Oktobra lani je Albanija v Tirani premagala Slovenijo z 1:0. Strelec je bil v 36. minuti z glavo Odise Roshi, napadalec nemškega drugoligaša FSV Frankfurt. Foto: Reuters
Oktobra lani je Albanija v Tirani premagala Slovenijo z 1:0. Strelec je bil v 36. minuti z glavo Odise Roshi, napadalec nemškega drugoligaša FSV Frankfurt. Foto: Reuters
Gianni De Biasi
57-letni Italijan Gianni De Biasi je selektor Albanije od decembra 2011. Pred tem je le dva meseca, od decembra 2009 do februarja 2010, vodil Udinese, kjer je treniral tudi Samirja Handanovića. Z zadnjimi uspehi je v Albaniji postal precej priljubljen, junija je državo spoznaval tudi na kolesu, ko je pet dni kolesaril po njej v dobrodelne namene. Foto: Matej Rijavec/MMC RTV SLO
De Biasi in Katanec pred tekmo v Stožicah
Katančevi fantje odštevajo ure do Albanije

Švica 14, Albanija 10, Islandija 9, Norveška 8, Slovenija 6, Ciper 4. To je lestvica kvalifikacijske skupine E po šestih odigranih tekmah. Jasno je, da prostora za spodrsljaje ni več in da mora Katančeva vrsta do konca kvalifikacij zmagovati, če še želi upati na uvrstitev na elitni nogometni ples prihodnje poletje v Braziliji.

Za selektorja je kljub vsemu bolj kot tri točke pomembno nekaj drugega. "Opozarjam, da moramo igrati. Ni mi všeč, ko vidim igralca, ki žogo pošlje stran in jo izgubimo. Z igro bomo dobili na samozavesti. Lepo je videti, da se igra začne graditi že v obrambi. Imperativ je igrati in dati maksimum ter se boriti," je Srečko Katanec dejal včeraj na Brdu pri Kranju, preden je reprezentanca popoldanski trening opravila v Lescah. Tudi danes dopoldne bo nogometaše popeljal na lažji trening, da se bodo malce prepotili in da jim bo čas do tekme hitreje minil.

Ilić: Upam, da bomo hitro zadeli
Albancem, ki so tudi na lestvici Fife uvrščeni pred Slovenijo (na 38. mesto, Slovenija je 45.), se bo moral Katanec zoperstaviti brez kaznovanega kapetana Boštjana Cesarja, ki je manjkal že oktobra ob porazu v deževni Tirani (1:0), prvi slovenski "ničli" na šesti medsebojni tekmi med obema reprezentancama. Osrednji branilski par naj bi tako tvorila Dejan Kelhar in Branko Ilić. Pri "orlih" zaradi kartonov ne bo mogel igrati branilec Armend Dallku. Poškodovani so Mergim Mavraj, Alban Meha in Burim Kukeli, vprašljiv je tudi nastop Armanda Vajušija.

"Tekma v Albaniji je bila posebna. Igrišče je bilo, kakršno je bilo, na koncu smo tudi malo nesrečno izgubili. Lahko bi tudi zmagali. Potrudili se bomo, da se tokrat sreča obrne nam v prid. Moramo biti zbrani, pametno začeti tekmo in ne jurišati od prve minute. Vseeno seveda upam, da bomo hitro zadeli, da nam ne bo treba v zadnjih dvajsetih minutah iti z glavo skozi zid. Albanci so nevarni, ker jih gre kar po šest ali sedem v napad, je pa res, da zato puščajo kar velike luknje v obrambi," pred srečanjem meni Ilić.

Do četrtka dopoldne so prodali nekaj več kot 11.000 vstopnic za tekmo, zato na Nogometni zvezi Slovenije pričakujejo, da bo stadion nocoj (skoraj) poln. Albanskim navijačem je v njihovem sektorju pripadlo 2.400 vstopnic, pokupili pa so vse.


Kristalno kroglo pozabil doma

Selektor Albanije Gianni De Biasi je s svojimi varovanci v četrtek popoldne preizkusil stožensko zelenico. Na novinarski konferenci pred treningom je štirim slovenskim in enemu albanskemu novinarju s prisrčno sproščenostjo razložil nekaj svojih razmišljanj o dvoboju.

"Slovenija mora zmagati, da se znova priključi v lov za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Nam ustrezata zmaga ali remi, upam pa, da nam uspe osvojiti tri točke, s katerimi bi dokončno izločili Slovenijo iz boja za Brazilijo. Slišal sem, da je Katanec pozval navijače, naj pomagajo reprezentanci. Vzdušje bo vroče, čaka nas zelo motiviran tekmec, zato bo tekma težka. Ogledal sem si vse tekme Slovenije, odkar jo vodi Katanec. Kvalifikacije je Slovenija začela slabo, a to je kakovostna ekipa, ki gotovo lahko stori več. Zelo dobro poznam Handanovića, ki sem ga treniral pri Udineseju. Tudi druge nogometaše, ki igrajo v Italiji, dobro poznam," je dejal izkušeni Italijan.

"Kristalno kroglo sem pozabil doma, zato ne vem, kaj bo odločilo tekmo. Upam, da bo zmagala Albanija," je v smehu nadaljeval De Biasi in dodal: "Imamo ekipo, ki ima velik nacionalni naboj, igralci pa se zelo dobro počutijo skupaj. Reprezentanco smo povsem prenovili, v njej je tudi nekaj mladih perspektivnih nogometašev. Upamo, da bi se nam izpolnile sanje, tako kot so se Sloveniji, ko se je uvrstila na evropsko in svetovno prvenstvo. Želimo narediti vse, da bi od tu odšli s pozitivnim rezultatom. Treba bo veliko teči, narediti čim manj napak in imeti žogo čim dlje v svoji posesti. Mislim, da bo to ključno. Prav tako bo treba izkoristiti priložnosti, ki se bodo ponudile."

Pozor na Ramo
Albanija, ki bo v torek gostovala še na Islandiji, se je od tekme proti Sloveniji pred 11 meseci dvakrat pomerila z Norveško. Marca je z 0:1 zmagala v mrzlem Oslu, potem ko je Hamdi Salihi (je član kitajskega kluba Džiangsu Sainty) z roba kazenskega prostora žogo sijajno poslal v zgornji kot.
Junija pa je bilo v Tirani 1:1. "Orli" so pred glasnimi navijači in najvišjimi predstavniki države vodili do 87. minute, ko je Tom Hogli po strelu iz kota izenačil z glavo s prvim strelom Norveške v okvir vrat. Albance je v prvem polčasu v vodstvo popeljal Valdet Rama (Valladolid), v drugem je Salihi z glavo zadel le prečko. Rama se je med strelce vpisal tudi na prijateljski tekmi avgusta proti Armeniji, ko je končni izid 2:0 postavil Ergys Kace (PAOK).
Kvalifikacije za SP 2014, skupina E
Danes ob 20.30:
SLOVENIJA - ALBANIJA

Verjetni postavi

Slovenija: Handanović, Brečko, Ilić, Kelhar, Jokić, Krhin, Kurtić, Birsa, Kampl, Kirm, Novaković.

Albanija: Ujkani, Lila, Cana, Teli, Agoli, Bulku, Roši, Kace, Baša, Vila, Cani.

Sodnik: Istvan Vad (Madžarska)
Prenos bo na TV Slovenija 2 in MMC-ju.
ŠVICA - ISLANDIJA

Ob 19.00:
NORVEŠKA - CIPER

Lestvica:                          
ŠVICA             6  4 2 0  8:1 14 
ALBANIJA          6  3 1 2  7:6 10 
ISLANDIJA         6  3 0 3  8:9  9 
NORVEŠKA          6  2 2 2  7:7  8 
SLOVENIJA         6  2 0 4  8:10 6 
CIPER             6  1 1 4  4:9  4

De Biasi in Katanec pred tekmo v Stožicah
Katančevi fantje odštevajo ure do Albanije