Junak prepotrebne zmage branilcev naslova je bil Jean-Phillipe Mendy, ki je poskrbel za hitro izenačenje, nato pa po veliki priložnosti Gorice povišal prednost Maribora na dva gola. Foto: www.alesfevzer.com
Junak prepotrebne zmage branilcev naslova je bil Jean-Phillipe Mendy, ki je poskrbel za hitro izenačenje, nato pa po veliki priložnosti Gorice povišal prednost Maribora na dva gola. Foto: www.alesfevzer.com
Krunoslav Jurčić (Maribor)
45-letni Hrvat Krunoslav Jurčić je sanjsko štartal trenersko kariero v Mariboru - s 4:1 je v gosteh ugnal do zdaj vodilno moštvo Prve lige. Foto: www.alesfevzer.com
kapetan Miran Burgić (Gorica)
Kapetan Gorice Miran Burgić je dosegel drugi gol v sezoni. Pred natanko desetimi leti je v navezi z Valterjem Birso postal prvi strelec Prve lige, ko je sezono 2005/06 sklenil s 24 goli. Foto: www.alesfevzer.com
NK Maribor
Če bi branilci naslova izgubili še v Novi Gorici, bi na lestvici za 1. mestom zaostajali kar za 12 točk, zdaj po visoki zmagi pa zaostanek za na novo vodilno Olimpijo znaša veliko znosnejših 7 točk. Foto: www.alesfevzer.com
Gorica
Gorico že v naslednjem krogu čaka nov prvenstveni derbi - v Športni park prihaja Olimpija, ki ima po prvi četrtini prvenstva točko več od Goričanov. Foto: www.alesfevzer.com
Zahovič: Mnogo je bilo analiz, a niti ena prava
Rudar napolnil mrežo Celja - 4:0
Maribor s treningov že veliko prenesel na tekmo

Sedem zaporednih zmag Gorice je v Športni park pripeljalo 1.800 gledalcev, vrtnice so sanjsko začele in povedle že v 6. minuti prek kapetana Mirana Burgića, a nato je z novim trenerjem prerojeni Maribor z učinkovito predstavo povsem zavladal in visoko zmagal s 4:1, pri čemer je Jean-Phillipe Mendy prispeval dva gola.

Štajerci so presekali krizo, a hkrati so naredili uslugo tekmecem v Ljubljani: po prvi četrtini sezone 2015/16 prvo mesto zaseda Olimpija z 22 točkami, drugič poražena Gorica ima točko manj, Maribor pa je s 15 točkami na 3. mestu.

Burgić v tretje kronal sanjski štart
Tekma na polnem novogoriškem stadionu se je začela udarno. Že po pol minute je Gorica dvakrat zagrozila, najprej je Miran Burgić zgrešil žogo, nato pa stresel vratnico. A tretje priložnosti 30-letni napadalec ni zapravil - prvi kot na tekmi je izvedel Matija Širok, od mariborske obrambe pozabljeni Burgić pa je z glavo zatresel mrežo za 1:0.

Preobrat Maribora v 13 minutah
Uvodni pritisk Goričanov so gostje s Štajerskega presekali na najboljši način - s hitrim izenačenjem. V 12. minuti je na levi strani prodiral in preigraval Jean-Philippe Mendy, ki je pobegnil ob sami golavtovi črti in skorajda iz mrtvega kota presenetil Grego Sorčana.

Z izenačenjem je pobuda prešla na stran gostov, ki so v 25. minuti povedli. Željko Filipović je hitro oddal žogo na levo stran, kjer je Mitja Viler z natančno podajo po tleh zaposlil kapetana Marcosa Tavaresa, ki pa je kot pravi Brazilec s peto poslal žogo mimo Sorčana za 2:1. Gorica bi kmalu izenačila tik pred odmorom. Razigrani Amel Džuzdanović je z visoko podajo v kazenskem prostoru našel Blessinga Elekeja, ki je udaril z glavo, a stresel le levo vratnico.

Namesto izenačenja drugi gol Mendyja
Po odmoru je Gorica iskala izenačenje, najbližje temu je bila v 56. minuti, ko je po prekinitvi do strela z glavo iz neposredne bližine prišel Marshall Johnson, ki pa je ustrelil naravnost v naročje Jasmina Handanovića. Sledil je hiter napad Maribora, Agim Ibraimi je s podajo presekal goriško obrambo in Mendy je iz oči v oči matiral Sorčana za 3:1.

Bohar potrdil uspešen štart Jurčića
Goričani so poskušali zmanjšati zaostanek, na drugi strani pa so Mariborčani izkoriščali odprti prostor. V 77. minuti je Petar Stojanović z diagonalno podajo našel rezervista Damjana Boharja, ki je brez usmiljenja zadel za končnih 4:1. V zaključku je Jasmin Handanović dvakrat preprečil znižanje Goričanov, vmes pa je sodnik Damir Skomina tudi spregledal Stojanovićevo igranje z roko v lastnem kazenskem prostoru - ni bilo ne 11-m ne drugega rumenega kartona za branilca Maribora.

Maribor učinkovit, smola Gorice
Vijoličasti
so pod Jurčićem pokazali najboljši nogomet v sezoni in so ohranili znosen zaostanek za vodilnim dvojcem prvenstva. Na drugi strani so bile vrtnice veliko enakovrednejše, kot kaže izid, saj je bilo v strelih 16:14 za Gorico, v strelih v okvir pa je bilo 7:10 za Maribor, ob tem so domačini dvakrat stresli vratnico, ostali pa tudi brez najstrožje kazni.

Knapi prikovali Celjane na zadnje mesto
V Velenju se je odvil šaleško-savinjski derbi Rudar - Celje, ki je bil hkrati tudi obračun dna Prve lige. Velenjčani so bili dobršen del prvega polčasa aktivnejši, kar se jim je obrestovalo v 44. minuti, ko je Ivan Knezović zadel z glavo po podaji iz prostega udarca.

Po najstrožji kazni konec odpora
V drugem polčasu so Celjani igrali nekoliko bolje, a se v 68. minuti znašli v še višjem zaostanku. Ramon Soria Alonso je zakrivil enajstmetrovko po prekršku nad Prašnikarjem, z bele točke pa je zadel Stjepan Babić. Sledil je razpad sistema grofov, Amer Krcić je v mrežo preusmeril ostro podajo pred gol, končnih 4:0 pa je v 89. minuti po protinapadu postavil Milan Kocić.

Knapi so z drugo zmago skočili za tri mesta na 6. mesto, medtem ko je Celje kljub trenerski menjavi in prihodu Iztoka Kapušina doživelo nov visok poraz in ostaja na zadnjem mestu vse bolj osamljeno.

V nedeljo bo odigrana še zadnja, peta tekma 9. kroga Domžale - Krško, s čimer se bo končala prva četrtina slovenskega državnega prvenstva v nogometu.

Prva liga TS, 9. krog


GORICA - MARIBOR 1:4 (1:2)
1.800; Burgić 6.; Mendy 12., 57., Tavares 25., Bohar 77.

Gorica: Sorčan; Širok, Kavčič, Jogan, Celcer; Džuzdanović, Burgić ( 70./Nunić), Humar ( 64./Martinović), Johnson; Eleke, Arčon ( 80./Škarabot).

Maribor: Handanović; Stojanović, Šuler, Mertelj, Viler; Sallalich, Kabha ( 71./Vršič), Filipović, Ibraimi; Mendy ( 74./Bohar ), Tavares .



RUDAR - CELJE 4:0 (1:0)
1.100; Knezović 44., S. Babić 67./11-m, Krcić 76., Kocić 89.

Rudar: Radan; Ihbeisheh ( 82./Lešnik), Knezović , Žitko, Kocić; Trifković ( 75./Tolimir), Babić S., Bolha, Babić M. ( 87./Pišek); Krcić, Prašnikar.

Celje: Hosman; Kous, Travner, Soria Alonso, Vidmajer; Miškić ( 84./Spremo), Vrhovec; Osman Ali, Đurković ( 58./Ahmedi), Klapan; Firer.


Nedelja ob 17.45:
DOMŽALE - KRŠKO


Odigrano v petek:
KRKA - OLIMPIJA 1:3 (0:0)
750; Kastrevec 83.; Henty 53., Zajc 80., 86.

ZAVRČ - LUKA KOPER 1:0 (1:0)
500; Zorko 4.

                                      
Lestvica:                             
OLIMPIJA             9  7 1 1 27:5  22
GORICA               9  7 0 2 21:16 21
MARIBOR              9  4 3 2 14:10 15
DOMŽALE              8  4 1 3 14:8  13
ZAVRČ                9  3 3 3  7:8  12
RUDAR                9  2 3 4 10:13  9
KRKA                 9  2 3 4  9:16  9
LUKA KOPER           9  2 2 5 12:17  8
KRŠKO                8  2 2 4  5:11  8
CELJE                9  1 2 6  6:21  5
                                      

 
Zahovič: Mnogo je bilo analiz, a niti ena prava
Rudar napolnil mrežo Celja - 4:0
Maribor s treningov že veliko prenesel na tekmo