Lionel Messi je dosegel že 15 zadetkov na
Lionel Messi je dosegel že 15 zadetkov na "el clasicih", kar je rekord med igralci Barcelone. Absolutni rekorder je legendarni igralec Reala Alfredo di Stefano, ki je zabil kar 18 golov. Foto: Reuters

Barcelona ima v španskem prvenstvu kar osem točk prednosti pred Realom, ki pa od Mourinhovega opozorila po porazu proti Sevilli, da tako ne gre več, igra vedno bolje. Cristiano Ronaldo zabija gole (osem na zadnjih štirih tekmah), prebudil se je Kaka.

Barcelona, ki je edina s popolnim izkupičkom v La ligi (šest tekem, šest zmag), ima težave z branilci, saj sta poškodovana Carles Puyol in Gerard Pique. Nekaj malega možnosti je, da bo Pique zaigral, trener Tito Vilanova pa se bo odločil zadnji hip. Osrednja branilca bosta najverjetneje Javier Mascherano in novinec Alex Song.

Dvoboj španskih titanov (začetek ob 19.50) bo imel tudi politično noto, saj so v Kataloniji vedno glasnejši tisti, ki želijo neodvisnost od Španije.

Na začetku sezone sta se ekipi dvakrat srečali v superpokalu, ki ga je osvojil Real.

Tudi drugod po Evropi je na sporedu nekaj velikih derbijev. V Serie A se bosta ob 20.45 srečala milanska tekmeca AC Milan in Inter. Oba sta izgubila nekdanji sijaj in s prenovljenim moštvom iščeta pot na vrh. Novi član Interja je tudi slovenski reprezentančni vratar Samir Handanović.

V francoskem prvenstvu bo vodilni Marseille gostil Paris St. Germain, za katerega igra Zlatan Ibrahimović, ki ima z derbiji že veliko izkušenj, saj je v dresu Barcelone okusil "el clasico", v dresu Milana pa derbi "della Madonnina."

V ruskem prvenstvu se bosta srečala moskovska kluba Spartak in CSKA, v portugalskem pa Porto in Sporting.

Bliža se tudi večni slovenski nogometni derbi. V naslednjem krogu, v soboto, 20. oktobra, se bosta v Ljudskem vrtu pomerili vodilni ekipi Prve lige Maribor in Olimpija.