Jose Mourinho je utemeljeval, zakaj mora zlato žogo za leto 2012 dobiti njegov rojak in varovanec pri madridskem Realu Cristiano Ronaldo. Foto: EPA
Jose Mourinho je utemeljeval, zakaj mora zlato žogo za leto 2012 dobiti njegov rojak in varovanec pri madridskem Realu Cristiano Ronaldo. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo in Lionel Messi
Lionel Messi in Cristiano Ronaldo. Na zadnjem 'el clasicu' sta oba dosegla po dva gola. Foto: Reuters

49-letni Mourinho je najboljša nogometaša primerjal v intervjuju za portugalski dnevnik A Bola, k temu pa ga je spodbudil tudi trener Barcelone Tito Vilanova, ki je pred dnevi dejal, da je Messi, ki je zlato žogo oziroma Ballon d'Or prejel v zadnjih treh letih, "z naskokom najboljši nogometaš na svetu".

Zakaj Messi štirikrat, Ronaldo pa le enkrat?
"Če je Messi najboljši na svetu, potem je Ronaldo najboljši v vesolju. Pa recimo, da sta Cristiano in Messi na enaki ravni, mar je potem pravično, da eden dobi štirikrat to nagrado, drugi pa le enkrat," se je Portugalec obregnil ob to, da je Messi že trikrat postal najboljši nogometaš sveta (2009, 2010, 2011), Ronaldo pa le enkrat (2008).

Messi igra v klubu, kjer je odrastel
Nato pa nadaljeval, da je imel Ronaldo težjo karierno pot kot Messi: "Težje je biti Cristiano kot Messi. Messi je odrastel v klubu, kjer igra, skupaj s soigralci. Cristiano pač ne. Igral je v Angliji, nato pa je prišel v ekipo, ki je izgubljala."

Kako lahko krilo doseže enako število golov kot napadalec?
Portugalec je primerjal tudi igralni položaj Ronalda in Messija: "Messi se giblje na približno 50 kvadratnih metrih, na območju bližje golu, kjer je obramba manj čvrsta. Na drugi strani Ronaldo igra na položaju krila (wingerja), bolj stran od gola. A kljub temu doseže enako število golov kot številka 10. Kako je to mogoče? Poleg tega je Ronaldo igralec, ki ga nihče ne ščiti."

Nagrada Ballon d'Or za najboljšega igralca leta 2012 bo podeljena 7. januarja 2013 v Zürichu.