropski vrh tudi v naslednjih letih. Zbudili smo se iz naših sanj, zdaj pa je čas, da misli preusmerimo na prvenstvo in si zagotovimo drugi "scudetto" zapored."

Heynckes zaskrbljen le v uvodnih 20 minutah

Jupp Heynckes je že pred tekmo poudarjal razpoloženje na stadionu. "Štiri dni po osvojenem nemškem prvenstvu se ni bilo lahko zbrati. To se je lepo videlo v uvodnih 20 minutah. Igra ni stekla, imeli smo veliko težav. Počasi smo prevzeli nadzor nad dogajanjem na zelenici, v drugem polčasu pa smo odigrali odlično in zasluženo zmagali. Izločili smo zelo močnega nasprotnika. Zelo zabavno je igrati na tako modernem stadionu, ozračje je bilo zares izjemno," je povedal 67-letni strokovnjak, ki bo zelo uspešno končal delo pri Bayernu. Pep Guardiola bo julija prevzel njegovo mesto.
Kapetan Philipp Lahm je izpostavil uvodne minute, ko so Torinčani močno pritisnili: "Pomembno je bilo, da smo zdržali začetni pritisk Juventusa. Pripravljeni smo bili na tako vzdušje, zares je bilo senzacionalno. Juventus ima res prave navijače. Vsi štirje klubi v polfinalu so približno enako močni."
Sporen rumeni karton za Mandžukića
Sodnik Carlos Velasco Carballo je že v 7. minuti prehitro pokazal rumeni karton Mariu Mandžukiću, ki je trčil z Giogriom Chiellinijem. Italijanski branilec jo je večkrat odnesel brez kazni, Hrvata je kar nekajkrat v skoku s komolcem zadel v obraz.
"Pristop je bil pravi, nismo branili prednosti, ampak smo igrali tako kot v Münchnu. To je bila zelo težka tekma. Ko so pritiskali, smo vedeli, da moramo biti mirni. Čakali smo na svojo priložnost, zavedali smo se, da moramo zadeti, zato sem zelo srečen, da mi je uspelo. Še bolj vesel sem ob uvrstitvi v polfinale. Naša pot še ni končana. Težko bo gledati prvo tekmo polfinala, vendar sem prepričan, da bodo fantje dobro opravili nalogo," je pojasnil hrvaški napadalec, ki je v 64. minuti z glavo potrdil preboj Bayerna v polfinale, kjer pa zaradi kazni na prvi tekmi ne bo smel igrati.
Robben: S polfinalom se vse šele začne zares
Arjen Robben je v 57. minuti z roba kazenskega prostora stresel vratnico. "V prvem polčasu smo si privoščili prevečl izgubljenih žog na sredini igrišča. V drugem delu smo delovali suvereno, prevladovali smo predvsem v zaključku tekme. Zdaj lahko že rečemo, da je to zelo dobra sezona, čeprav se v polfinalu Liga prvakov šele zares začne. Ne glede na nasprotnika, bo polfinale pravi spektakel," je razmišljal Nizozemec, ki je zelo motiviran po lanski slabi sezoni, ko je bil veliki osmoljenec finala proti Chelseaju.
Sammer: Zdaj je treba spočiti glavo
Športni dirketor Matthias Sammer je bil tokrat sproščen, ni našel nobenih kritik. "Že pred tekmo smo se zmenili, da želimo tudi v Torinu zmagati. Zdaj je čas, da se malce spočijemo. Osvojili smo prvenstvo in se prebili v polfinale Lige prvakov. Pred naslednjimi pomembnimi tekmami je treba malce spočiti glavo in telo. Ne moreš vedno igrati 100-odstotno," je poudaril Sammer, ki je vnesel nov veter v vodstvo kluba.
Proti Nürnbergu priložnost za rezerviste
Sammer je dal jasno vedeti, da bo Bayern v soboto na bavarskem derbiju proti Nürnbergu na Allianz Areni zaigral s popolnoma drugačno zasedbo. Nemško prvenstvo je odločeno, zadnjih šest tekem ni tako pomembnih. V torek je na sporedu polfinale nemškega pokala proti Wolfsburgu, čez dva tedna pa že prva polfinalna tekma Lige pravkov. Nosilci igre bodo zdaj ob koncu tedna počivali, glavne tekme so na sporedu med tednom.

A. G.