Enej Jelenič je meril za levo vratnico Kovala. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Enej Jelenič je meril za levo vratnico Kovala. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Rene Krhin
Eden izmed nosilcev igre mlade reprezentance je Rene Krhin, ki je po menjavi Rajka Repa prevzel kapetanski trak. Foto: EPA

Varovanci Tomaža Kavčiča so pokorili generacijo Ukrajincev, ki je pred dvema letoma na domačem evropskem prvenstvu do 19 let osvojila zlato. Slovenija je nastopila brez Aljaža Strune, Harisa Vučkića in Nejca Mevlje.

Mojstrovini Lazarevića in Jeleniča
Prvi polčas je minil v znamenju slabe predstave z obeh strani. Slovenci so povedli v 56. minuti, ko je "desetka" Dejan Lazarević na desni strani ukrajinskega kazenskega prostora preigral branilca, nato pa z diagonalnim strelom zatresel "malo" mrežico Maksima Kovala. Deset minut pozneje je Slovenija povišala vodstvo s še enim lepim zadetkom. Izbita žoga je na robu kazenskega prišla do Eneja Jeleniča, ki jo je nato s strelom za levo vratnico Kovala poslal v mrežo.

Prvenstvo 2013 v Izraelu
Kavčičevi varovanci so do konca brez težav ubranili prednost in se veselili pomembne zmage v boju za evropsko prvenstvo, ki bo med 15. in 28. junijem 2013 v Izraelu. V dodatne kvalifikacije se uvrstijo zmagovalci iz desetih skupin in najboljša štiri drugouvrščena moštva. Slovenci so s tekmo več na vrhu skupine 2.

"Fantje so prikazali zrelo igro in do potankosti izpolnili svoje naloge, predvsem v obrambi. Zahvalil bi se tudi gledalcem, ki so se v velikem številu zbrali na Ptuju. Obe ekipi sta prvi polčas odigrali zelo pazljivo, brez tveganja. V začetku drugega polčasa so Ukrajinci prevzeli pobudo. Mi tedaj nismo igrali po dogovoru, naša igra je temeljila na dolgih žogah, ko smo žogo spustili na tla pa smo dosegli dva gola in si priigrali še nekaj priložnosti. Ugnali smo kakovostno reprezentanco, na vrsti pa je Švedska," je po tekmi dejal slovenski selektor Kavčič.
KVALIFIKACIJE ZA EP (U-21)
SKUPINA 2

SLOVENIJA - UKRAJINA 2:0 (0:0)
1.400; Lazarević 56., Jelenič 67.
Slovenija: Oblak, Jović, Rešek (74./Trajkovski), Delamea Mlinar (40./M. Mevlja), Krhin, Mitrović , Kampl, Rep (80./Božič), Lazarević, Jelenič, Berić.

Ukrajina: Koval, Opanasenko, Parcvanija, Putraš, Petrov (69./Bogdanov ), Bezus , Babir (73./Šahov), Kaskov, Plastun , Čajkovskij, Grečiškin (59./Homčenovski).


MALTA - FINSKA 1:2 (0:2)

ŠVEDSKA - LITVA 4:0 (1:0)

Lestvica:                          
SLOVENIJA          4  3 0 1  7:2  9
FINSKA             3  2 1 0  3:1  7
ŠVEDSKA            2  2 0 0  5:0  6
MALTA              4  1 1 2  4:7  4
UKRAJINA           1  0 0 1  0:2  0
LITVA              4  0 0 4  1:8  0