Arjen Robben, ki je na zadnjih tekmah vstopal s klopi, je tokrat odlično izkoristil priložnost v začetni enajsterici. Foto: EPA
Arjen Robben, ki je na zadnjih tekmah vstopal s klopi, je tokrat odlično izkoristil priložnost v začetni enajsterici. Foto: EPA
Nogometaši Bayerna so zmago proslavili z navijači, ki so dolgo čakali na veliko zmago nad Borussio. Nemški superpokal avgusta lani le nima tako velike teže. Foto: EPA
Robert Lewandowski
Robert Lewandowski ni imel svojega večera. Športni direktor Borussie Michael Zorc je sporočil, da poljski napadalec ne bo podaljšal pogodbe, ki se izteče junija 2014. Nemški mediji so v zadnjih tednih pisali, da se Lewandowski seli v München. Foto: EPA

V Bundesligi imajo Bavarci kar 17 točk naskoka pred velikimi tekmeci iz Porurja. 23. naslov nemškega prvaka ni več vprašljiv, zato je imela četrtfinalna pokalna tekma z večnimi tekmeci iz Porurja še posebno težo. Bayern je na tej tekmi praznoval 113 let kluba, ki je bil ustanovljen leta 1900.
Dortmundčani so pred tem zadnjo tekmo proti Bayernu izgubili pred tremi leti (če izvzamemo nemški superpokal avgusta lani, ki ga je Bayern dobil z 2:1).
Pri gostiteljih je bil kaznovan Franck Ribery, ki je bil izključen na tekmi osmine finala v Augsburgu in ne bo igral niti v polfinalu. Pri rumeno-črnih je manjkal poškodovani Mats Hummels.
Bayern silovito pritisnil od prve minute
V prvem polčasu so bili motivirani Bavarci za razred boljši tekmec. Posebej razigran je bil Arjen Robben, ki je v osmi minuti po podaji Tonija Kroosa streljal z leve strani s 13 metrov, a je bil Roman Weidenfeller na mestu. Po četrt ure igre je Philipp Lahm z desne strani podal pred vrata, Weidenfeller je žogo odbil naravnost na nogo Kroosa, ki pa je presenečen ni mogel dobro zadeti. V 36. minuti je po podaji Bastiana Schweinsteigerja z voleja sprožil Javi Martinez, Weidenfeller je žogo zadržal v drugem poskusu še pred golovo črto.
Mojstrovina Robbna za vodstvo
Ritem Bayerna se je le še stopnjeval. Pet minut pred odmorom je Thomas Müller našel Robbna, ki je prišel do strela s petih metrov, a je meril visoko prek vrat. V 43. minuti je Lahm z desne strani podal pred vrata, Marcel Schmelzer je preveč okleval pri izbijanju, Lahm je z drsečim štartom podal do Robbna, ki si je žogo nastavil na levico in jo z 18 metrov velemojstrsko poslal pod prečko.

Boljša igra Borussie v drugem delu
Na začetku drugega polčasa je Borussia zaigrala bolj odločno. Strel Ilkaya Gündogana v 53. minuti je obranil Manuel Neuer. Igra se je preselila na polovico Bayerna. V 63. minuti je Javi Martinez grobo podrl Roberta Lewandowskwega, imel je srečo, da je sodnik Knut Kircher pokazal le rumeni karton.
Deset minut pred koncem je sijajni branilec Dante z glavo že ukanil Weidenfellerja, a je s črte rešil Mario Götze, odbito žogo je Dante znova z glavo poslal proti vratom, vendar jo je vratar gostov odbil prek vrat. Tri minute pred koncem je Bastian Schweinsteiger poslal predložek v kazenski prostor, Mario Mandžukić pa je z glavo meril v naročje Weidenfellerja. V sodnikovem dodatku je do strela z glavo prišel Julian Schieber, a je žoga zletela prek vrat in veliko slavje v Münchnu se je lahko začelo.
Klopp ni iskal izgovorov
Trener Borussie Jürgen Klopp je bil v prvem polčasu jezen na svoje izbrance. "V prvem polčasu smo igrali podpovprečno. Če proti Bayernu ne igraš 90 minut na najvišjem nivoju, ne moreš zmagati. Nismo si zaslužili zmage, čeprav smo v drugem delu odigrali bolje," je poraz mirno sprejel Klopp.

Hoeness: Borussia nas je dvignila na ta nivo

Najbolj nasmejan je bil predsednik Bayerna Uli Hoeness. "To je bila popolnoma zaslužena zmaga. V zadnjih 20 minutah prvega polčasa smo igrali perfekten nogomet. Bolje se ne da. Veliko smo vložili v to, da smo znova najboljši v Nemčiji. Po zaslugi Borussie smo zelo dvignili nivo, kar se pozna tudi v Ligi prvakov," je bil zadovoljen Hoeness.
"To je bila zelo intenzivna tekma dveh sijajnih ekip. Take tekme odločajo malenkosti, mi smo bili za en gol boljši. Zelo smo si želeli te zmage, to sem čutil že pred tekmo. Pokazali smo, da lahko igramo tudi borbeni nogomet, vedno se ne da zmagovati samo z lepo igro," je dodal trener Jupp Heynckes, ki junija zapušča trenersko klop Bayerna. Prav lahko pa bi odšel z najmanj dvema lovorikama.

Nemški pokal, četrtfinale:
Mainz - FREIBURG * 2:3 (0:2)
Parker 2., Zimling 4.; Santini 86., Caliguri 93./11-m, 108.
* - po podaljšku

Kickers Offenbach - WOLFSBURG 1:2 (0:0)
Stadel 81.; Olić 49., Dost 71.

STUTTGART - Bochum 2:0 (1:0)
Gentner 18., Ibišević 81.

BAYERN - Borussia Dortmund 1:0 (1:0)
71.000; Robben 43.

Bayern: Neuer, Lahm, van Buyten, Dante, Alaba, Javi Martinez , Schweinsteiger, Müller (78./Luiz Gustavo), Kroos ( 93./Boateng), Robben , Mandzukić ( 91./Gomez).

Borussia Dortmund: Weidenfeller, Piszczek, Subotić, Felipe Santana, Schmelzer, Gündogan, S. Bender, Reus ( 81./Schieber), Götze, Grosskreutz ( 62./Blaszczykowski), Lewandowski.

Sodnik: Knut Kircher

Polfinale bo 16./17. aprila, finale pa 1. junija v Berlinu.