S Srečkom Katancem strmo navzgor: Slovenija leto 2013 končuje na 29. mestu Fifine lestvice, kar je za 20 mest višje kot ob koncu lanskega leta. Foto: Aleš Fevžer
S Srečkom Katancem strmo navzgor: Slovenija leto 2013 končuje na 29. mestu Fifine lestvice, kar je za 20 mest višje kot ob koncu lanskega leta. Foto: Aleš Fevžer

Ker bo tekma prijateljska, bom raje užival v zgodovinskem prvem srečanju med reprezentanco države, v kateri sem se rodil, in tisto, katere rojstvu sem bil priča.




O pričakovanjih pred prijateljsko tekmo Argentina - Slovenija, ki bo 1. junija.
Juan Vasle
Juan Vasle, operni pevec in strokovni komentator, meni, da nogometni SP v Braziliji organizacijsko morda ne bo brezhiben, nedvomno pa bo vzdušje izjemno. Foto: MMC RTV SLO

Bosna je lahko nevarna. Ne glede na tisto prijateljsko tekmo pred kratkim v ZDA, ki jo je Argentina tudi brez Messija prepričljivo dobila. Bosna je uganka, ima zelo dobre igralce, lahko zagreni življenje marsikomu.

Manaos
Reprezentanci Anglije in Italije se bosta morali prilagoditi zahtevnim razmeram v Manaosu. Foto: Reuters

Prvič so se igralci pritoževali na svetovnem prvenstvu v Mehiki, kjer pa so vse skupaj oteževale še višinske razmere. Rekli so: mi garamo tu ob enih popoldne, ko sonce najbolj pripeka, funkcionarji pa nas gledajo v klimatiziranih ložah.

Gonzalo Higuain in Lionel Messi
Lionel Messi mora ob koncu leta 2013 zaradi poškodbe počivati, kar pa je za argentinsko reprezentanco dobra novica, saj Messi morda zaradi tega ne bo prišel preutrujen na svetovno prvenstvo. Foto: Reuters

Gotovo organizacija ne bo takšna kot v Nemčiji, ampak - tudi v tem je čar.

Z velikim poznavalcem južnoameriškega nogometa smo klepetali o lepši sliki, ki jo je leta 2013 ponudila slovenska izbrana vrsta, o nasprotnikih, ki čakajo Argentino na svetovnem prvenstvu, in o poškodbi Lionela Messija, ki je na nek način dobra novica za Argentino.


Ste pogosto na tekmah slovenske reprezentance?
Če je le možno, si pogledam v živo. V tem ciklu kvalifikacij za svetovno prvenstvo Brazilija 2014 sem si v Stožicah ogledal vse.

Kako ocenjujete igre Slovenije, odkar je njen selektor Srečko Katanec?
Vse je bilo drugače. To je dokaz, koliko reprezentanci pomeni selektor. Nekaj podobnega se je zgodilo v Braziliji. Vsi so obupali nad Menezesom, prišel je Scolari, in zdaj gledamo povsem drugo zgodbo. Biti trener ni isto kot biti selektor.

Menite, da bi nam v dodatnih kvalifikacijah za SP, če bi bili seveda pred Islandijo, uspelo premagati Hrvaško?
Ne vem, vsekakor pa bi se ji dobro upirali. To je le sosedski derbi. Slovenija je v tistem obdobju igrala dobro, ob uvrstitvi v dodatne kvalifikacije pa bi še dobila krila. Vsekakor škoda, da Katanec ni prišel že prej. Poskrbel je za preobrat in Slovenija je bila blizu.

Kateri slovenski nogometaši so po vašem mnenju trenutno najbolj vroči?
Kevin Kampl je najbolj na udaru, Valter Birsa je kljub poškodbam še vedno dober, izpostavil pa bi še tiste klasične igralce, kot sta Handanović in Novaković.

Za koga boste navijali na prijateljski tekmi Argentina - Slovenija? Kakšno tekmo pričakujete?
Ker bo tekma prijateljska, bom raje užival v zgodovinskem prvem srečanju med reprezentanco države, v kateri sem se rodil, in tisto, katere rojstvu sem bil priča. Ker bodo Argentinci zaključevali priprave, tekma zagotovo ne bo na polno in težko ugibam, v katero smer se bo razvila. Bo pa zagotovo to srečanje enkratna priložnost za promocijo slovenskega nogometa.

Ste zadovoljni s tekmeci, ki jih je žreb skupin za svetovno prvenstvo 2014 namenil Argentini?
Dokaj ugodno skupino je dobila, a ni rečeno, da je skupina lahka. Takšen žreb je včasih varljiv, ker si lahko z mislimi že pri osmini finala in se opečeš v skupinskem delu.

Kdo bo najresnejši tekmec Argentine v predtekmovanju?
Bosna je lahko nevarna. Ne glede na tisto prijateljsko tekmo pred kratkim v ZDA, ki jo je Argentina tudi brez Messija prepričljivo dobila. Bosna je uganka, ima zelo dobre igralce, lahko zagreni življenje marsikomu. Nigerija najbrž ni to, kar je bila, a je še vedno nevarna. Niti Irana ne gre podcenjevati.

Ampak Bosna nima izkušenj z velikih tekmovanj ...
To nič ne pomeni. Smo že videli v nogometu, da lahko daleč pridejo tudi ekipe, ki nimajo izkušenj.

Kaj pa Brazilija?
Morala bo garati. Hrvaška bo na otvoritveni tekmi pred svetovno nogometno javnostjo dala svoj maksimum. Najbolj neugodna pa bo verjetno Mehika, ki se je za las prebila skozi kvalifikacije, a Braziliji že tradicionalno greni življenje. Mnogi opozarjajo na preveliko evforijo, tudi bivša svetovna prvaka Carlos Alberto in Tostao.

Kaj menite o tradiciji, da na prvenstvih v Južni Ameriki evropska moštva niso tako uspešna? Bo v Braziliji spet tako?
Predvsem bodo na razplet vplivale vremenske razmere. Tistih tekem opoldne ne mara nihče.

Saj so razmere enake za vse ...
Ni isto, če ob enih popoldne igra Brazilija ali Rusija, saj Evropejci niso navajeni na takšno vročino in vlago. Prvič so se igralci pritoževali na svetovnem prvenstvu v Mehiki, kjer pa so vse skupaj oteževale še višinske razmere. Rekli so: mi garamo tu ob enih popoldne, ko sonce najbolj pripeka, funkcionarji pa nas gledajo v klimatiziranih ložah.

Kje bodo razmere najekstremnejše?
V Manaosu, Recifeju, Fortalezi in Bahii bo vroče kot v kotlu. Najbolj se bojijo tisti, ki bodo igrali v mestu Cuiabá, ki je v bližini največjega močvirnatega območja na svetu. Tam je vlaga, vročina. Tiste, ki bodo igrali v Curitibi ali Porto Alegreju, pa bo lahko kar pošteno zeblo.

Kaj pa pravite na zamude pri gradnji in na visoke stroške, ki spremljajo prvenstvo?
To je v Južni Ameriki tradicionalno. Da se mečka, lovi skrajni rok. To je simpatično, dokler ni smrtnih žrtev. Ko so žrtve, je heca konec. Seveda bodo do prvenstva vse naredili, ampak cena za to je prevelika. Tudi leta 1950 so stadion Maracana zgradili v dveh letih, in ko se je začelo prvenstvo, je še dišalo po cementu.

Ste že bili na prenovljeni Maracani?
Ne, na starem stadionu pa sem bil precejkrat. Nazadnje leta 2008 in 2009, ko sem gledal finale Pokala Libertadores oziroma Pokala Sudamericana.

Kje je navijanje boljše, v Argentini ali Braziliji?
Če je v Argentini prava tekma, je super. Vzdušje je še boljše kot v Braziliji. Tudi povprečje gledalcev na tekmah je višje. V brazilskem prvenstvu Brasileirao je letos komaj preseglo 18 tisoč gledalcev.

Vidite še kakšno južnoameriško reprezentanco, ki bi lahko na SP-ju prišla daleč?
Čile ima zelo dobro reprezentanco, zelo napadalno. Edina južnoameriška reprezentanca, ki ni osvojila nobenega naslova, se tokrat lahko ponaša tudi z velikimi zvezdniki. Najbolj izstopata Arturo Vidal in Alexis Sanchez.

Pa Urugvaj, ki je bil v Južni Afriki edina neevropska reprezentanca med polfinalisti?
Preveč niha. Ima že kar nekaj veteranov. Morda lahko preseneti, ampak v kvalifikacijah ni igral dobro.

Se bojite, da bo šepalo pri organizaciji prvenstva?
Gotovo organizacija ne bo takšna kot v Nemčiji, ampak - tudi v tem je čar. Ne zamujajo samo pri gradnji stadionov, temveč tudi pri gradnji oziroma prenovi letališč, avtocest, hotelov. Nekdanji predsednik Fife Joao Havelange je želel zaradi slabih povezav in tudi rezultatov stadion Maracana porušiti in zgraditi novega na drugi lokaciji. Do prizorišča je vodila le ena avenija. Spomnim se, ko sem šel leta 2009 s taksijem s Copacabane do Maracane in sem za vožnjo, ki običajno traja 20 minut, potreboval uro in pol. To je težava. V Riu imajo sicer metro, ampak v središču mesta je vseeno lahko takšna gneča, da ne moreš ven.

So Brazilci sposobni prirediti dve takšni veliki tekmovanji v tako kratkem času, torej svetovno nogometno prvenstvo 2014 in olimpijske igre 2016?
Ne vem, ali so sposobni, imajo pa veliko vpliva. So dobri diplomati, znajo se nasmejati. To bo mundial vzdušja, pričakujem pravi nogometni praznik.

Lionel Messi je trenutno poškodovan. Ni to na nek način dobra novica za Argentino?
Se strinjam. Ta premor mu bo zelo koristil. Dva meseca počitka, to je kot nalašč. Vrnil se bo poln energije in upam, da bo na svetovnem prvenstvu ujel vrhunsko formo.

Ima Argentina pripravljen rezervni scenarij za primer, če Messija na kakšni tekmi svetovnega prvenstva zaradi poškodbe ali kartonov ne bo v ekipi?
Ima, ampak to ni isto. Igra je zelo odvisna od njega. Pozna se, če Messija ni.

13. januarja bodo podelili zlato žogo. Komu bi jo dali vi?
Kunu Agüeru (smeh). Ne vem ... zlata žoga je dobila skoraj politične razsežnosti.

Lahko pa poveste, ali so trije, ki so nominirani za zlato žogo, res tisti najboljši, ki so zaznamovali leto 2013?
To je vedno težko reči. Nekaj pa je gotovo. Če se Messi ne bi poškodoval v zadnjem delu sezone, bi domov odnesel peto zaporedno zlato žogo. Tako pa je verjetno ne bo.

Za vse odlične napadalce očitno v argentinski ekipi ne bo prostora. Bi Carlos Tevez moral dobiti priložnost? Koga bi vi črtali?
V vsaki reprezentanci morajo biti najboljši, selektor pa mora imeti poleg nogometnega znanja tudi avtoriteto, da kroti ege nogometnih milijonarjev. Carlos Tevez je muhast – čeprav se je v zadnjem času kar precej spremenil – in spada v elito najboljših. Argentinski trener Alejandro Sabella pa je večinoma izbral nogometaše, ki jih pozna in mu ne bodo delali težav. Do zdaj je bil uspešen. Je pa tudi res, da ima Argentina po dolgem času selektorja, ki je resen, predan delu in oddaljen od medijskih afer.

Ker bo tekma prijateljska, bom raje užival v zgodovinskem prvem srečanju med reprezentanco države, v kateri sem se rodil, in tisto, katere rojstvu sem bil priča.




O pričakovanjih pred prijateljsko tekmo Argentina - Slovenija, ki bo 1. junija.

Bosna je lahko nevarna. Ne glede na tisto prijateljsko tekmo pred kratkim v ZDA, ki jo je Argentina tudi brez Messija prepričljivo dobila. Bosna je uganka, ima zelo dobre igralce, lahko zagreni življenje marsikomu.

Prvič so se igralci pritoževali na svetovnem prvenstvu v Mehiki, kjer pa so vse skupaj oteževale še višinske razmere. Rekli so: mi garamo tu ob enih popoldne, ko sonce najbolj pripeka, funkcionarji pa nas gledajo v klimatiziranih ložah.

Gotovo organizacija ne bo takšna kot v Nemčiji, ampak - tudi v tem je čar.