Tako so se na Wembleyju z minuto molka poklonili žrtvam terorističnega napada v Parizu. Foto: Reuters
Tako so se na Wembleyju z minuto molka poklonili žrtvam terorističnega napada v Parizu. Foto: Reuters
Wayne Rooney, Dele Alli
Strelca za Anglijo sta bila Wayne Rooney in Dele Alli. Foto: Reuters
HDI Arena
HDI Areno so v Hannovru izpraznili in srečanje odpovedali. Foto: EPA

Domači stadion angleške nogometne reprezentance je že ves dan obarvan v francosko trobojnico. Čustveno je bilo predvsem pred začetkom tekme, ko je 80.000 gledalcev na čelu s premierjem Davidom Cameronom in princem Williamom v en glas zapelo marseljezo in tako pokazalo enotnost v boju proti terorizmu. Ob minuti molka so se nogometaši obeh izbranih vrst pomešali na sredini igrišča.

Besedilo himne so prikazali na stadionskih velikih zaslonih, za glasbo je poskrbela glasbena skupina na zelenici stadiona Wembley, angleški navijači pa so iz barvnih kartic prikazali francosko zastavo. Številni navijači so razprostrli francoske zastave. Princ William, francoski selektor Didier Deschamps in angleški Roy Hodgson ter predsednika francoske in angleške nogometne zveze Noel Le Graet in Greg Dyke so ob zelenico prinesli cvetje v spomin mrtvih. Na zelenici sta bila tudi Francoza Lassana Diarra, ki je v napadu ostal brez sestrične, in Antoine Greizmann, čigar sestra je ušla morilcem v dvorani Bataclan.

Rezultat dvoboja ni bil v ospredju, Angleži pa so povedli v 39. minuti, ko je obetavni 19-letni vezist Dele Alli zadel s približno 20 metrov. Alli je na četrti tekmi dosegel prvi gol za reprezentanco, potem ko je mojstrsko streljal, žoga je malce oplazila Laurenta Koscielnyja in končala v desnem zgornjem kotu vrat Huga Llorisa. V tretji minuti nadaljevanja je končni izid postavil Wayne Rooney. Raheem Sterling je prodrl po levi in s predložkom našel Rooneyja, angleški kapetan pa je s prve žogo pospravil v mrežo. Napadalec Manchester Uniteda je s 109. nastopi zdaj sam na četrtem mestu večne lestvice angleške izbrane vrste, najboljši strelec v zgodovini treh levov pa je zabil že 51. gol.

Odpovedani tekmi v Bruslju in Hannovru
So pa zaradi velikih groženj po novih napadih odpovedali tekmi v Bruslju, kjer bi se Belgija morala pomeriti s Španijo, in Hannovru, kjer naj bi Nemčija gostila Nizozemsko. Na stadionu v Hannovru so zaradi sumljivega paketa evakuirali stadion in pozneje tudi odpovedali dvoboj domače reprezentance s tulipani. Organizatorji naj bi prejeli resen namig, da je znotraj stadiona načrtovan bombni napad, a je bila grožnja lažna. Tekmo bi si ogledala tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Krizni svet za nacionalno varnost je belgijski nogometni zvezi svetoval, naj zaradi dogodkov v Parizu in prevelikega varnostnega tveganja tekmo odpove. V Belgiji so namreč v ponedeljek grožnjo s terorističnimi napadi v celotni državi dvignili na stopnjo tri, potem ko je Islamska država zagrozila z novimi napadi na zaveznice Francije, med katerimi je tudi Belgija.

Na tekmi evropskih prvakov Špancev in Belgije, vodilne ekipe na Fifini jakostni lestvici, so sicer pričakovali približno 50.000 ljubiteljev nogometa. Z varnostjo povezana tveganja za tako množično prireditev pa bi bila preprosto prevelika.


Prijateljske tekme:
ANGLIJA - FRANCIJA 2:0 (1:0)
Alli 39., Rooney 48.

Anglija: Hart (46./Butland), Clyne, Cahill, Stones, Gibbs, Dier, Barkley (79./Shelvey), Sterling (68./Lallana), Alli (88./Jones), Rooney, Kane (80./Bertrand).

Francija: Lloris, Sagna, Varane, Koscielny, Digne, Cabaye (57./Diarra), Schneiderlin (82./Sissoko), Matuidi (46./Pogba), Ben Arfa (46./Coman), Gignac (57./Giroud), Martial (67./Griezmann).


RUSIJA - HRVAŠKA 1:3 (1:0)
Smolov 14.; Kalinić 57., Brozović 60., Mandžukić 82.
TURČIJA - GRČIJA 0:0

LUKSEMBURG - PORTUGALSKA 0:2 (0:1)
Andre 31., Nani 88.
AVSTRIJA - ŠVICA 1:2 (1:2)
Alaba 13.; Seferović 9., 38.
POLJSKA - ČEŠKA 3:1 (2:1)
Milik 3., Jodlowiec 12., Grosicki 70.; Krejči 41.
ITALIJA - ROMUNIJA 2:2 (0:1)
Marchisio 55./11-m, Gabbiadini 65.; Stancu 8., Andone 88.
SLOVAŠKA - ISLANDIJA 3:1 (0:1)
Mak 58., 61., Duriš 84.; Finnbogason 8.