Milivoje Novaković je na petih tekmah v kvalifikacijah za SP 2014 dosegel prav toliko zadetkov. Foto: Aleš Fevžer
Milivoje Novaković je na petih tekmah v kvalifikacijah za SP 2014 dosegel prav toliko zadetkov. Foto: Aleš Fevžer
Milivoje Novaković
V objemu soigralcev. Foto: Aleš Fevžer
Slovenija ohranja upanje na Brazilijo
Novaković s pomočjo vratnice do hat-tricka
V dveh minutah Novaković dvakrat zatresel mrežo

"Brečko mi je podal močno, zato ni bilo najbolj enostavno poriniti žoge v mrežo. Toda v pravem času sem bil tam, kjer sem moral biti. Sicer pa sva z Mišem še vedno zelo uigrana, čeprav ne igrava več skupaj v klubu. Poznava gibe drug drugega in vem, kam pošilja predložke," je o sodelovanju s svojim nekdanjim soigralcem pri Kölnu povedal 34-letni "Novagol".

Lahko še napredujejo
Drugi zadetek, dosežen samo dve minuti pozneje, je bil plod sijajne akcije. Začel jo je Kevin Kampl, ki si je izmenjal dvojno podajo z Nejcem Pečnikom, nato je na levi strani našel Andraža Kirma, ta pa je dobro podal še Novakoviću.
"Temu se reče nogomet. Zato igramo. Želimo si čim več takšnih akcij, saj te privabljajo gledalce na stadione. Ko igra steče, je užitek igrati. Če žogo spustimo na tla, smo lahko zelo nevarni. Vidimo, da kot ekipa iz tekme v tekmo napredujemo in se približujemo tistemu, kar nas je krasilo prejšnja leta. Fantastično smo delali in danes igrali zelo dobro, še posebej uvodne pol ure. Žogo smo držali, dobili vse odbite žoge in dvakrat zadeli. Če najdemo svojo igro, imamo tudi več priložnosti in igralci dobijo tudi več samozavesti, sploh tisti mlajši. Mislim pa, da lahko še napredujemo. Še se moramo truditi na treningih."

Ciljal je vratnico
Tretjič je Novaković mrežo zatresel na začetku drugega polčasa. Aleš Mertelj je na sredini igrišča ukradel žogo in v ogenj poslal napadalca iz Novih Jarš, ki se je sam znašel pred norveškim vratarjem. "Ciljal sem vratnico, videl sem, da je tam odprt kot. Za hip sem se ustavil, ker sem mislil, da se bo mogoče žoga še vrnila, a na srečo se je odbila čez črto."

"Mogoče imajo Švicarji pestro noč"
Ljubljančan zdaj s 25 zadetki še za deset zaostaja za najboljšim strelcem slovenske reprezentance, Zlatkom Zahovičem. Prvič je v majici z državnim grbom zadel 31. maja 2006 v Celju, ko je na prijateljski tekmi proti Trinidadu in Tobagu prav tako trikrat meril v polno. Z lovljenjem "Zahota" se ne obremenjuje. Vesel je vsakega zadetka, a najpomembnejše so zanj zmage. Slovenija je v petek v kvalifikacijah za SP 2014 slavila četrtič zapored in ima še možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Braziliji. V torek bo morala sama izvleči ugoden izid v Švici, ob tem pa bo potrebovala pomoč Norveške, ki se bo doma pomerila z Islandijo.

"Ostati moramo na realnih tleh. Ne bomo se obremenjevali z drugimi, seveda pa bomo poskušali zmagati tudi v Švici. Če bomo imeli srečo, se bomo uvrstili v dodatne kvalifikacije, če ne, pa ne. Kar bo, bo. Ne bo konec sveta. Mogoče je vseeno malo prednosti na naši strani, ker se je Švica že uvrstila na svetovno prvenstvo. Zakaj ne bi zmagali še na peti tekmi zapored? Težko bo, ampak mogoče imajo Švicarji danes pestro noč," se je nasmehnil Novaković.

Zahvala navijačem
V slovenski slačilnici zabave po tekmi seveda ni bilo, so pa po lepem večeru pod Kalvarijo tri točke gotovo še nekaj časa proslavljali navijači. "Občinstvo je bilo fantastično že od himne naprej. 'Srček' ob tem malo močneje bije in je lažje igrati. Lahko povem, da se tukaj počutimo kot doma in pogrešamo tekme v Mariboru. Najboljše izide smo imeli v preteklosti tu. Ljudski vrt je nekaj specifičnega zame in za soigralce, zato smo maksimalno pripravljeni garati za te navijače. Zahvaljujem se jim," je dejal "Nova".

Še naprej bo na razpolago selektorju
Ob Novakoviću je odlično tekmo znova odigral tudi Kampl, za kar si je prislužil čestitke izkušenejšega kolega: "Kampl se zelo dobro znajde, čeprav ne igra na položaju, ki ga igra v klubu. Vidimo, da dela razliko, da nase povleče enega ali dva igralca in da lahko koga 'prešprinta'. Seveda je dodana vrednost za našo reprezentanco."

Novaković je od marčevske vrnitve v izbrano vrsto na tekmi proti Islandiji zadel že petkrat in mu je zdaj malce žal, da kvalifikacij ni igral od začetka. "Tolčem se po glavi, ampak to je pač del nogometa. Mogoče bi imeli kakšno točko več, ne morem pa trditi, da bi bilo gotovo tako." "Novagol", ki pričakuje da bo vsaj še dve leti brcal žogo v tujini, bo na razpolago selektorju Srečku Katancu tudi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016.

Slovenija ohranja upanje na Brazilijo
Novaković s pomočjo vratnice do hat-tricka
V dveh minutah Novaković dvakrat zatresel mrežo