Ali je PSV res pritiskal na Matavža, da ni bil na voljo za igro proti Škotski? Seveda kaj takega nihče noče potrditi, bleda predstava proti Twenteju pa tudi potrjuje, da Šempetrc še zdaleč ni bil stoodstoten. Foto: EPA
Ali je PSV res pritiskal na Matavža, da ni bil na voljo za igro proti Škotski? Seveda kaj takega nihče noče potrditi, bleda predstava proti Twenteju pa tudi potrjuje, da Šempetrc še zdaleč ni bil stoodstoten. Foto: EPA
Zlatko Dedić
Zlatko Dedić je pri Bochumu izgubil mesto v ekipi, posoja v Dynamu Dresden pa se je izkazala za zadetek v polno. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jasmin Kurtić (Palermo)
Jasmin Kurtić, ki je še pred dvema sezonama igral v drugi slovenski ligi, je kot posojeni igralec Palerma nosilce igre v Vareseju, ki v Serie B zaseda 6. mesto, s točko zaostanka za Lazarevićevo Padovo. Foto: EPA
Josip Iličić (Palermo)
Josip Iličić je obetavno začel dvoboj Palerma z Milanom, nato pa je igral vse bolj medlo in bil na koncu z Mantovanijem ocenjen kot najslabši posameznik Siciljancev ob visokem porazu z 0:4. Foto: EPA

Zaradi bolečin v stegenski mišici Matavž cel teden ni treniral, na reprezentančni tekmi v Kopru pa ga ni bilo niti na klopi niti ni prišel pred novinarje. V Eindhovnu so ocenili, da ni ovir za njegov nastop na derbiju s Twentejem, a je bila odločitev najbrž napačna, saj je slovenski napadalec odigral najslabšo tekmo v dresu PSV-ja.

Matavž je bil soudeleženec najhujšega poraza PSV-ja v zadnjih 35 letih! V neposrednem dvoboju s tekmecem za naslov so "kmetje" doživeli polom, ki bo odmeval še vsaj nekaj dni. Slovenski napadalec se je utopil v črnem povprečju razglašenega PSV-ja, ki je s prvega mesta Eredivisie zdrsnil na 3. mesto, a z le točko zaostanka za vodilnim AZ Alkmaarjem.
V Bochumu Dedić izbral pravi kot
Zlatko Dedić
je v Kopru v 82. minuti tekme Slovenija - Škotska izbral napačni kot, te napake pa ni ponovil v 11. minuti srečanja Bochum - Dynamo Dresden, ko je po izigrani ofsajd zanki rutinirano zadel za vodstvo gostov z 1:0.

Novega gola, že petega na petih tekmah spomladanskega dela 2. Bundeslige, pa se Dedić ni veselil pretirano, saj ga je dosegel proti klubu, s katerim ima sklenjeno pogodbo vse do l. 2013 in ga je lani poleti kot odvečnega napadalca posodil Dresdenčanom.

Na poti k najboljši sezoni v karieri
"Do konca je še 10 tekem, v sebi imam še veliko naboja in bom dal Dynamu vse prav do zadnje minute sezone. Z Bochumom imam pogodbo do poletja 2013, a zdaj sem povsem osredotočen na teh deset tekem, potem po koncu sezone bomo pa videli, kako naprej," je bil po tekmi zadržan novi junak navijačev Dynama.
Dedić je na 17 prvenstvenih tekmah za Dynamo dosegel 10 golov in prispeval 2 podaji, medtem ko je za Bochum na 49 tekmah dosegel le 8 golov in temu dodal 4 podaje. 27-letni Primorec je tako na poti k najboljši sezoni v karieri. Z desetimi goli zdaj zaostaja samo za sezono 2007/08, ko je za Piacenzo in Frosinone na 38 tekmah dal 14 golov.

Brečko postaja podajalec
Po neprijetni "železniški nesreči" se forma Miša Brečka dviga, zdaj je začel prispevati tudi v napadu. V sredo je najprej z natančnim predložkom pripravil gol Andraža Kirma, v nedeljo pa je vajo ponovil v 1. Bundesligi, le da je predložek v gol spremenil Lukas Podolski. To je bila sploh prva asistenca Brečka v letošnji sezoni in skupno na 111. ligaških tekmah za "kozličke" šele šesta.
"Sarma" znova nepremagan
V Italiji je Samir Handanović že dvanajstič v letošnji Serii A ohranil mrežo nedotaknjeno, a to je Udineseju na domačem Friuliju zadostovalo le za točko. Preostali "Italijani" v prvi ligi so bolj ali manj spremljali tekme s klopi ali tribun, ob "Sarmi" je zaigral le še Josip Iličić, ki pa je ob domačem polomu pred Milanom (0:4) izkusil še eno tekmo za pozabo.

Damir Skomina, pomočnika Primož Arhar, Marko Stancin in četrti sodnik Mitja Žganec so dobili novo pomembno nalogo: v torek bodo v Londonu sodili povratno tekmo četrtfinala Lige prvakov med Arsenalom in Milanom.

Vseeno konec tedna na Apeninskem polotoku ni minil brez slovenskega priokusa - za vrhunec 29. kroga v Serii B je poskrbel Jasmin Kurtić, ki je na tekmi Varese - Vicenza dosegel izjemen gol, vreden večkratnega ogleda (video spodaj). Zvezda kroga je bil deležen tudi pozornosti televizije Sky Sport.

Kurtić še vedno na voljo Palermu
"Zdaj ne mislim na Palermo, ampak samo na Varese. Vsi smo zadovoljni: igralci, navijači in klub. Vesel sem zaradi gola, toda še bolj zaradi treh točk. Da naši napadalci premalo zadevajo? Ni problema, nas je veliko in igramo tako, da nas je težko premagati," je 23-letni vezist odgovoril na vprašanje, ali še računa na igranje za Palermo, za katerega je v lanski polsezoni zbral štiri prvoligaške nastope in pri tem dosegel en gol.

"Palermo? Klub imam rad, saj sem eden njegovih igralcev, kar me tudi navdaja s ponosom. Zdaj mi je povsem dobro tukaj, toda jasno je, da če me Palermo želi, da bom šel z veseljem tja," upa na vrnitev v Serio A Kurtić, ki si ga bo selektor Stojanović v živo ogledal čez dva tedna, ko bo Varese gostoval pri Padovi Dejana Lazarovića.

Ob izjemnem golu, drugem v sezoni, se Belokranjec tudi ni mogel ogniti vprašanju o izstopajoči pričeski: "Moja frizura? Malo sem nor. Rad imam lase takšne, kot si želim, če komu niso všeč, me ne zanima."

Dedićev deseti gol sezone (od 0:09)


Kurtićev evrogol proti Vicenzi
(od 1:50)

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Slaviše Stojanovića (23 igralcev)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCrotone (ITA II)Bari - Crotone 1:1/na klopi
Jasmin HandanovićMariborTriglav - Maribor 2:1vso tekmo/
Samir HandanovićUdinese (ITA)Udinese - Atalanta 0:0vso tekmo12. nepremagan

BRANILCI (7)
Mišo BrečkoKöln (NEM)Hoffenheim - Köln 1:1vso tekmopodaja za 1:1

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Juventus - Chievo 1:1/na klopi
Branko Ilićbrez kluba--v iskanju kluba
Bojan JokićChievo (ITA)Juventus - Chievo 1:1/izven postave
Dejan KelharSamsunspor (TUR)Antalyaspor - Samsunspor 0:2vso tekmo v 18' - 3. karton
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Kapfenberg - Sturm 0:0/izven postave
Marko ŠulerHapoel Tel Aviv (IZR)Hapoel TA - Maccabi TA 0:1vso tekmo/

VEZISTI (8)

Valter Birsa

Genoa (ITA)Lecce - Genoa 2:2/poškodovan
Josip IličićPalermo (ITA)Palermo - Milan 0:4do 84' (0:4)/
Andraž KirmWisla Krakov (POL)Lechia Gdansk - Wisla 0:2do 81' (0:2)

/

Rene KrhinBologna (ITA)Bologna - Novara 1:0/na klopi
Darijan MatićKrivbas Krivji Rih (UKR)Vorskla - Krivbas 2:1vso tekmo/
Aleksander RadosavljevićADO Den Haag (NIZ)Den Haag - Heerenveen 0:0vso tekmo/
Dare VršičOlimpija LjubljanaNafta - Olimpija 0:6vso tekmo v 9' z 11-m za 0:1, v 72' za 0:6 - 16. gol
Haris VučkićCardiff (ANG II)Cardiff - West Ham 0:2od 35' (0:0)/

NAPADALCI (5)
Zlatko DedićDynamo Dresden (NEM II)Bochum - Dynamo 0:2do 71' (2:0) v 11' za 1:0 - 10. gol sezone
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Mechelen - Gent 0:2od 90' (0:2)taktična menjava
Tim MatavžPSV (NIZ)PSV - Twente 2:6vso tekmo

/

Nejc PečnikNacional Madeira (POR)Nacional - Braga 1:3/izven postave
Dalibor VolašMariborTriglav - Maribor 2:1vso tekmo v 94' za 2:1 - 12. gol sezone

"Ladje na obzorju"

Siniša AnđelkovićAscoli (ITA II)Reggina - Ascoli 1:1/na klopi
Armin BačinovićPalermo (ITA)Palermo - Milan 0:4/poškodovan
Miran BurgičWacker Tirol (AVT)Wacker - Austria D. 0:1od 61' (0:0)/
Rok KronaveterEnergie Cottbus (NEM II)Eintracht - Energie 1:0/na klopi
Robert KorenHull City (ANG II)Blackpool - Hull 1:1vso tekmo

začel akcijo za 1:1

Dejan LazarovićPadova (ITA II)Padova - Albinoleffe 3:2/na klopi
Klemen LavričKarlsruhe (NEM II)Karlsruhe - Fortuna D. 0:5do 70. (0:4)/
Jasmin KurtićVarese (ITA II)Varese - Vicenza 3:0vso tekmo v 38' za 2:0 - 2. gol
Rene MiheličNacional (POR)Pacos Ferreira - Braga 0:2/na klopi
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Hoffenheim - Köln 1:1/poškodovan
Jan OblakUniao Leiria (POR)Leiria - Olhanense 1:3vso tekmo/
Goran ŠukaloDuisburgDuisburg - Fürth 0:2vso tekmo

/