Po letu govoric in nasprotujočih novic je zdaj Samir Handanović osebno potrdil, da res ostaja v Interju in da bo podaljšanje pogodbe podpisal v prihodnjih dneh. Foto: Reuters
Po letu govoric in nasprotujočih novic je zdaj Samir Handanović osebno potrdil, da res ostaja v Interju in da bo podaljšanje pogodbe podpisal v prihodnjih dneh. Foto: Reuters
Samir Handanović (Inter) - Luiz Adriano (Milan)
"Handa" je pri Gazzetti dello Sport dobil oceno 7, povsod pa je bil omenjen kot drugi junak milanskega derbija, ki se je končal s slavjem črno-modrih. Po WhoScored je bil ocenjen s 7,7 oz. najbolje izmed Slovencev iz najmočnejših evropskih lig. Foto: EPA
Hernanes (Juventus) - Boštjan Cesar (Chievo)
Boštjan Cesar je zaznamoval razplet tekme Juventus - Chievo. Studijske analize so se spraševale o sodniku Guidi. "Če je že dosodil 11-m, bi potem moral pokazati Cesarju drugi rumeni karton." Foto: EPA
Robert Berić
Po reprezentančnem premoru sta v novih klubih že debitirala dva pomembna aduta Slovenije. Robert Berić je zaigral v zadnjih 10 minutah za St. Etienne in tako postal 15. Slovenec v zgodovini Ligue 1. "Zeleni" so slavili v Montpelierju z 2:1. Dobre pol ure je ob ligaškem debiju za Bayer Leverkusen dobil Kevin Kampl, ki pa je z matičnim klubom doma izgubil z Darmstadtom 0:1. Foto: EPA

"Mislim, da bom podpisal v prihodnjih dneh," je ob koncu pogovorov v mešani coni po zmagi na milanskem derbiju potrdil Handanović. Naslednje poletje se izteče dosedanja pogodba, zgodba o (ne)pogajanjih pa se je sprevrgla v dolgotrajno sago z velikimi nihanji: enkrat je bil na prodaj, drugič čisto blizu podaljšanja. Po junijski novici, da bo prvi vratar Slovenije ostal zvest Interju, je minilo celotno poletje, zdaj pa sta se strani končno uskladili o novi, bogatejši triletni pogodbi z možnostjo enoletnega podaljšanja.

Dvakrat ustavil Balotellija, enkrat vratnica
Ravno na nedeljskem milanskem derbiju je 31-letni Ljubljančan dokazal, zakaj je steber Interja, brez katerega ne bo vrnitve na vrh ali vsaj v Ligo prvakov. Že v 3. minuti je iz bližine zaustavil Luiza Adriana, v zadnje pol ure pa je zaustavljal razigranega povratnika v Italijo Maria Balotellija. Dva strela je ubranil, izstopa zlasti parada ob Balottelijevem prostem strelu v 82. minuti (glej video spodaj), res pa mu je štiri minute prej na pomoč priskočila tudi vratnica.

Doma še molči, v Milanu pa vestno odgovarja
Po sladki zmagi - v karieri je Handa izgubil le na enem izmed sedmih Derby della Madonnina - je bil Slovenec med medijsko najbolj obleganimi in je nastopil v televizijskem prenosu tako za Sky kot javljanje RAI-a, na voljo pa je bil tudi vsem v mešani coni. Povsem drugačna klubska zgodba kot v domovini, kjer v tujini najbolj cenjeni slovenski nogometaš še vedno vztraja pri silenzio stampa. Po reprezentančni tekmi z Estonijo je na prošnjo za izjavo odgovoril "Ne bom še", kar je vsaj obet, da bo molka za slovenske medije počasi konec.

"Ko ne prejmeš gola v prvih trenutkih tekme, je to psihološko vedno dobra stvar. Samo moštvo se je spremenilo, vzdušje je drugačno. Veliko je navdušenja in želje, da se dokažemo. Bili smo trdni, nevarnejši kot Milan. Lahko bi se končalo brez zadetkov, a na koncu se je izteklo dobro za nas," je potek derbija opisal Handanović, ki je moral seveda še posebej opisati dvoboje z Balotellijem.

Končno čas za prvo člansko lovoriko?
"Prosti strel je bila najtežja obramba, ker je bil nepredvidljiv udarec, žoga se je odbila od zelenice in hkrati zavijala proti desni. Balotelli me vedno spravi v težave, zaradi njegovega načina udarca je vedno nevarno,"
je za televizije Sarma opisal soočenje z enfant terriblom italijanskega nogometa.

Inter je s popolnim izkupičkom po 3 krogih sam na vrhu Serie A, pri čemer je Handanović dvakrat ohranil mrežo nedotaknjeno in prejel en sam gol. "Govoriti o boju za naslov prvaka je še čisto prezgodaj, a vseeno, to je Inter. Vsekakor ambicije so, da zmagujemo, a smo šele v 3. krogu," je o kandidaturi za prvi naslov prvaka po sanjskem letu 2010 spregovoril slovenski čuvaj mreže, ki v svoji članski karieri sicer ni osvojil še nobene lovorike.

Sledi slovenski derbi za vrh Serie A
Že v naslednjem, 4., krogu italijanskega prvenstva čaka nerazzurre prvenstveni derbi v Veroni, kjer se bodo v času nedeljskega kosila pomerili s presenetljivo drugouvrščenim Chievom. In tudi pri osličkih je ključen slovenski prispevek: Valter Birsa je proti Juventusu že v 5. minuti prispeval novo podajo - s 4 podajami in 2 goloma je Šempetrc najučinkovitejši igralec Serie A!

Cesar osmoljenec obiska Juventusa
A na gostovanju pri Juventusu je bil še bolj v ospredju Boštjan Cesar. Kapetan Slovenije je pri vodstvu Chieva z 1:0 dvakrat nevarno zagrozil, najprej mu je gol ukradel Gigi Buffon, drugič pa kar sodnik Guida Marco s sporno razveljavljenim golom. Sodnik je nato ob Cesarjevem drsečem štartu v 82. minuti še videl prekršek nad Juanom Cuadradom za najstrožjo kazen, iz katere je Juventus izenačil, Chievo pa ostal brez tretje zmage.

Na stadionu Marc'Antonio Bentegodi se tako napoveduje zanimiv obračun za vrh Serie A, kjer bodo pomembno vlogo igrali trije Slovenci, ki so tudi nosilci igre reprezentance, s katero morajo oktobra potrditi osvojitev 3. mesta in nastop v dodatnih kvalifikacijah za EP 2016.

Handanović preprečil Balotelliju sanjsko vrnitev v Milano


Razveljavljen gol Cesarja in nato njegov prekršek za 11-m


Prefinjena podaja Verbiča za zmagoviti gol Köbenhavna


Po poškodbi stegenske mišice, zaradi česar ni bil vpoklican v reprezentanco, se je Benjamin Verbič uspešno vrnil v vrste Köbenhavna. Proti Aalborgu je vstopil ob koncu 1. polčasa pri zaostanku 1:2, v 61. minuti pa je nekdanji Celjan prispeval podajo za zmagoviti gol Nica Jörgensona, na koncu pa je FCK zmagal s 4:2.

Bezjak odločil in zavzel vrh strelske lestvice 1. HNL

Občasni reprezentančni napadalec Roman Bezjak je odločil sosedski dvoboj Rijeke z Istro. V Puli je prav tako eden izmed nekdanjih Celjanov edini gol tekme dosegel že v 9. minuti srečanja. S šestim golom sezone je Bezjak zavzel sam vrh lestvice strelcev 1. HNL-ja, Rijeka trenerja Matjaža Keka pa je s tretjo zaporedno zmago utrdila 2. mesto, kjer za vodilnim Dinamom po devetih krogih zaostaja za 2 točki.

Živec hitro zadel, a vodilni Piast vseeno izgubil

Na Poljskem se Saša Aleksander Živec, nekdaj Primorje, Gorica in Domžale, uveljavlja kot eden najvidnejših igralcev sezone. Za presenetljivo vodilni Piast Gliwice je že v 7. minuti po lepi dvojni podaji s Kamilom Vackom zatresel mrežo Pogona. A tretji ligaški gol Živca je bil premalo in Szczecin je po preobratu slavil s 3:1 ter skočil na 2. mesto lestvice Extraklase, kjer pa z 18 točkami iz osmih krogov še naprej vodi Piast.

Velikonja v drugi belgijski ligi z goli prebuja Lierse (od 5:00)

Eupen-Lierse: 1-4

VIDEO: de uitgebreide samenvatting van Eupen-Lierse. #euplie

Posted by K. Lierse S.K. on 13. september 2015

Zadnji dan prestopnega roka se je od Cardiffa dokončno poslovil Etien Velikonja in se vrnil v Belgijo k Liersu, s katerim je spomladi sicer izpadel iz prve lige. Lierse je katastrofalno začel drugo ligo, a to bo očitno spremenil Velikonja, ki je zadel že prejšnji teden, zdaj pa je prispeval na koncu zmagoviti drugi gol ob uspehu pri Eupnu (4:1).

Smola spremlja Vučkića
Haris Vučkić se je na komaj drugi tekmi za Wigan že resneje poškodoval. Na tretjeligaškem obračunu s Port Valom si je poškodoval gleženj, po tekmi je dobil zaščitni škorenj, težo poškodbe pa bodo razkrili dodatni pregledi.

NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za Švico in Estonijo (23 + 1)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x, y)Opombe
VRATARJI (3)
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Inter - Milan 1:0vso tekmo (7,7)2. ocena tekme, 3 obrambe, 3 pobrani predložki
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Atletico - Barcelona 1:2;
TOR: Galatasaray - Atletico (LP)

vso tekmo (6,0)

najslabša ocena tekme, 2 obrambi
Nejc VidmarDomžaleDomžale - Krško 2:0vso tekmo
brez dela = 4. nepremagan
BRANILCI (7)
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Juventus - Chievo 1:1vso tekmo (5,9)

v 78' = 1. karton, 2 strela, zakrivil 11-m

Branko IlićAstana (KAZ)Ordabasy - Astana 2:3;
TOR: Benfica - Astana (LP)
vso tekmoigral na desnem boku; ?
Bojan JokićVillarreal (ŠPA)

Granada - Villarreal 1:3;
ČET: Rapid - Villarreal (EL)

/izven moštva
Luka KrajncCagliari (ITA II)Ternana - Cagliari 1:1/na klopi
Miral SamardžićRijeka (HRV)

Istra - Rijeka 0:1

/kartoni
Nejc SkubicDomžaleDomžale - Krško 2:0vso tekmo/
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)AEK - PAS 3:1vso tekmoigral na desnem boku, v 33' = 1. karton
VEZISTI (9+1)
Valter BirsaChievo (ITA)Juventus - Chievo 1:1

73' (0:1) (6,8)

v 5' podal za 0:1 = 4. podaja, v 50' = 1. karton
Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

Bayer - Darmstadt 0:1
SRE: Bayer - Bate (LP)

58' (0:1) (6,7)

debi za Bayer, 2 strela, 2 posredovanji, preigravanje

* Nik KapunOlimpijaKrka - Olimpija 1:346' (0:0) /
Andraž KirmOmonia (CIP)Omonia - Doxa 1:1 80' (1:1)prvi nastop v ligi
Rene KrhinGranada (ŠPA)Granada - Villarreal 1:3vso tekmo (6,7)6 zračnih dvobojev, 2 posredovanji, 1 strel
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Sassuolo - Atalanta 2:256' (2:1) (6,1)taktična menjava, 2 strela, posredovanje
Dejan LazarevićAntalyaspor (TUR)Antalyaspor - Eksisehirspor 2:067' (1:0) (6,4) najnižja ocena Antalye, v 33' = 2. karton
Nejc PečnikJEF United (JAP II)

JEF - Kjoto 1:1

vso tekmo

/

Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)Besiktas - Istanbul 2:0

/

na klopi
Dalibor StevanovićMordovia Saransk (RUS)

Samara -Mordovia 1:0

vso tekmo (6,6) v 72' = 3. karton, 2 strela, 2 preigravanji
NAPADALCI (4)
Josip IličićFiorentina (ITA)Fiorentina - Genoa 1:0;
ČET: Fiorentina - Basel (EL)
/na klopi - lažja poškodba gležnja
Robert BerićSt. Etienne (FRA)Montpellier - St. Etienne 1:2;
ČET: St. Etienne - Rosenborg (EL)
81' (1:2) (6,2)debi za St. Etienne, preigravanje, zračni dvoboj
Zlatan LjubijankićUrava Reds (JAP)

Urava - Kašiva 1:0

/izven moštva
Milivoje NovakovićNagoja Grampus (JAP)Nagoja - Sendai 0:1 /poškodovan
"Ladje na obzorju"

Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Palermo - Carpi 2:2/na klopi
Roman BezjakRijeka (HRV)

Istra - Rijeka 0:1

88' (0:1) v 9' = 6. gol
Mišo BrečkoNürnberg (NEM II)

Greuther Fürth - Nürnberg 3:2

vso tekmo v 13' = 3. karton
Gregor BalažicPartizan (SRB)Crvena zvezda - Partizan 3:1;
ČET: Partizan - AZ (EL)
vso tekmo v 69' = 3. karton
Sašo FornezziAntalyaspor (TUR)Antalyaspor - Eksisehirspor 2:0vso tekmo (7,2)4 obrambe, 2 pobrani žogi, zračni dvoboj
Dominic MarohKöln (NEM) Eintracht - Köln 6:2/na klopi
Tim MatavžAugsburg (NEM)Bayern - Augsburg 2:1;
ČET: Athletic - Augsburg (EL)
91' (2:1) (6,0)vrnitev po poškodbi
Aleš MerteljMariborGorica - Maribor 1:4vso tekmoigral kot osrednji branilec
Martin MilecStandard (BEL)Standard - Lokeren 0:1vso tekmo/
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)Frankfurt - Eintracht 0:3

72' (0:2)

v 72' - neposredni rdeči karton
Denis PetrićTroyes (FRA)Troyes - Caen 1:3vso tekmo (6,9)2. ocena Troyesa, 5 obramb
Petar StojanovićMaribor

Gorica - Maribor 1:4

vso tekmopodal v 77' za 1:4 = 1. podaja, v 53' = 2. karton
Aljaž StrunaPalermo (ITA)Palermo - Carpi 2:2

/

kartoni (izključitev)
Benjamin VerbičKöbenhavn (DAN)Köbenhavn - Aalborg 4:2 43' (1:2)vrnitev po poškodbi, podaja v 61' za 3:2 = 1. podaja
Saša A. ŽivecPiast Gliwice (POL)Pogon Szczecin - Piast 3:1

86' (2:1)

v 7' za 0:1 = 3. gol

* - vpoklican samo na trening s člansko reprezentanco

V tabelo za igralnim časom so dodane ocene statističnega portala WhoScored.

Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.