Txiki Begiristain in Emilio Butragueno sta si podala roki pred velikim obračunom čez enajst dni. Foto: Reuters
Txiki Begiristain in Emilio Butragueno sta si podala roki pred velikim obračunom čez enajst dni. Foto: Reuters
Dejan Stanković
Dejan Stanković je izžrebal pare polfinala. Foto: EPA
Jan Oblak
Jan Oblak je v državnem prvenstvu in evropskih pokalih letos kar 25-krat zaklenil vrata. Druga na tej lestvici sta Nemca Manuel Neuer (Bayern) in Kevin Trapp (PSG) s po 22 takimi tekmami. Foto: Reuters
Clemente Villaverde in Andreas Jung
Clemente Villaverde in Andreas Jung sta zastopala Atletico in Bayern na žrebu. Foto: Reuters
Alex Frei
Ambasador finala v Baslu Alex Frei je izžrebal polfinala para v Evropski ligi. Foto: EPA

Real pa proti Manchester Cityju.

Predzadnja faza Lige prvakov že dolgo ni bila tako zanimiva za slovenske ljubitelje nogometa, saj se je med polfinalisti znašel tudi reprezentančni vratar Jan Oblak, ki je med najpomembnejšimi člani Atletica.

Leta 1974 finale odločen po ponovljeni tekmi

Obračun Atletica in Bayerna bo ponovitev finala Pokala prvakov iz leta 1974. To sta bila doslej tudi edina medsebojna obračuna teh dveh tekmecev, v katerih so bili boljši Bavarci. Na stadionu Heysel v Bruslju se je prva tekma končala z 1:1 po 120 minutah. Legendarni Luis Aragones je zadel za Madridčane, potem pa je Hans Georg Schwarzenbeck s 25 metrov v 121. minuti matiral vratarja Miguela Reino in izsilil ponovljeno tekmo. Dva dni zatem je Bayern slavil kar s 4:0, dvakrat sta zadela Uli Hoeness in Gerd Müller.

"Nočemo nikakršnega maščevanja. Srečni smo, ker smo v polfinalu," je dejal poslovni direktor Atletica Clemente Villaverde. Atletico proti nemškim klubom na domačem igrišču na zadnjih petih obračunih ni izgubil. Nazadnje ga je premagala Borussia Dortmund v sezoni 1996/97.

Guardiola: Simeone popeljal ekipo na popolnoma novo raven
Atletico ima v polfinalih elitnega evropskega tekmovanja dve zmagi in dva poraza, Bayern pa deset zmag in sedem porazov. "Vem, kako dober je Atletico. V zadnjih petih letih igrajo z istim trenerjem in njegovo miselnostjo. Simeone je popeljal ekipo na popolnoma novo raven. Pred njegovim prihodom 15 let niso premagali Reala, zdaj pa so dobili vse zadnje tekme proti njim. Moramo biti zbrani vseh 180 minut," je dejal trener Bayerna Pep Guardiola.

Sammer: Čaka nas zares velik test
Napadalec Robert Lewandowski je Twitterju zapisal: "Atleti so pokazali moč v tekmah proti Barceloni. Biti moramo popolnoma osredotočeni."

"Imamo možnosti za finale, čaka pa nas zares velik test. Zelo dobro se spomnim Diega Simeoneja kot igralca. Vse svoje vrline je prenesel na trenersko klop," je dodal športni direktor Matthias Sammer.

Begiristain: Želimo sanjati še naprej
Novinec v polfinalu Lige prvakov je Manchester City. Real je na zadnjih osmih tekmah proti angleškim tekmecem neporažen, zmagal pa je na zadnjih treh obračunih.

"To je nevaren dvoboj. City je vrhunska ekipa, na obeh tekmah bomo morali igrati na svoji najboljši ravni," je za španski časnik As dejal legendarni Emilio Butragueno.

"To bo odličen dvoboj proti ekipi, ki je zmagala največkrat v tem tekmovanju. Toda prišli smo tako daleč, da si želimo sanjati naprej," je povedal športni direktor Cityja Txiki Begiristain.

Prvi tekmi bosta 26. in 27. aprila, povratni pa 3. in 4. maja. Finale bo 28. maja gostil milanski San Siro. V spodnji tabeli je pregled uspešnosti vseh klubov v polfinalih Lige prvakov in Pokala državnih prvakov.

Klub#Z-P
Real Madrid2713-13
Bayern München1810-7
Atletico Madrid52-2
Manchester City10-0

Opomba: V drugem stolpcu je število nastopov v polfinalu (vključno z letošnjo), v zadnjem pa izkupiček na dosedanjih polfinalih (zmage - porazi).

Rumena podmornica bo skušala potopiti Liverpool
V Nyonu so izžrebali tudi polfinalna para v Evropski ligi. Šahtar bo v Lvovu gostil branilko naslova Sevillo, Villarreal pa se bo srečal z Liverpoolom, ki je v četrtek po dramatični tekmi izločil dortmundsko Borussio.

Liga prvakov, polfinale, prvi tekmi,

Torek, 26. aprila, ob 20.45:
MANCHESTER CITY - REAL MADRID

Povratna tekma bo 4. maja.


Sreda, 27. aprila, ob 20.45:

ATLETICO MADRID - BAYERN

Povratna tekma bo 3. maja.

Finale bo 28. maja gostil milanski San Siro.


Evropska liga, polfinale, prvi tekmi,
Četrtek, 28. aprila, ob 21.05:
ŠAHTAR - SEVILLA

VILLARREAL - LIVERPOOL

Povratni tekmi bosta 5. maja. Finale bo 18. maja gostil St. Jakob Park v Baslu.