Lionel Messi je v karieri izkoristil 79 enajstmetrovk, 24 pa jih je zapravil oz. je 77-odstoten, kar je sicer enako uspešnosti strelcev z bele točke v zgodovini svetovnih prvenstev. V letošnji sezoni 2017/18 je sicer le polovičen: 4-krat je bil uspešen, 4-krat pa je ostal brez najlažjega gola. Foto: Reuters
Lionel Messi je v karieri izkoristil 79 enajstmetrovk, 24 pa jih je zapravil oz. je 77-odstoten, kar je sicer enako uspešnosti strelcev z bele točke v zgodovini svetovnih prvenstev. V letošnji sezoni 2017/18 je sicer le polovičen: 4-krat je bil uspešen, 4-krat pa je ostal brez najlažjega gola. Foto: Reuters
V tolažbo Argentincem je lahko zgodba Portugalcev. Islandija je na uvodni tekmi Eura 2016 s Portugalsko prav tako iztržila remi 1:1, pri čemer je Cristiano Ronaldo udaril 10-krat, a brez uspeha. Obakrat pa je bil igralec tekme vratar Hannes Haldorsson. Islandci so nato šli v izločilne boje, Portugalci pa osvojili evropski naslov. Foto: Reuters
Predstavnik Fife o videoanalizi (VAR), s pomočjo katere so sodniki v soboto sprejeli nekaj pravičnejših odločitev.
Več kot 5 enajstmetrovk v enem dnevu na SP-ju je bilo dosojenih samo še 24. junija 1998, ko so sodniki kar 6-krat pokazali na belo točko. Foto: EPA

"Boleče je, da sem zgrešil 11-metrovko, ker bi prineslo odločilno prednost. Čutim, da sem odgovoren, ker nismo osvojili treh točk. Gol z bele točke bi zagotovo vse spremenil. Vseeno ne smemo izgubiti upanja, ohraniti moramo željo. Trdo smo delali, da bi našli prostor v islandski obrambi, a ga nismo," je po tekmi v Moskvi vso odgovornost za remi z Islandijo prevzel kapetan Messi.

Prvi zvezdnik Argentine je kar 11-krat poskusil s streli, imel 11-metrovko, a na koncu ostal praznih rok in še z večjim bremenom kot pred začetkom svetovnega prvenstva. Ob zgoščeni islandski obrambi in izenačenem izidu so ga soigralci iskali še preveč, pravega udarca ne v igri ne iz prekinitev ni bilo. V Argentini izpostavljajo kritika, da se reprezentanca Jorgeja Sampaolija ni prilagodila na kar 72-odstotno posest, na sredini sta bila Lucas Biglia in Javier Mascherano v neustreznih vlogah, rezervist Cristian Pavon je v četrt ure naredil neprimerno več kot nevidni Angle Di Maria. Tarča kritik je tudi vratar Willy Caballero, ki je ob predložku-strelu Gylfija Sigurdssona slabo posredoval, odpadek pa je v mrežo pospravil Alfred Finnbogason. Medtem na klopi sedi Franco Armani, ki je v zadnjih mesecih postal z naskokom najboljši igralec River Plata.

Majhni smo, a naše sanje so velike!
Na drugi strani je v soju žarometov užival vratar Hannes Halldorsson, ki je s parado v 64. minuti poskrbel za veliko točko Islandija, debitantko na svetovnih prvenstvih. Po tekmi na stadionu Spartaka je 34-letnega vratarja Randersa ujel tudi novinar Radia Slovenije Boštjan Janežič. "Ogledal sem si veliko Messijevih 11-metrovk in tudi svojih, da sem si predstavljal, kako bi branil. Imel sem dober občutek, da bo šel v mojo desno stran. Ko je sodnik dosodil najstrožjo kazen, sem vedel, da je to moj trenutek," je recept za ubranjeno 11-metrovko razkril zgovorni Halldorsson, ki bo lahko za svojo naslednji filmski podvig uporabil kar svojo zgodbo.

Sam Halldorsson je v zadnjih štirih sezonah naredil izjemen napredek v branjenju enajstmetrovk, saj jih je v tem času ubranil 7 od 15, v reprezentančnem dresu pa kar 3 od 4, edini ga je v osmini finala na Euru 2016 premagal Wayne Rooney, kar pa na koncu Angliji ni pomagalo.

"Smo avtsajderji, borimo se za nogomet, drug za drugega in našo državo. Ob tem smo še pošteni. Navijači so tu, da se imajo lepo in uživajo v nogometu. Mislim, da lahko dosežemo velike stvari, čeprav nas ni veliko. Majhni smo, a naše sanje so velike!" je režiser islandske pravljice poudaril, da še ni konec presenečenj vikingov.

Dalić: Manjkale so globinske žoge, prodori po krilih
V skupini D je zdaj v daleč najboljšem položaju Hrvaška, ki je na eni slabših tekem turnirja z 2:0 premagala Nigerijo. Pri tem so povedli s pomočjo avtogola, zmago pa je kapetan Luka Modrić potrdil z 11-metrovko v 71. minuti, kar pa je bil šele prvi strel Hrvatov v okvir nigerijskih vrat! Resda so kockasti s taktično postavitvijo popolnoma onemogočili superorle, od katerih se je pričakovalo veliko več, vseeno pa v napadu niso ravno upravičili atomske začetne postavitve. Slednjo je v 2. polčasu selektor Zlatko Dalić spretno spremenil, da so dokončno zadušili vse poskuse Nigerijcev.

A uvodna zmaga in samostojni prevzem vodstva v skupino sta že dala krila hrvaški javnosti, ki že preračunava in odkrito govori, da bi se s četrtkovo zmago nad Argentino že uvrstili naprej in najverjetneje v osmini finala izognili Franciji. Selektor Dalić je ob zmagovitem krstu na velikem tekmovanju trkal na domovinska čustva: "Igrali smo za naše ljudi na Hrvaškem, ki se mučijo s preživetjem, igrali smo za svoje vojne veterane." Vseeno je tudi sam poudaril nekaj pomanjkljivosti igre: "Manjkala nam je globinska podaja. Kramarić je čakal, a ni dobil prave žoge, manjkala je prodornost Rebića in Perišića, ki pa sta veliko naredila v fazi branjenja."

V Franciji malo zadovoljstva
V skupini C je prva favoritinja Francija prišla do zmage nad Avstralijo z 2:1, a z neprepričljivo igro in pomočjo moderne tehnologije. Najprej so z VAR-om prisodili enajstmetrovko, potem ko se je igra že nadaljevala. Nato je Paula Pogba prisilil avstralskega branilca Aziza Behicha k nespretnemu izbijanju, kjer je žoga po odboju od prečke za las v celotnem obsegu prečkala golovo črto, kar je hitro potrdila tudi tehnologija. L'Equipe je v analizo tekme naslovil Zavajajoča zmaga in povzel kritike in bled vtis.

Danci odkrito priznavajo srečo
Peru je na drugi tekmi navdušil z navijači in napadalno igro, a je serijsko zapravljal priložnosti, tudi največjo z bele točke, ko je Christian Cueva žogo poslal visoko pod oblake. Na koncu se je inkom vse skupaj maščevalo in Danska je slavila po zaslugi Yussufa Poulsena, ki je bil vpleten v vse ključne trenutke tekme. Selektor Danske Age Hareide je bil odkrit: "Peru si je zaslužil več. Srečni smo lahko, da smo prišli do zmage."

Predstavnik Fife o videoanalizi (VAR), s pomočjo katere so sodniki v soboto sprejeli nekaj pravičnejših odločitev.
Kdor ne da, dobi: Danska matirala Peru
Kdor ne da, dobi: Danska matirala Peru