Milan Baroš se je ob koncu kariere vrnil v domovino. Foto: EPA
Milan Baroš se je ob koncu kariere vrnil v domovino. Foto: EPA
Milan Baroš
25. maj 2005 v Carigradu - Liverpool se je v finalu Lige prvakov vrnil po zaostanku z 0:3 ob polčasu proti Milanu in po streljanju enajstmetrovk osvojil najprestižnejšo klubsko lovoriko. Foto: EPA

33-letni napadalec je blestel v Premier ligi in z Liverpoolom 25. maja 2005 na nepozabnem finalu v Carigradu tudi osvojil Ligo prvakov. Na finalni tekmi proti Milanu je igral do 85. minute, redsi pa so se vrnili po zaostanku z 0:3. "To je verjetno najlepši spomin moje kariere. Lepo je bilo igrati v Premier ligi za Liverpool," je povedal eden najboljših čeških napadalcev.

Po tej sijajni sezoni se je preselil k Aston Villi, nato pa je igral še za Lyon, Portsmouth, Galatasaray in Antalyaspor. Med letoma 1998 in 2001 je dosegel 23 zadetkov na 76 tekmah za Banik iz Ostrave, športno pot si je želel zaključiti pri tem klubu. V letošnji sezoni je odigral devet srečanj in zabil dva gola.

"Zdaj sem tukaj in upam, da bom igral še nekaj sezon. Upam, da bom zdrav in pripravljen za igro," je v pogovoru za TV Slovenija pojasnil Baroš.

Najboljši strelec Eura 2004
Za izbrano vrsto je med letoma 2001 in 2012 na 93 tekmah dosegel 41 golov. Leta 2004 je na evropskem prvenstvu na Portugalskem prispeval pet zadetkov in postal najboljši strelec prvenstva. "Takrat smo imeli odlično ekipo. V reprezentanci so bili veliki igralci, veliko je bilo tudi mladih, čeprav ne vsi. Pavel Nedved in Karel Poborsky sta bila na vrhuncu kariere. Bili smo zelo dobri, a žal smo izgubili v polfinalu proti Grčiji," je razložil Baroš.
Takrat so Čehi zares blesteli. Premagali so Latvijo (2:1), Nizozemsko (3:2), Nemčijo (2:1) in Dansko (3:0). Tudi proti kasnejšim prvakom Grkom so imeli številne priložnosti na polfinalni tekmi v Portu. Pokopal jih je Traianos Delas v 105. minuti. Takrat je veljalo še pravilo srebrnega gola, zato se je tekma tudi končala po tem zadetku.

Po izpadu na evropskem prvenstvu leta 2012 se je odločil, da zaključi reprezentančno kariero. "Mislim, da sem se pravilno odločil, saj ima reprezentanca zdaj novo ekipo, ki je mlada. Upam, da se bo uvrstila na evropsko prvenstvo, ki bo v Franciji. Zdaj sem v vlogi navijača," je še dodal Baroš, ki zdaj veliko časa preživi s petletnim sinom Patrikom.

Na obisku pri Milanu Barošu
Na obisku pri Milanu Barošu