Zadetek Xavierja Margairaza v zadnji minuti prvega polčasa je popeljal Zürich v nadaljevanje Lige prvakov. Foto: EPA
Zadetek Xavierja Margairaza v zadnji minuti prvega polčasa je popeljal Zürich v nadaljevanje Lige prvakov. Foto: EPA
Gol Dusana Djurica
Zürich je po dobrih 20 minutah igre izenačil skupni izid, v skupnem seštevku obeh tekem pa so povedli v 45. minuti tekme v Mariboru. Foto: EPA
Miral Samardžič
Nezanesljivega Matjaža Lundra je v začetni enajsterici zamenjal Miral Samardžič, namesto poškodovanega Aleša Mejača pa je igral Dejan Jurkič. Foto: EPA
Scott McDonald (Celtic)
Celtic je v Moskvi nadoknadil domači poraz in z golom Samarasa v 91. minuti izločil Dinamo. Foto: EPA
Prednost Maribora ni zadoščala
Gol Nikcija iz drugega polčasa
Gola iz 1. polčasa v Ljudskem vrtu

Švicarski prvaki so zasluženo slavili s skupnim izidom 5:3 (posnetke vseh teh golov si lahko ogledate na dnu novice). "Vijoličasti" medtem lahko objokujejo zapravljeno najstrožjo kazen Zorana Pavloviča v Zürichu in dve lepi priložnosti Marcosa Tavaresa pri izidu 0:1.

Šah-mat v dveh potezah
V 21. minuti je zadel Dušan Djurić, nekdanji švedski reprezentant. Po lepi globinski podaji Silvan Aegerter v kazenski prostor se je sam pred Markom Ranilovičem znašel Djuric, ki je s strelom v daljši kot rutinirano izenačil skupni izid na 3:3.

Kdor ga ne da, ga dobi
Že v naslednjem napadu je po podaji kapetana Pavloviča nevarno streljal Tavares, a je Brazilčev strel z glavo le za nekaj centimetrov zgrešil desno vratnico. Po golu Švicarjev so pobudo prevzeli "vijoličasti". V 43. minuti je Tavares po hitrem protinapadu izgubil dvoboj iz oči v oči z vratarjem Johnnyjem Leonijem.

Sledila je kruta kazen - po kotu so Štajerci izgubili žogo in Johan Vonlanthen je skozi razredčeno obrambo stekel v protinapad. Nekdanji veliki talent je iznajdljivo podal do Xavierja Margairaza, ki je žogo med Ranilovičevimi nogami poslal v mrežo za velikih 2:0.

Leoni le ni bil Guattelli
Na uvodu drugega dela se je Ranilovič izkazal ob strelu Vonlanthena, medtem ko je neovirani Djuric na 6 metrih zgrešil celo žogo. V 55. minuti bi kapetan "vijoličastih" iz kota skorajda znova zadel, a je bil Leoni bolj zbran kot Andrea Guatelli pred tednom dni. Nekaj minut zatem je Tavares za drobec zamudil ob idealni podaji Pavloviča z desne, z razdalje sta nato močna strela sprožila Marko Popović in neutrudni kreator mariborske igre.

KO-udarec rezervista Nikcija
V obdobju domače premoči so Švicarji v 76. minuti prišli do prostega strela na kakšnih 35 m. Vonlanthen je izvedel prosti udarec, rezervist Adrian Nikci pa preskočil celotno vijoličasto obrambo in še tretjič premagal mariborskega čuvaja mreže. Do konca tekme bi morali slovenski predstavniki v Ligi prvakov vsaj dvakrat zadeti, če bi hoteli izsiliti podaljšek, a igra je po visokem zaostanku razpadla in niso več resno ogrozili švicarskih vrat.

V Evropi tudi po neuspehu
Zürich, ki ima sedemkrat večji proračun, se je posrečil podvig in je po porazu na prvi tekmi izločil Maribor iz najprestižnejšega klubskega tekmovanja na svetu. Evropske poti za varovance Darka Milaniča še ni konec, saj jih v drugi polovici avgusta čaka "play-off" Evropske lige (nekdanji Pokal Uefa), ki v primeru uspeha prinaša nastopanje v skupinskem delu.

Darko Milanič: "Dobro so stali na terenu. Želeli smo si nekaj drugega, a gremo naprej. Ne smemo pozabiti, da je nasprotnik imel v Zürichu kar nekaj priložnosti. Danes smo naleteli na dobrega vratarja, ki je deloval suvereno. Razočaranje je veliko, a jutri je nov dan. Zagrabili bomo za delo. Gremo naprej. Ne bomo se smilili samemu sebi. Igrali smo proti moštvu, ki ima več izkušenj v Evropi, kar je danes tudi dokazalo."

3. predkrog, prvaki, povratne tekme:

Maribor - ZÜRICH 0:3 (0:2) 3:2
12.300; Djuric 21., Margairaz 45., Nikci 76.

Maribor: Ranilovič, Jurkič, Džinič, Samardžič, Popović, Mertelj (65./Mezga), Bačinovič (78./Bunderla), Mihelič, Pavlovič, Volaš (46./Jelič), Tavares

Zürich: Leoni, Lampi, Tihinen, Rochat, Gajić, Aegerter, Stahel (75./Koch), Margairaz, Vonlanthen, Djurić (65./Nicki), Hassli (83./Okonkwo)

Podvig Moldavcev, slovo Partizana
Na preostalih tekmah je za največje presenečenje poskrbel moldavski Šerif, ki je z golom Brazilca Nadsona v 94. minuti izločil praško Slavijo. Beograjski Partizan je hitro povedel proti ciprskemu Apoelu, a nato ni znal streti odpora trdoživih gostov in se še kot zadnji od "jugoslovanskih" klubov poslovil od Lige prvakov. Zahvaljujoč golu v gosteh je latvijski Ventspils izločil beloruski Bate Borisov, ki je lani igral v skupinskem delu LP-ja.

Partizan - APOEL NIKOZIJA 1:0 (1:0) 0:2
Moreira 3.

OLYMPIAKOS
- Slovan Bratislava 2:0 (1:0) 2:0
Maresca 35., Diogo 56.

Stabaek (NOR) - KÖBENHAVN 0:0 1:3

DEBRECEN - Levadia Talin 1:0 (0:0) 1:0
Slavija Praga - ŠERIF 1:1 (1:0) 0:0
Hloušek 15.; Nadson 94.

LEVSKI SOFIJA
- Baku 2:0 (0:0) 0:0
Jovov 64., G. Hristov 80.

Bate Borisov - VENTSPILS 2:1 (1:1) 0:1
Dinamo Zagreb - SALZBURG 1:2 (0:1) 1:1
Papadopoulos 47.; Švento 33., Nelisse 83.

MACCABI HAIFA - Aktobe (KAZ) 4:3 (2:3) 0:0

3. predkrog, neprvaki, povratne tekme:

TIMISOARA - Šahtar 0:0 2:2
Vršiča in Rusiča (oba Timisoara) ni bilo v kadru.

Dinamo Moskva - CELTIC 0:2 (0:1) 1:0
McDonald 45., Samaras 91.

PANATHINAIKOS - Sparta Praga 3:0 (1:0) 1:3
Sarriegi 45., Katsouranis 54., Salpingidis 89.

Twente - SPORTING 1:1 (1:0) 0:0
Douglas 2.; Caicedo 90.

Sivasspor (TUR) - ANDERLECHT 3:1 (2:1) 0:5

V 4. predkrogu med neprvaki bodo igrali še: Arsenal, Atletico Madrid, Fiorentina, Stuttgart in Lyon.

V odebeljenem tisku so izidi prvih tekem.

Za preboj v skupinski del Lige prvakov klube čaka še t. i. "play-off", ki je ločen na tabelo s prvaki in neprvaki.

Švicarska gola iz 1. polčasa tekme v Ljudskem vrtu

Zadetek rezervista Nikcija v drugem polčasu

Pavlovičev gol iz kota in zapravljena 11-m v Zürichu

Prednost Maribora ni zadoščala
Gol Nikcija iz drugega polčasa
Gola iz 1. polčasa v Ljudskem vrtu