Michel Platini si je v družbi številnih veljakov Uefe ogledal finale med Nizozemsko in Nemčijo v Stožicah. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Michel Platini si je v družbi številnih veljakov Uefe ogledal finale med Nizozemsko in Nemčijo v Stožicah. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Nizozemci prek Nemcev do evropskega naslova
Platini v Stožicah o finančnem ferpleju
Platini obiskal finale EP-ja do 17-let

56-letni Francoz pred tekmo med Nizozemsko in Nemčijo (6:5 po 11-metrovki) zaradi slabega vremena ni obiskal Kongresnega trga, kjer bi se med drugim moral družiti s šolarji in dijaki, zato pa se je ustavil pri županu Ljubljane Zoranu Jankoviću, kjer se je vpisal tudi v spominsko knjigo slovenskega glavnega mesta. Pojasnil je tudi, da bodo v prihodnje zaključni turnir evropskega prvenstva do 17 let razširili z osmih na 16 držav.


Ste na prvenstvu v Sloveniji videli katerega nogometaša, ki bi lahko naredil kariero, podobno vaši?
Tega se ne da napovedati, ko ima igralec sedemnajst let. To je mogoče, ko jih dopolni trideset ali celo petdeset. Igralci se morajo šele oblikovati. Ko sem kot mladenič prišel v francosko reprezentanco, je bil njen kapetan Henri Michel. Vprašali so ga, ali bo mladi Platini nekoč zvezdnik. Odgovoril je, da bo to povedal, ko bom končal kariero. Pot vsakega nogometaša je posebna, vsekakor pa vsak mora biti dovolj pogumen in pameten, predvsem pa se mora zavedati tudi svojih napak. Ocenjujemo ga lahko šele po karieri.

Imate avtoriteto izjemnega mojstra nogometa, kot predsednik Evropske nogometne zveze ste si pridobili priljubljenost in verodostojnost. Toda - ali lahko govorimo o verodostojnosti sodobnega nogometa, ki ga pestijo prirejeni rezultati tekem, nasilje, doping, trgovina z mladimi nogometaši?
Nogomet ima veliko dobrih strani. Ima pa tudi nekaj težav. Ne bom ponavljal vsega kakovostnega, kar premore: strast, lepoto odraščanja, solidarnost, prijateljstvo ... Tako veliko lepega je v nogometu, ki je v bistvu edini svetovni in univerzalni šport. Drži pa, da so na drugi strani tudi problemi, s katerimi se moramo spoprijemati in jih skušamo omejiti. S priljubljenostjo je prišel denar, z njim pa tudi odkloni. Nameščanje izidov tekem je pri tem eda izmed večjih težav. Naša naloga je, da okrepimo nogometne strukture in tovrstne goljufije preprečimo.

Ste pobudnik tako imenovanega finančnega ferpleja. Ali lahko sploh deluje?
Zagotovo nam bo uspelo. Že smo oblikovali posebno skupino evropskih finančnih strokovnjakov, ki bodo skrbno preverjali vse račune klubov in jasno povedali, kaj je spremenljivo in česa se ne sme več početi. Dozdajšnje škodljive prakse bo zagotovo in dokončno konec.

Je to v današnji krizi v svetu sploh mogoče doseči?
Celotna družba je v krizi. Tudi nogomet je v krizi. Prav zato sem uvedel finančni ferplej. Predvsem, da bi zmanjšal dolgove, ki jih proizvaja nogomet. Veste, da evropski nogometni klubi vsako leto proizvedejo za milijardo in pol evrov izgub?! Če bi vaša televizija vsako leto imela takšno izgubo, bi jo gotovo zaprli, v nogometu pa se nekateri vedejo, kot da se nič ne dogaja. Tako ne gre več naprej. Na vsem svetu države in podjetja zategujejo pasove, tudi v nogometu je to treba storiti. Če želimo preživeti, moramo to storiti. Z vsakoletnim dolgom v višini milijarde evrov in pol to ni mogoče. Zaostriti moramo pravila in zakonodajo ter storiti vse potrebno, da uredimo razmere.

Nogomet je sredstvo globalne komunikacije in tudi sredstvo za razširjanje vrednot, tudi človekovih pravic. Prav zdaj potekajo razprave o političnem bojkotu ukrajinskega dela evropskega nogometnega prvenstva. Kakšno je vaše mnenje?
Vsakdo mora igrati svojo vlogo. Novinarji morate zastavljati vprašanja, zahodni politiki niso zadovoljni z razmerami v Ukrajini, politiki v Ukrajini in na Vzhodu pravijo, da gre za vprašanja njihovega pravosodja ... Jaz pa sem vmes, na udaru vseh, v svoji vlogi, v kateri se ne smem igrati s politiko ali vero. Torej smo pri Uefi ukrajinske oblasti opozorili na številne težave, tudi ko gre za varnostna vprašanja ali položaja gospe Timošenko. Žoga je zdaj na strani politikov. Naša vloga ni v tem, da se ukvarjamo s politiko. Mi moramo organizirati nogometne tekme.

Menite, da bo evropsko prvenstvo na Poljskem in v Ukrajini uspešno?
Zelo uspešno prvenstvo bo! Odlično bo.

Nizozemci prek Nemcev do evropskega naslova
Platini v Stožicah o finančnem ferpleju
Platini obiskal finale EP-ja do 17-let