Maribor v obračun s Čehi vstopa kot podrejeni tekmec, ki pa vseeno lahko računa na presenečenje. Foto: Marko Madžarac
Maribor v obračun s Čehi vstopa kot podrejeni tekmec, ki pa vseeno lahko računa na presenečenje. Foto: Marko Madžarac
Sparta Praga
Čehi so prepričani, da se bo Sparta Praga najlažje od petih čeških klubov uvrstila v Evropsko ligo. Foto: EPA
Patrik Berger
35-letni Patrik Berger bo moral na operacijo kolena, zaradi česar bo odstoten kar nekaj mesecev. V najslabšem primeru bo moral sloviti vezist celo skleniti kariero. Foto: EPA
Mariborčani pričakujejo Sparto
Ljudski vrt še ni razprodan

Potem ko slovenski prvaki na povratni tekmi 3. predkroga Lige prvakov niso ubranili prednosti iz Züricha, jih čaka popravni izpit, s katerim si lahko šele drugič v zgodovini kluba zagotovijo nastopanje v jesenskem delu evropskih tekmovanj. Nasproti "vijoličastih" bo stala slovita praška Sparta.

Brez Blažka in Bergerja, a z Repko
Češki podprvaki, ki so bili dostojen tekmec Panathinaikosu (3:1 in 0:3), so na Štajersko pripotovali močno načeti. Zaradi kazni bo manjkal izkušeni prvi vratar Jaromir Blažek, resno poškodbo je staknil sloviti Patrik Berger, nekdanji igralec Borussie (D) in Liverpoola, zaradi pomembnosti tekme pa bo kljub bolečinam v nogi nastopil branilec Tomaš Repka, ki je hkrati tudi kapetan in nekakšna ikona praškega kluba.

Poln stadion za presenečenje?
Pri gostiteljih trener Darko Milanič ne bo mogel računati na poškodovana Dejana Mezgo in Aleša Mejača, nekaj težav pa ima tudi dvakratni strelec s tekme v Domžalah Dragan Jelič, ki bo srečanje spremljal le s tribune. Ljudski vrt bo za tretjo evropsko tekmo v letošnjem poletju dodobra napolnjen, saj prireditelji pričakujejo okoli deset tisoč gledalcev, kar bo zagotovo dodatna spodbuda za še edini preostali slovenski klub v evropskih tekmovanjih.

Sparta zvesta svojemu imenu
"Videl sem tekmo, na kateri je bila Sparta veliko boljši nasprotnik. Gostje si niso priigrali nobene priložnosti. Značilnost naših tekmecev je, da želijo igrati, so napadalno usmerjeni," je za klubsko spletno stran trener Milanič povzel nogometni pristop nasprotnikov in pri tem še posebej izpostavil mladega napadalca iz Slonokoščene obale Bonyja Wilfrieda.

Kakšna bo tokrat obramba?
Maribor je v domačem prvenstvu ujel ritem s tremi zaporednimi zmagami, spočiti kapetan Zoran Pavlovič je medtem zavrnil prestop v Švico, prvi adut prvakov pa slekoprej ostaja Brazilec Marcos Tavares. Najšibkejša točka moštva Zlatka Zahoviča je obramba, ki proti Zürichu ni prestala evropskega testa.

Milijon in novih 6 evropskih tekem
Zmagovalec obračuna med favorizirano Sparto in Mariborom se bo uvrstil v skupinski del novoustanovljene Evropske lige, kjer udeležence v skupinskem delu čaka šest tekem po dvokrožnem sistemu, za preboj pa bo Uefa boljše moštvo nagradila tudi z milijonom evrov nagrade.

EVROPSKA LIGA, 4. krog

Četrtek ob 20.45 (prenos na TVS 2):
MARIBOR - SPARTA PRAGA

Nekateri zanimivejši pari:
DINAMO ZAGREB - HEARTS
PARTIZAN - ŽILINA
SLAVIJA PRAGA - CRVENA ZVEZDA
SARAJEVO - CLUJ
METALURG DONECK - AUSTRIA DUNAJ

Povratne tekme bodo 27. avgusta.

V EL bo poleg 38 zmagovalcev play-offa zaigralo še 10 poražencev iz 4. predkroga Lige prvakov.

Mariborčani pričakujejo Sparto
Ljudski vrt še ni razprodan