Leta 2005 na novo rojena Olimpija je v Evropi izgubila le prvo tekmo - leta 2010 proti Širokem Brijegu (0:2), nato pa so
Leta 2005 na novo rojena Olimpija je v Evropi izgubila le prvo tekmo - leta 2010 proti Širokem Brijegu (0:2), nato pa so "zmaji" na Stožicah zbrali 3 zmage in 2 remija s skupno gol razliko 8:1. Foto: BoBo
Filip Valenčič (Olimpija)
Se bo Olimpiji odprlo na prvi evropski tekmi? Ob zmagi je cilj "zeleno-belih" tudi ne prejeti gola. Foto: BoBo

V ljubljanskem taboru upajo, da jim bo uspelo nadgraditi igro s sobotne prvenstvene tekme proti velenjskemu Rudarju (1:2), saj le tako lahko računajo na ugoden razplet. Olimpija sicer Evropo začenja po slabem uvodu v domačo sezono, ko je najprej bila nemočna na superpokal proti Mariboru (0:3), v 1. krogu Prve lige pa je ob za spoznanje nekaj boljši igri ostala brez točk proti Rudarju.

Nevaren napad, neprepričljiva obramba
Zdaj jih čaka Žilina, ki je igrala že 1. predkrog in v njem s skupnim izidom 6:3 izločila Torpedo Kutaisi iz Gruzije. Domače prvenstvo je klub iz tretjega največjega slovaškega mesta začel z remijem pri Ružomberoku (2:2). Skupno so tako "rumeno-zeleni" na treh tekmah dosegli kar 8 golov, od tega krilni napadalec Robert Pich štiri, glavni napadalec Tomaš Majtan pa tri. Za primerjavo: Olimpija je na dveh tekmah dosegla le en gol (Damjan Trifković), pet pa jih je prejela.

"Žilino smo dodobra spoznali: ima nekaj dobrih in nekaj slabih strani, ki jih bomo skušali izkoristiti. Imajo zanimiv, dinamičen trojec mladih napadalcev," je na kratko nasprotnika opisal trenerj Olimpije Andrej Razdrh.

Prvi vratar "zeleno-belih" Elvis Džafić optimistično pričakuje prvo zmago v sezoni 2013/14: "Žilino smo že spoznali, po sestavi je moštvo podobno našemu, z nekaj izkušenimi igralci in veliko mladimi. Napadalni del je bolj nevaren, ampak mi moramo paziti na naše napake, jih spraviti na minimum, odigrati dobro tekmo in iztržiti čim boljši rezultat na prvi tekmi. Za nas bi bil vsak izid brez prejetega zadetka pozitiven. Upam, da nam bo uspelo in da bomo končno sprožili pozitivno serijo."

Izgubili pri Birkirkari, a igrali v Ligi prvakov
Žilina je sicer v pretekli sezoni osvojila 7. mesto v Corgon Ligi, predtem pa šestkrat osvojila naslov slovaškega prvaka. V sezoni 2010/11 je igrala tudi v skupinskem delu Lige prvakov, pa čeprav so v kvalifikacijah med drugim celo izgubili na Malti pri Birkirkari, zdajšnjemu tekmecu Maribora.

Slovaki so na Stožicah opravili trening ob nenavadno zgodnji uri - ob 11.00. V Ljubljano bo na tekmo po klubskih napovedih pripotovalo tudi 300 navijačev Žiline.

EVROPSKA LIGA

2. PREDKROG, prva tekma

Danes ob 20.45:
OLIMPIJA - ŽILINA (SLK)

Verjetni postavi:

Olimpija: Džafić; Jović, Delamea, Zarifović, Bagarić; Ivelja, Etame, Zeba, Omladič, Trifković; Šporar.

Žilina: Dubravka; Mabouka, Akakpo, Piaček, Hučko; Pečvsky, Paur, Bello, Mihalik, Pich; Majtan.

Sodni: Kristo TOHVER (EST)

Zanimivejši pari:
CRVENA ZVEZDA - IBV (ISL) (Pečnik)
BREIDABLIK (ISL) - STURM (Berić)
RIJEKA - ORESTATYN (WAL) (Škarabot)
HAPOEL TEL AVIV - BEROJE (BOL) (Ilić)
SLASK - RUDAR PLEVLJA (Stevanović)
BOTEV PLOVDIV - ZRINJSKI (BIH) (Džinić)
STROEMSGODSET (NOR) - DEBRECEN (Volaš)

Povratne tekme bodo 25. julija.