Luis Nani je prepričan, da lahko s soigralci letos doseže, nemara celo preseže uspeh z EP-ja 2004, ko je Portugalska v finalu klonila pred Grčijo. Foto: Reuters
Luis Nani je prepričan, da lahko s soigralci letos doseže, nemara celo preseže uspeh z EP-ja 2004, ko je Portugalska v finalu klonila pred Grčijo. Foto: Reuters
Robert Lewandowski
Robert Lewandowski se na letošnjem EP-ju še ni vpisal med strelce. Foto: Reuters

Portugalci na letošnjem EP-ju še niso resnično navdušili. V skupinskem delu niso dosegli niti ene zmage, za uvrstitev v četrtfinale pa so v Lyonu potrebovali podaljška, da so ugnali Hrvate. Tri od štirih doseženih zadetkov v skupinskem delu so dosegli na tekmi z Madžarsko, ki se je končala s 3:3.

Portugalska in Poljska se bosta na večjih tekmovanjih pomerili tretjič, prvič na evropskem prvenstvu. Leta 1986 je Poljska na svetovnem prvenstvu zmagala z 1:0, leta 2002 so bili Portugalci od Poljakov boljši s 4:0. Nazadnje sta se ekipi pomerili v kvalifikacijah za EP 2008. Na Portugalskem sta se reprezentanci razšli brez zmagovalca (2:2), na povratni tekmi je v Chorzowu z 2:1 zmago slavila gostiteljica.

Nani: Ne gre nas primerjati z Grčijo leta 2004
Številni se sprašujejo, ali so nogometaši dovolj dobro pripravljeni na taktiko, ki jo goji selektor Fernando Santos. Luis Nani je prepričan, da je s soigralci lahko kos kateri koli reprezentanci v Franciji, hkrati je poudaril, da bodo gledalci nad prvo četrtfinalno tekmo v Marseillu navdušeni. "Odigrali smo štiri tekme in menim, da naše igre ne gre primerjati z grško leta 2004. Mislim, da smo do zdaj igrali dobro, gledalci so lahko uživali v spektakularni tekmi proti Madžarski, na kateri smo dosegli veliko zadetkov. Seveda tega ne bo mogoče doseči na vsaki tekmi," je dejal 29-letni Nani in dodal, da ima Portugalska letos odlično zasedbo. "Imamo odlično, mlado ekipo, vsi igramo za isti cilj, vzdušje v ekipi je sijajno. Prav zato smo močnejši. Vsi smo dovolj dobro pripravljeni, da letos posežemo po najvišjih mestih."

Dolgoletni igralec Manchester Uniteda je obenem poudaril, da favorita za uvrstitev v polfinale iz tega dvoboja ni. "Dobro se zavedamo, da ima Poljska zelo dobro ekipo, polno izkušenih igralcev. Odigrati bomo morali najboljšo tekmo na prvenstvu, če želimo premagati Poljake in se uvrstiti naprej," je še dodal.

Szczesny izpostavil Sanchesa, ne C. Ronalda
Poljaki bodo morali ves čas paziti na prvega portugalskega zvezdnika Cristiana Ronalda, a to se jim zna hitro maščevati, saj so Portugalci letos dokazali, da imajo kar nekaj nogometašev, ki lahko v katerem koli trenutku zatresejo mrežo. Ob Naniju gre izpostaviti še Ricarda Quaresmo, ki letos doživlja drugo pomlad. "Seveda bi rad imel igralca, kot je Cristiano Ronaldo, v svoji ekipi. Četudi ni v najboljši formi. Toda treba se je zavedati, da Portugalska ni samo Ronaldo, tu so še drugi izvrstni nogometaši. Gre za res močno ekipo," je dejal vratar. Dodal je: "Če lahko izpostavim samo enega portugalskega nogometaša, bi izpostavil Renata Sanchesa. V igro načeloma vstopa s klopi, a vsakič je obrambi nasprotnika povzročil nemalo preglavic. Je zelo kakovosten igralec." Szczesny se vrača po manjši poškodbi, zato je vprašanje, ali mu bo selektor Adam Nawalka ponudil mesto med vratnicama.

Selektorju bo po suspenzu na voljo Bartosz Kapustka, zagotovo bo zaigral tudi prvi zvezdnik ekipe Robert Lewandowski, ki je imel v zadnjem času težave s stegensko mišico in se na letošnjem EP-ju še ni vpisal med strelce.

EP v nogometu, četrtfinale, četrtek ob 21.00:
POLJSKA - PORTUGALSKA

Verjetni postavi:

Poljska: Fabianski, Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk, Krychowiak, Maczynski, Blaszczykowski, Grosicki, Milik, Lewandowski.

Portugalska: Rui Patricio, Cedric, Pepe, R. Carvalho, Eliseu, W. Carvalho, Joao Mario, Adrien Silva, Joao Moutinho, Nani, Ronaldo.

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)