Takole se je vodilnega zadetka Raula Garcie razveselil povratnik Fernando Torres. Foto: EPA
Takole se je vodilnega zadetka Raula Garcie razveselil povratnik Fernando Torres. Foto: EPA
Jose Maria Gimenez
Jose Maria Gimenez je potrdil zmago Atletica in mu priboril veliko prednost pred povratnim obračunom na Santiagu Bernabeuu. Foto: EPA
Jan Oblak
Jan Oblak se je z izvrstno obrambo izkazal že po nekaj sekundah srečanja, ko je veselje po strelu z glavo preprečil Sergiu Ramosu. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je tekmo začel na klopi, po vstopu v igro pa na zelenici ni pustil vidnejšega pečata. Foto: Reuters
Carlo Ancelotti
Carla Ancelottija čaka še veliko dela pred povratnim obračunom na Santiagu Bernabeuu. Foto: Reuters
Oblak proti Realu ohranil mrežo nedotaknjeno

Oblak, ki je v sredo praznoval 22. rojstni dan, je svoje delo opravil brezhibno, že po nekaj sekundah tekme se je moral izkazati z izjemno pomembno obrambo, v nadaljevanju pa je s svojimi branilci ustavil vse nalete kraljevega kluba.

Tekma je bila posebna tudi za Fernanda Torresa, ki se je po letih odsotnosti vrnil na Vicente Calderon, kjer so ga sprejeli kot klubsko legendo. Španski napadalec, ki je bil na tujem najučinkovitejši v dresu Liverpoola, je nazadnje za Atletico igral 17. junija 2007. Tokrat je derbi z mestnim tekmecem začel od začetka, zelenico je zapustil po slabi uri igre.

Velik test za Oblaka že v prvi minuti
Slovenski vratar se je moral izkazati že v uvodni minuti srečanja, ko je po predložku iz kota z glavo nevarno sprožil Sergio Ramos in mu pošteno ogrel dlani. Real je bil na začetku tekme boljši nasprotnik, v 13. minuti so gostje mrežo tudi zatresli, a je stranski sodnik zadetek Garetha Bala razveljavil zaradi prepovedanega položaja. Valižan je bil pred vrati zelo dejaven, proti koncu prvega polčasa je slovenskega reprezentanta še enkrat prisilil v pomembno obrambo.

Najlepšo priložnost evropskih podprvakov je po dobre pol ure igre zapravil Garcia. Atleticovemu vezistu je žogo po nevarnem strelu z golove črte odbil Marcelo.

Najprej v polno Garcia, nato še Gimenez
V uvodnih minutah nadaljevanja sta bili ekipi precej izenačeni, prvi pa je mrežo po slabi uri igre zatresel Garcia. Tega je v kazenskem prostoru po izvajanju avta podrl Sergio Ramos, 28-letnik iz Pamplone je napako hladnokrvno kaznoval z bele točke. Vrag je vzel šalo, takoj po prejetem zadetku je gostujoči trener Carlo Ancelotti v igro namesto Jamesa Rodrigueza poslal najboljšega strelca Cristiana Ronalda. Ta je v 75. minuti z leve strani izvedel prosti strel, a žogo poslal krepko mimo leve Oblakove vratnice. Slabih 15 minut pred koncem je vodstvo 'žimničarjev' podvojil Jose Gimenez. Ta je po predložku iz kota gostujočega vratarja Keylorja Navasa matiral z glavo. Domači navijači so ponoreli.

Drugi zaporedni poraz Reala
Ob glasnem spodbujanju razgretega Calderona so gostitelji srečanje mirno pripeljali do konca, po petih minutah dodatka se je piščalka glavnega sodnika Carlosa Closa Gomeza oglasila še zadnjič. Atletico je tako edini klub v letošnji sezoni, ki je svojo mrežo proti Realu ohranil nedotaknjeno. To mu je uspelo celo dvakrat, prvič je bil uspešen 22. avgusta v superpokalu (1:0). Za Real je bil to drugi zaporedni poraz, Ancelottijevo ekipo je na prvenstvenem obračunu v nedeljo z 2:1 odpravila Valencia.

Osmina finala, prve tekme:
ATLETICO MADRID - REAL MADRID 2:0 (0:0)
R. Garcia 58./11-m, Gimenez 76.

Atletico Madrid: Oblak, Godin, Gamez, Gimenez, Hernandez, Saul (67./Turan), R. Garcia, Suarez, Gabi, Griezmann (75./Mandžukić), Torres (59./Koke).

Real Madrid: Navas, Arbeloa (83./Carvajal), Marcelo, Varane, Ramos, Rodriguez (62./Ronaldo), Bale, Khedira, Kroos, Isco, Benzema (75./Jese).

Sodnik: Carlos Clos Gomez


CELTA VIGO - ATHLETIC BILBAO 2:4 (1:2)
Lopez 11., Charles 54.; San Jose 5., Aduriz 15., 87./11-m, Laskurain 61.
RK: Costas 70./Celta

MALAGA - LEVANTE 2:0 (1:0)
Juanpi 16., Horta 78.

VILLARREAL - REAL SOCIEDAD 1:0 (0:0)
Čerišev 72.

VALENCIA - ESPANYOL 2:1 (1:0)
Gaya 10., Negredo 86./11-m; Stuani 60.

ALMERIA - GETAFE 1:1 (0:1)
Verza 58./11-m; Verza 21./ag

GRANADA - SEVILLA 1:2 (0:1)
Bangoura 92.; Deulofeu 31., Gameiro 53.

BARCELONA - ELCHE 5:0 (3:0)
Neymar 35., 59., Suarez 40., Messi 45./11-m, Jordi Alba 56.

Oblak proti Realu ohranil mrežo nedotaknjeno