Srečko Katanec se poslavlja s klopi slovenske reprezentance. Foto: Reuters
Srečko Katanec se poslavlja s klopi slovenske reprezentance. Foto: Reuters
Boštjan Cesar
Boštjan Cesar bo odigral stoto tekmo v slovenski reprezentanci. Foto: Reuters
Trening škotskih nogometašev v Stožicah
Škotski nogometaši so zvečer preizkusili zelenico v Stožicah. Foto: Reuters
Škoti uživajo v medijski pozornosti in pričakovanju
Strachan: Imeli bomo težko delo
"Vzdušje bo takšno, da bodo fantje morali teči"

"Želimo zmagati, matematika še ni rekla dokončno, da smo izključeni iz borbe za drugo mesto. Dokler obstajajo možnosti, moramo odigrati najbolje, kar se da. Fantje so pripravljeni, vzdušje je dobro. Mi moramo narediti svoje, potem bomo čakali izid s Slovaške," je tekmo napovedal Srečko Katanec.

Slovenska reprezentanca ima za drugo mesto in uvrstitev v dodatne kvalifikacije le še teoretične možnosti. Premagati mora Škotsko in upati na čudež, da Slovaška doma ne premaga Malte.

Škotski navijači preplavili Ljubljano
"Škote krasi agresivna igra, morda doma malce bolj kot na gostovanjih. Bo pa za njih zagotovo dodatna motivacija veliko število navijačev," je povedal Katanec, ki ne bo mogel računati na kaznovana Valterja Birso in Reneja Krhina ter bolnega Damjana Boharja. Škote bo na tribunah spodbujalo nekaj več kot 3.000 navijačev, še enkrat toliko pa naj bi jih bilo v mestu, kjer napovedujejo veliko veselje, saj so nazadnje na svetovnem prvenstvu igrali leta 1998.

Katanec je napovedal, da bo nedeljska tekma njegova zadnja na klopi slovenske reprezentance. Seveda, če se ne uvrsti naprej. "V tem primeru bom moral svoje osebne zadeve, ki jih moram urediti, prestaviti. Znano je, da govorim 'katanščino', če se pošalim, in moja izjava po tekmi z Anglijo je nakazala, da se poslavljam. Ampak seveda, če bomo šli naprej, bom ostal na klopi reprezentance, dokler bomo igrali," je povedal Katanec.

Tudi tokrat Katanec ni mogel mimo slovenske sedme sile. "Zdaj vidim, kaj je povzročila moja novica, da zapuščam slovensko reprezentanco. Tisti, ki so me spodkopavali zadnje leto, jih tokrat ni na novinarski konferenci. Zdaj imam končno mir," je izjavil Katanec.

Nogometna zveza Slovenije poziva vse slovenske navijače, da stopijo skupaj in izkažejo slovenski izbrani vrsti podporo, ki si jo zasluži. Tudi zato, ker bo imela tekma med Slovenijo in Škotsko močno dobrodelno noto, saj bo del izkupička od vsake prodane vstopnice namenjen združenju Evropa Donna Slovenija.


Stota tekma Cesarja v slovenski reprezentanci
Kapetan ekipe Boštjan Cesar bo odigral jubilejno 100. tekmo v državnem dresu, zaveda se, da je ekipa v težkem položaju, a ni vrgla puške v koruzo.

"Po Angliji smo hitro staknili glave skupaj, ni bilo lahko, ker smo dobili gol v zadnji minuti. Seveda smo bili razočarani, a smo bili vseeno zadovoljni z igro, da smo se lahko kosali z Anglijo. Jutri nas čaka zadnja tekma, za katero vemo, da bo težka, želimo končati s pozitivnim rezultatom. Želimo zmagati, to je selektorjeva zadnja tekma v teh kvalifikacijah. Upamo na najboljše, smo v težkem položaju, a hočemo zmagati zaradi nas, njega in cele Slovenije," je dejal Cesar.
Strachan: Slovenci fizično močni in tehnično dobri
Škotski selektor Gordon Strachan je na novinarski konferenci v Stožicah poudaril, da njegove varovance čaka zelo težko delo, najtežje v teh kvalifikacijah. Slovenija doma na štirih tekmah ni prejela niti enega zadetka, na števnih tekmah pa je zadnjič izgubila junija 2015 proti Angliji (2:3).

"Slovenci imajo dobre igralce povsod po igrišču. So fizično močni in tehnično dobri. Na sredini igrišča puščajo zelo malo prostora in so nevarni v napadu," je opozoril Strachan, ki lahko računa na vse igralce, ki so v četrtek z 1:0 premagali Slovake.

SKUPINA F, nedelja ob 18.00:
SLOVENIJA - ŠKOTSKA

Verjetni postavi:

Slovenija: Oblak, Jokić, Mevlja, Cesar, Struna, Rotman, Kurtić, Verbič, Repas, Iličić, Matavž.

Škotska: Gordon, Tierney, Robertson, Mulgrew, Berra, D. Fletcher, Morrison, Forrest, Phillips, Bannan, Griffiths.

Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska)

Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.


SLOVAŠKA - MALTA

LITVA - ANGLIJA

Lestvica:                            
ANGLIJA *           9  7 2 0 17:3  23
ŠKOTSKA             9  5 2 2 15:10 17
SLOVAŠKA            9  5 0 4 14:7  15
SLOVENIJA           9  4 2 3 10:5  14
LITVA               9  1 3 5  7:19  6
MALTA               9  0 1 8  3:22  1
* - uvrščena na SP      

Škoti uživajo v medijski pozornosti in pričakovanju
Strachan: Imeli bomo težko delo
"Vzdušje bo takšno, da bodo fantje morali teči"