Borussia Dortmund je v nemškem prvenstvu na drugem mestu s kar 23 točkami zaostanka za Bayernom. Foto: Reuters
Borussia Dortmund je v nemškem prvenstvu na drugem mestu s kar 23 točkami zaostanka za Bayernom. Foto: Reuters
Carlo Ancelotti
Carlo Ancelotti je bil po dvakrat evropski prvak z Milanom kot igralec (1989, 1990) in trener (2003, 2007). Foto: Reuters
Zlatan Ibrahimović
Zlatan Ibrahimović se bo znova srečal s Josejem Mourinhom, ki je bil njegov trener pri Interju v sezoni 2008/09. Foto: Reuters
Jose Mourinho
V sezoni 2004/05 je Chelsea v skupinskem delu Lige prvakov na Parku princev slavil z 0:3. Mourinho je tedaj prvič vodil Chelsea na evropski tekmi. Foto: Reuters

ki že 12 let neuspešno naskakuje 10. naslov evropskega prvaka.
Prva četrtfinalna tekma bo v sredo na Santiago Bernabeuu. Realu se tokrat ni treba pripravljati na Roberta Lewandowskega, ki je lani na prvem srečanju v Dortmundu dosegel kar štiri zadetke. Poljski napadalec bo tokrat manjkal zaradi kartonov. Ob tem imajo Nemci še obilo težav s poškodbami, saj ne morejo računati na Nevena Subotića, Svena Benderja, Ilkaya Gündogana, Jakuba Blaszczykowskega in Marcela Schmelzerja.

Trener Madridčanov Carlo Ancelotti kljub temu opozarja na odlike Borussie: "Manjka jim pomemben igralec, kot je Lewandowski, toda dobro se branijo in so zelo nevarni iz protinapadov. Moramo pokazati našo kakovost in naše zmožnosti. Igrali bomo napadalno, istočasno pa bomo morali biti pozorni na njihove protinapade. Fizično smo dobro pripravljeni, psihično pa smo se po dveh porazih v domačem prvenstvu dobro odzvali in smo optimistični."

Tudi Klopp optimist
Poraza proti Barceloni in Sevilli nista vrgla iz tira prekaljenega trenerskega mačka, kot je Ancelotti. "Bil sem že v takšnih situacijah. Poskušali bomo igrati intenzivno in iskati prostor v napadu. Moramo imeti pravo mero intenzivnosti in hitrosti ter ne smemo popuščati v ritmu. Tudi pri nas manjka nekaj igralcev." Nazadnje se je poškodoval Marcelo (zamenjal ga bo Fabio Coentrao), že dalj časa pa so odsotni Alvaro Arbeloa, Sami Khedira in Jese Rodriguez.

Tudi trener Borussie Jürgen Klopp je optimist: "Glede na naš proračun in toliko odsotnih igralcev smo v tem obračunu avtsajderji. Vendar pa je na dveh tekmah mogoče prav vse. Borussia lahko premaga tudi najboljše. To je zame najpomembnejše. Imamo možnosti in mogoče nam bo uspelo. Igrali bomo tako kot vedno, na Bernabeuu moramo odigrati svojo tekmo."

Mourinho se ne strinja z "Ibro" in Blancom
Na drugi sredini tekmi se bosta v Parizu pomerila Paris St. Germain in Chelsea, ki je v soboto v Premier ligi presenetljivo klonil na gostovanju pri Crystal Palaceu (1:0). Zlatan Ibrahimović (letos 10 golov v Ligi prvakov in 25 v francoskem prvenstvu) meni, da je PSG močnejši kot v lanski sezoni, ko ga je v četrtfinalu izločila Barcelona: "S soigralci se bolje poznamo." Zase celo pravi, da je v najboljši formi v življenju: "Moram biti iskren, to je moja najboljša sezona. Psihično in fizično se počutim zelo močnega."

Švedski napadalec vlogo favorita zaradi izkušenj v Ligi prvakov prepušča evropskemu prvaku izpred dveh let, Chelseaju: "Mislim, da so super favoriti. Mi smo v položaju, v katerem je bil Chelsea pred osmimi ali devetimi leti." Podobnega mnenja je trener francoskih prvakov Laurent Blanc: "Liga prvakov zahteva izkušnje s tem tekmovanjem. Manchester City je lep primer in ga ni v četrtfinalu."

Drugače pa razmišlja trener Chelseaja Jose Mourinho: "Mislim, da izkušnje ne igrajo takšne vloge. Paris kot klub jih resda nima, toda če pogledamo vsakega igralca posebej ... Thiago Silva, Alex, Thiago Motta, Ibra, vsi imajo ogromno izkušenj. Po drugi strani pa imamo tudi mi nekaj igralcev, ki v Ligi prvakov praktično nimajo izkušenj."

Izkoristiti morajo priložnosti
Blanc na Parku princev napoveduje napadalno igro svojega moštva: "Če se bomo začeli bati njihovih protinapadov, bomo igrali v nasprotju z našim načinom igre, kar ne bo dobro. Moramo se izogniti temu, da prejmemo zadetek, v napadu pa želimo biti učinkoviti. Izkoristiti moramo priložnosti, ki se bodo ponudile, saj jih ne bo veliko."

PSG je nazadnje nanizal osem zmag v vseh tekmovanjih. Thiago Silva si je pred 11 dnevi zlomil ličnico in bo najbrž moral nastopiti z zaščitno masko. Pri Chelseaju bo manjkal Samuel Eto'o, ki še ni okreval po poškodbi kite v podkolenskem pregibu na tekmi proti Arsenalu pred dobrim tednom dni. Namesto njega bo v napadu Fernando Torres. Nemanja Matić in Mohamed Salah, ki sta v klub prišla januarja, v Ligi prvakov ne moreta igrati.


Četrtfinale, prvi tekmi, sreda ob 20.45:

REAL MADRID - BORUSSIA (D)

Verjetni postavi:

Real Madrid:
Casillas, Carvajal, Ramos, Pepe, Coentrao, Xabi Alonso, Modrić, di Maria, Bale, Ronaldo, Benzema.
Borussia Dortmund: Weidenfeller, Piszczek, Hummels, Sokratis, Durm, Sahin, Kehl, Grosskreutz, Mhitarjan, Aubameyang, Reus.

Sodnik: Mark Clattenburg (ANG)


PARIS SG - CHELSEA

Verjetni postavi:

PSG:
Sirigu, Jallet, Alex, Thiago Silva, Maxwell, Verratti, Motta, Matuidi, Cavani, Ibrahimović, Lavezzi.
Chelsea: Čech, Ivanović, Terry, Cahill, Azpilicueta, David Luiz, Ramires, Willian, Oscar, Hazard, Torres.

Sodnik: Milorad Mažić (SRB)

Povratni tekmi bosta 8. aprila.