Strokovni komentatorji pri zahodnih sosedih se strinjajo, da je trenutno najboljši vratar Serie A Samir Handanović. Bo ostal nepremagan tudi v sredo, ko Udinese gostuje pri Napoliju? V nedeljo nato na Friuliju gostuje Palermo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Strokovni komentatorji pri zahodnih sosedih se strinjajo, da je trenutno najboljši vratar Serie A Samir Handanović. Bo ostal nepremagan tudi v sredo, ko Udinese gostuje pri Napoliju? V nedeljo nato na Friuliju gostuje Palermo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Robert Koren
Bo Robert Koren še nadaljeval reprezentančno kariero? To bo jasno po pogovorih z novim selektorjem. 31-letni Radeljčan je na 61 tekmah dosegel 5 golov, od tega tistega za zmago nad Alžirijo na SP-ju v Južni Afriki. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Josip Iličić (Palermo) in Marten Stekelenburg (Roma)
"Iličič je fant, ki je nagnjen k temu, da se včasih kar sam preprosto izključi iz igre, čeprav ni seveda nobenega dvoma, da gre za nogometaša, ki premore izjemen talent. Dejstvo je, da mu pri vsem tem njegova narava, njegove nekatere lastnosti ne pomagajo. Josip se bo moral prebuditi, kar najhitreje bo moral poiskati vir, s katerim se bo motiviral. Pritisniti bo moral na plin, moral se bo začeti bolj truditi, saj ima vse za to, da si ustvari izjemno kariero. Morda v tem trenutku ne uživa najbolj v igranju in treniranju, toda lahko je prepričan, da se mu bo trud povrnil." Walter Sabatini, nekdanji športni direktor Palerma, ki zdaj to funkcijo opravlja v Romi, ki je v nedeljo z 1:0 premagala "Jojotov" klub. Foto: EPA

Udinese zdaj vodi v italijanskem prvenstvu, medtem ko je PSV po Matavževi zaslugi prišel do točke in ostaja drugi na Nizozemskem. To sta le dva vrhunca predstav slovenskih nogometašev na tujem v prejšnjem koncu tedna. Izpostaviti velja še zmagoviti gol Roberta Korena, ki je Hullu priigral vse točke v 4. minuti sodnikovega podaljška. Razlog za veselje ima še Miral Samardžić, ki je v daljni Moldaviji zadel na mestnem derbiju v Tiraspolu, glavnemu mestu de facto samostojnega Pridnestrja.


Nepremagan že skoraj mesec dni

"Sarma" je najprej zaklenil vrata v Evropski ligi proti Atleticu Madridu (2:0), nato pa še v italijanskem prvenstvu proti skromni Novari (3:0). V Serii A je tako prvi vratar Slovenije še četrtič zapored nepremagan, skupno že šestič v sedmih odigranih krogih! Zadnji gol je 27-letni Ljubljančan prejel v Evropski ligi, ko ga je 29. septembra v 3. minuti tekme s Celticom (1:1) z 11-m premagal Ki Sung Jong. Sledile so tri tekme v Serii A, reprezentančni obračun s Srbijo (1:0) in že omenjena tekma EL-ja z Atleticom. "Sarma" torej ni prejel gola že na petih zaporednih tekmah, če pa vestno upoštevamo vse sodniške podaljške od prejetega gola v Glasgowu naprej to v minutaži znese zavidanja vrednih 567 minut!

Kaj Zoff, 1. mesto!
Izjemne predstave Udineseja in njegovega vratarja producirajo nove slavospeve (Dino Zoff) in prestopna ugibanja (po Gazzetti: izhodiščna cena 20 mio. evrov), a ker so furlanski šefi jasno rekli, da se o Handanoviću ne mislijo pogovarjati do poletja, velja izpostaviti naslednje dejstvo: "zebre" po 7. krogu s 15 točkami vodijo v Serii A pred Laziom in Juventusom; obramba s "Sarmo" na čelu pa je prejela le en sam gol.

Matavžev gol za točko PSV-ja
Kot riba v vodi se v PSV-ju počuti Tim Matavž, ki je po dveh tekmah brez zadetka, zadel v Arnhemu proti Vitessu. Po katastrofalni napaki domačega branilca v 18. minuti je Zakaria Labyad nesebično podal slovenskemu napadalcu, ki mu ni bilo težko zatresti praznih vrat. Šempetrčan, ki si redno pripravlja priložnosti za zadetke, je tako dosegel 4. prvenstveni gol v dresu PSV-ja, ki pa je na koncu "le" remiziral (1:1). Matavž si v Eredivisie s 7 goli (tri je dosegel še za Groningen) na 11 tekmah še s tremi nogometaši deli 3. mesto na lestvici strelcev. Po prestopu v Eindhoven je bil to Šempetrčev peti gol za PSV, enega je dosegel v Evropski ligi.

"Samozaupanje nas nagrajuje"
Posebna tekma je za Robertom Korenom, katerega nadaljna reprezentančna kariera še ni znana. Hull City je doma proti Watfordu dvakrat zaostajal, tik pred iztekom sodnikovega podaljška pa je bilo videti, da se bo obračun 13. kroga druge angleške lige končal z 2:2, ko je usodo "tigrov" vzel v svoje noge "RoKo". Kapetan Slovenije je v 94. minuti na sredini osvojil žogo in prodrl mimo treh Watfordovih igralcev ter se s 25 metrov odločil za strel proti vratom. Žoga je poskočila tik pred vratarjem Scottom Loachem in pristala v levem spodnjem kotu vrat za končnih 3:2. KC Stadium in več kot 18 tisoč navijačev je eksplodiralo ter slavilo Korenov zmagoviti zadetek v zadnjih sekundah.

Vedel, da gre tekma h koncu
"Dobil sem žogo in sem vedel, da gre tekma h koncu. Razmišljal sem samo, da si želim priiti do strela, kar mi je tudi uspelo. V sebe imam vedno zaupanje, da lahko zadanem z razdalje in res sem vesel, da je ta strel šel notri,"
je svoj tretji gol v letošnjem Championshipu opisal Koren. "Samozaupanje med fanti raste iz tekme v tekmo, kar lahko prinese samo dobre stvari. Imamo zelo mlado moštvo in to so bile ogromne tri točke za nas. Na tem lahko gradimo naprej," je bil z razpletom navdušen slovenski vezist. Hull je še osmič ostal nepremagan, v tem času je doma dobil štiri zaporedne tekme, na lestvici 24-članske lige pa se je povzpel na 7. mesto, kjer ob tekmi manj samo za 3 točke zaostaja za drugim mestom.

Jeseničan postavil piko na i
Na vzhodu Evrope v med Ukrajino in Romunijo ujeti Moldaviji igra Miral Samardžić, občasni član reprezentance, ki pa še čaka na prvi nastop za Slovenijo. Jeseničan je v soboto dosegel prvi gol v letošnji sezoni in to na mestnem derbiju v Tiraspolu, glavnem mestu nepriznanega Pridnestrja. Šerif je s 3:1 premagal Tiraspol, ki se ni mogel učinkovito upirati slovitejšemu tekmecu. Slovenski branilec, ki je prejel tudi rumeni karton, je zablestel v 82. minuti, ko je izbito žogo po kotu z roba kazenskega prostora v slogu rojenih napadalcev iz prve poslal v mrežo za 3:0. Šerif zaradi možnosti sodelovanja v Uefinih tekmovanjih sodeluje v moldavskem prvenstvu, kar je tako rekoč edino plodno sodelovanje med Moldavijo in separatističnim Pridnestrjem.

Matavž izkoristil darilo Vitessa


Korenov zmagoviti udarec v 94. minuti!


Samardžićev zablestel na mestnem derbiju (od 1:18)

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka (22 igralcev)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCrotone (ITA II)Albinoleffe - Crotone 1:3
/na klopi
Jasmin HandanovićMariborMaribor - Braga 1:1 (EL);
Mura - Maribor 1:3
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Samir HandanovićUdinese (ITA)Udinese . Atletico M. 2:0 (EL);
Udinese - Novara 3:0
vso tekmo;
vso tekmo
/;v 45' - 6. nepremagan
BRANILCI (7)
Mišo BrečkoKöln (NEM)Borussia (D) - Köln 5:0
/poškodovan

Boštjan Cesar (c)

Chievo (ITA)Inter - Chievo 1:0
vso tekmo/
Branko IlićLokomotiva Moskva (RUS)Lokomotiva - AEK 3:1 (EL);
Spartak Nalčik - Lokomot. 1:2
/;
/
na klopi;
na klopi
Bojan JokićChievo (ITA)Inter - Chievo 1:0vso tekmov 35' 1. rumeni
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Dunajsko NM - Kapfenberg 2:0Ipoškodovan
Miral SamardžićŠerif Tiraspol (MLD)Šerif - Tiraspol 3:1
vso tekmov 82' - 1. gol sezone, v 61'
Marko ŠulerGent (BEL)Gent - Lokeren 3:1/na klopi
VEZISTI (8)
Armin BačinovićPalermo (ITA)Roma - Palermo 1:0
/na klopi

Valter Birsa

Genoa (ITA)Juventus - Genoa 2:2
/na tribuni
Josip IličićPalermo (ITA)Roma - Palermo 1:0od 73' (1:0)/
Aleksander RadosavljevićADO Den Haag (NIZ)Den Haag - NEC 1:0vso tekmov 77' - 3. karton
Andraž KirmWisla Krakov (POL)

Wisla - Fulham 1:0 (EL);
Lodz - Wisla 1:2

do 90' (1:0);
vso tekmo
/;
/
Robert KorenHull City (ANG II)Hull - Watford 4:3
vso tekmo v 94' za 3:2 - 3. gol sezone
Rene KrhinBologna (ITA)Bologna - Lazio 0:2
/
na klopi
Dare VršičOlimpija LjubljanaOlimpija - Triglav 1:0
vso tekmo v 54' za 1:0 - 11. gol,v 22'
NAPADALCI (4)
Zlatko DedićDynamo Dresden (NEM II)Braunschweig - Dynamo 0:2
/bolan (gripa)
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Gent - Lokeren 3:1/poškodovan
Tim MatavžPSV (NIZ)Hapoel TA - PSV 0:1 (EL);
Vitesse - PSV 1:1
vso tekmo;
vso tekmo

/; v 18' za 0:1 - 7. gol sezone

Milivoje NovakovićKöln (NEM)Borussia (D) - Köln 5:0/poškodovan
"Ladje na obzorju"
Miran BurgičWacker Tirol (AVT)Admira - Wacker 3:2
vso tekmo/
Jasmin Kurtić
Varese (ITA II)Reggina - Varese 3:2
vso tekmo/
Dejan LazarevićPadova (ITA II)Padova - Vicenza 2:1od 66' (1:0)/
Mitja MörecADO Den Haag (NIZ) Den Haag - NEC 1:0
vso tekmo/
Rene MiheličNacional (POR)Porto - Nacional 5:0/poškodovan
Nejc SkubicOtelul Galati (ROM)Galati - Man United 0:2 (LP);
Targu Mures - Galati 1:2
/;
/
na klopi;
na klopi
Matija ŠkarabotGent (BEL)Gent - Lokeren 3:1
/

na klopi