Tim Matavž, član slovenske mlade reprezentance, si bo kruh služil na Nizozemskem. Foto: NZS
Tim Matavž, član slovenske mlade reprezentance, si bo kruh služil na Nizozemskem. Foto: NZS
Partizan - Groningen
Groningen je lani v Pokalu Uefa izpadel proti Partizanu. Foto: EPA

18-letni Matavž se je lani hitro uveljavil in dosegel 11 zadetkov. Poleti je bilo zanj veliko zanimanja. Groningen, v zadnji sezoni osmi v domačem nogometnem prvenstvu, se je zanj zanimal celo od začetka leta. Goriški napadalec si je želel oditi prav na Nizozemsko: "Mislim, da sem se prav odločil in da bo selitev dobra za moj razvoj. Za mlade igralce je Eredivisie (nizozemska prva liga, op. a.) zelo dobro tekmovanje, Groningen pa je odličen klub. Povsem sem zadovoljen s prestopom."

Zakaj bi le grel klop?
Klub, v katerem so nekoč igrali tudi Milko Djurovski, Ronald Koeman in Arjen Robben, je verjetno ravno pravšnji za Matavžev razvoj. V večjega (zanimanje je med drugim pokazala Fiorentina) ni hotel oditi, saj se je zbal, da bo le sedel na klopi. Za mesto v napadu bo konkuriral 21-letnemu Švedu Marcusu Bergu in 29-letnemu Norvežanu Eriku Nevlandu ter dvema Nizozemcema, 26-letnemu Marnixu Kolderju in 19-letnemu Stefanu Nijlandu. Na domačih tekmah lahko zeleno-bele spremlja do 20 tisoč gledalcev, potem ko se je moštvo pred dvema letoma preselilo na nov stadion.

Lahko bo razvijal svoj talent
Pri Groningenu so zelo zadovoljni z novim nakupom: "Naši strokovnjaki so ga dolgo časa spremljali in so prepričani o njegovih kakovostih. Zelo smo zadovoljni, da smo v svoje vrste privabili tako talentiranega igralca, saj je bilo povpraševanje po njem veliko," je povedal direktor kluba Hans Nijland. Tehnični direktor Henk Veldmate je dodal: "Politika kluba v zadnjih letih je, da pripeljemo igralce, ki se želijo dokazati in se pri nas lahko razvijajo. Matavž ustreza tej viziji. Čeprav je zelo mlad, pričakujemo, da bo dobra okrepitev za naš klub. Ima hitrost, dober občutek za igro v prostoru in odlične strelske sposobnosti. V njem vidimo veliko potenciala."

C. R.