Od Louisa van Gaala so si na Old Traffordu veliko obetali, a Nizozemec za zdaj dosega celo slabše rezultate kot njegov predhodnik David Moyes. Foto: Reuters
Od Louisa van Gaala so si na Old Traffordu veliko obetali, a Nizozemec za zdaj dosega celo slabše rezultate kot njegov predhodnik David Moyes. Foto: Reuters

Ne moremo reči, da navijači nimajo prav. Seveda imajo prav in razumljivo so razočarani. Imajo vso pravico, da nam žvižgajo, a v tem težkem položaju moramo ostati skupaj. Pesti nas kopica poškodb, preprosto bomo morali biti potrpežljivi.

Louis van Gaal
Navijači Manchester Uniteda
Številni navijači Manchester Uniteda imajo dovolj van Gaalove dobe v klubu. Foto: Reuters

Ne bom rekel, da igramo privlačen nogomet. V preteklosti smo dosegali velike uspehe, a za to potrebuješ prave igralce.

David Gill
Alex Ferguson
Navijači se radi spominjajo zlate dobe sira Alexa Fergusona. Po njegovi upokojitvi so se rezultati 20-kratnih angleških prvakov precej poslabšali. Foto: Reuters

Rdeči vragi imajo po 23 tekmah letošnjega prvenstva na svojem računu le 37 točk, kar je njihov najslabši izkupiček po toliko odigranih krogih v zgodovini Premier lige. Celo tri točke manj kot v sezoni 2013/14, ko je klub vodil David Moyes. Statistika vsekakor ni na njihovi strani. Med drugim so na zadnjih desetih ligaških obračunih slavili zgolj dvakrat.

Na prvenstveni lestvici kljub vsem težavam - letos zadetka niso dosegli na osmih tekmah - zasedajo solidno, a zanje precej skromno 5. mesto, za četrtouvrščenim Tottenhamom, ki zaseda položaj, ki vodi v Ligo prvakov, zaostajajo za pet točk, za vodilnim Leicesterjem, sicer največjim presenečenjem letošnje sezone, pa je zaostanek že 10 točk. Do konca prvenstva je ostalo še 15 krogov.

Nogomet ni sestavljen samo iz branjenja
Že pred časom je imel Unitedov menedžer Louis van Gaal izpad na novinarski konferenci, na kateri je okrcal sedmo silo zaradi domnevnega neresničnega poročanja in predvsem ugibanj o njegovi prihodnosti. Zadnji rezultati - resda je njegova ekipa dobila derbi z Liverpoolom na Anfieldu (0:1) - mu vsekakor ne govorijo v prid. Nazadnje je v soboto na Old Traffordu slavil Southampton (0:1). "To je bila slaba predstava, seveda. V nogometu ni pomembno zgolj branjenje, ampak tudi ustvarjanje priložnosti na drugi strani igrišča. Mi si jih nismo," je po tekmi dejal van Gaal, ki že dalj časa sedi na zelo majavem menedžerskem stolčku 20-kratnih angleških prvakov.

S Fergiejevim odhodom konec uspešne dobe
Po odhodu sira Alexa Fergusona se je na Old Traffordu končala izjemno uspešna doba, ki je Manchester Unitedu od leta 1986 do 2013 prinesla 13 ligaških naslovov, pet FA-pokalov, štiri ligaške pokale, deset Community Shieldov in tudi dva naslova evropskega prvaka. Leta 2008 je United dobil še svetovno klubsko prvenstvo, ko je v finalu z 1:0 odpravil ekvadorski Quito. V vseh teh letih je klub z Old Trafforda krasila hitra, kombinatorna in predvsem učinkovita igra, ki je začela navijače razvajati v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, nadaljevala pa se je tudi v novo tisočletje. Eric Cantona, Paul Scholes, Ryan Giggs, Roy Keane, Dwight Yorke, Andy Cole, David Beckham, Ruud van Nistelrooy, Cristiano Ronaldo in drugi so bili strah in trepet premierligaških obramb. Old Trafford je bila težko osvojljiva trdnjava. Danes je zgodba večkrat precej drugačna.

Prestopi niso obrodili sadov
Ko je Ferguson zmagoslavno sklenil bogato menedžersko pot, ga je nasledil Moyes. 'The chosen one' je bil pred težko nalogo - moral je nadaljevati zapuščino slovitega predhodnika, a vsi načrti so se kmalu sesuli kot hišica iz kart. Po slabših izidih je bil še pred koncem sezone odpuščen, začasno je ekipo prevzel Giggs. Ko je vajeti prevzel van Gaal, je angleška nogometna javnost pričakovala preporod, ki pa se (še) ni zgodil. Še več, Nizozemec niza slabše rezultate od svojega predhodnika, čeprav je za prestope zapravil neprimerno več denarja. Van Gaal je za nakupe odštel 346 milijonov evrov, Moyes le 86 milijonov.

Navijači nezadovoljni z brezidejno igro
Unitedovi privrženci van Gaalu - poleg očitnega pomanjkanja zmag - zamerijo predvsem dolgočasno igro, v kateri ne uživajo ne navijači ne nogometaši. Igralci si podajajo predvsem vstran in nazaj, v Premier ligi potrebujejo največ podaj za strel na gol. V soboto so proti Southamptonu v okvir vrat sprožili le enkrat, žvižgi (sicer potrpežljivih) navijačev v gledališču sanj postajajo vse pogostejši in glasnejši. "To je bila za navijače zelo slaba tekma. Njihovih občutkov ne morem spremeniti, lahko se le še naprej zelo trudim s svojimi varovanci. To tudi počnem. Vprašam se: kako lahko vse to spremenimo? Moja naloga je, da najdem rešitev, a to je zelo težko," je povedal nizozemski strateg, ki je državne naslove osvajal z Ajaxom, Barcelono, AZ-jem in Bayernom. "Ne moremo reči, da navijači nimajo prav. Seveda imajo prav in razumljivo so razočarani. Imajo vso pravico, da nam žvižgajo, a v tem težkem položaju moramo ostati skupaj. Pesti nas kopica poškodb, preprosto bomo morali biti potrpežljivi."

Raje v kino kot gledati teater sanj
David Gill, nekdanji izvršni direktor kluba, je priznal, da si je v soboto zvečer raje ogledal film v kinu kot pa posnetek vrhuncev tekme v popularni BBC-jevi oddaji Match of the Day. "Ne bom rekel, da igramo atraktiven nogomet. V preteklosti smo dosegali velike uspehe, a za to potrebuješ prave igralce," je priznal. "Želimo gledati napadalen nogomet!" je poudaril. 58-letnik iz Readinga ni edini. Kakšna bo van Gaalova prihodnost na klopi rdečih vragov, ni jasno. Dejstvo je, da morala v klubu ni najboljša. O njegovi prihodnosti bosta na koncu odločala podpredsednik Ed Woodward in družina Glazer, ki sta za zdaj še modro tiho. Toda žvižgov in negodovanja navijačev prav dolgo ne bodo mogli več ignorirati. Medtem pa na Otoku že poročajo, da si nekdanji menedžer Chelseaja Jose Mourinho krvavo želi sesti na enega najbolj vročih stolčkov v svetu nogometa ...

Ne moremo reči, da navijači nimajo prav. Seveda imajo prav in razumljivo so razočarani. Imajo vso pravico, da nam žvižgajo, a v tem težkem položaju moramo ostati skupaj. Pesti nas kopica poškodb, preprosto bomo morali biti potrpežljivi.

Louis van Gaal

Ne bom rekel, da igramo privlačen nogomet. V preteklosti smo dosegali velike uspehe, a za to potrebuješ prave igralce.

David Gill