Nogometaši Borussie so četrtič v zgodovini osvojili nemški superpokal, prvič po letu 1996. Foto: Reuters
Nogometaši Borussie so četrtič v zgodovini osvojili nemški superpokal, prvič po letu 1996. Foto: Reuters
Marco Reus
Marco Reus je imel tokrat na tekmi prvo in zadnjo besedo. Foto: Reuters
Pep Guardiola
Medtem ko se je izredno motivirana Borussia držala lanskega recepta, saj Jürgen Klopp ni veliko spreminjal in je tudi tokrat poslal na zelenico preizkušeno postavitev 4-2-3-1 z edinim napadalcem Lewandowskim, je pri Bayernu vse drugače. Bastian Schweinsteiger je izgubil mesto v začetni enajsterici, na klopi je bil Dante, zunaj moštva pa zaradi zdravstvenih težav Javi Martinez, Ribery, Neuer in novinec Mario Götze. Guardiola je postavil tudi nov sistem, tokrat poskušal s 4-1-4-1, kjer je imel vlogo obrambnega vezista Thiago, v napadu je bil osamljen Mario Mandžukić. Morda pa je čas, da športni direktor Matthias Sammer, ki je bil do zdaj povsem v ozadju, Guardiolo spomni na Bayernovo šampionsko izvedbo iz prejšnje sezone. Foto: Reuters
Arjen Robben
Arjen Robben, ki je odločil zadnji finale Lige prvakov, je tokrat dosegel dva gola, a to ni bilo dovolj. Foto: Reuters

Velika junaka sladke zmage, s katero so se rumeno-črni maščevali za poraza v lanskem nemškem superpokalu in majskem finalu Lige prvakov z 2:1, sta bila Marco Reus z dvema goloma ter Ilkay Gündogan z zadetkom in podajo za avtogol Daniela van Buytna.

V drugem polčasu je v pravi lepotici za uvod v novo sezono nemškega nogometa padlo kar pet golov. Pri Bayernu - zaradi manjših poškodb sta med drugimi manjkala tudi Manuel Neuer in Franck Ribery - je dva gola dosegel Arjen Robben.

Reus izkoristil hudo napako Starka
Gostitelji so začeli ognjevito in povedli že v šesti minuti, ko je slabo posredoval Bayernov rezervni vratar Tom Starke. Robert Lewandowski je poslal visoko žogo z desne strani v gostujoči kazenski prostor, z glavo je poskusil Sven Bender, Starke pa je žogo odbil le do Reusa, ki jo je z glavo neoviran poslal v mrežo. Evropski prvaki so skušali hitro izenačiti, a je prvo priložnost Xherdana Shaqirija v 10. minuti po strelu po tleh Roman Weindenfeller ubranil. Domači vratar je bil znova na preizkušnji tri minute pozneje, ko sta po akciji Davida Alabe z zaporednima streloma poskusila Shaqiri in Thomas Müller, a je Weidenfeller strela odbil. Na drugi strani se je Starke izkazal v 18. minuti, ko je sijajno posredoval po poskusu Lewandowskega iz bližine.

V drugem polčasu na sceno stopil Gündogan
Bayern je drugi polčas odprl poletno in izenačil v 54. minuti. Po sijajni podaji kapetana Philippa Lahma z desne strani je Robben zadel z glavo. Že v naslednjem napadu so gostitelji znova vodili, ko je podajo Gündogana v lastno mrežo preusmeril Daniel van Buyten, 22-letni vezist pa je v 57. minuti s prefinjenim strelom z roba kazenskega prostora poskrbel za vodstvo z dvema goloma prednosti.

Reus z drugim golom pokopal vse upe
Goste je v igro spet vrnila naveza Lahm - Robben, ko je novo podajo - tokrat po tleh - Bayernovega kapetana z drugim zadetkom na tekmi izkoristil nizozemski krilni napadalec. Dokončno je upe gostov na preobrat pokopal Reus z drugim golom, ko je v 86. minuti zadel po nesebični podaji novinca Pierra Aubameyanga iz protinapada. Šest minut prej je po fantastični podaji Thiaga prečko stresel Müller.

Nemški superpokal, Dortmund
BORUSSIA (D) - BAYERN (M) 4:2 (1:0)
80.675; Reus 6., 86., van Buyten 56./ag, Gündogan 57.; Robben 54., 64.

Borussia: Weidenfeller; Grosskreutz, Hummels, Subotić, Schmelzer; Sahin, S. Bender ( 46./ Kehl); Blaszczykowski ( 72./Aubameyang), Gündogan ( 88./Sokratis), Reus; Lewandowski.

Bayern: Starke; Lahm, Boateng , van Buyten, Alaba; Thiago; Robben, Müller, Kroos ( 86./Dante), Shaqiri ( 67./Schweinsteiger); Mandzukić ( 75./Pizarro).