Brazilci so prepričani, da lahko porazijo Španijo. Foto: Reuters
Brazilci so prepričani, da lahko porazijo Španijo. Foto: Reuters
Neymar pred finalom Pokala konfederacij
Španci po enajstmetrovkah v finale
Brazilija prek Urugvaja v finale

Finale Pokala konfederacij na Maracani - tekma se začenja opolnoči s prenosom na TV SLO 2 in MMC-ju - bo prava priložnost za sladokusce. Srečala se bosta aktualni svetovni in evropski prvak ter najuspešnejša udeleženka svetovnih prvenstev, "tiki-taka" in "jogo bonito", Vicente Del Bosque proti Luizu Felipeju Scolariju. Gostitelji so po štirih zaporednih zmagah proti Japonski, Mehiki, Italiji in Urugvaju prepričani, da so na pravi poti do izgradnje šampionske ekipe za domači SP čez manj kot leto dni. Na drugi strani Španija že ima takšno moštvo.

Španci so nazadnje izgubili v Južni Afriki leta 2010
S četrtkovo zmago proti Italiji po enajstmetrovkah so svoj niz neporaženosti na uradnih tekmah podaljšali na 29 tekem, nazadnje so izgubili uvodno tekmo SP-ja pred tremi leti proti Švici. A Brazilci na domačih tleh na uradnih tekmah niso doživeli poraza že vse od leta 1975 - na 56 tekmah zapored!

Španci imajo tudi svoje hibe
"Prebrodili smo veliko ovir in se res povezali v zadnjih 30 dneh, za nas bi bilo sijajno, če bi dobili še to tekmo. Mislim, da bi z zmago znova pridobili veliko spoštovanja med našimi navijači v Braziliji. Španci imajo fantastično ekipo, ampak njihova igra ima svoje hibe, lahko jih premagamo. Trenutno so najbrž boljši od nas. Bolj ali manj imajo zadnjih pet ali šest let enako ekipo, s katero so osvojili dva evropska in svetovni naslov," poudarja Scolari.

Spet priložnost za Cesca Fabregasa?
"Brazilci so velik nogometni narod, ampak radi bi jim dokazali, da smo še vedno svetovni prvaki," napoveduje španski vratar Iker Casillas, ki se je izkazal tudi v polfinalu. Večjih težav s poškodbami oba selektorja nimata, verjetno bo Del Bosque v napadu priložnost namesto Davidu Silvi znova ponudil Cescu Fabregasu. Pri Brazilcih bo v napadu naoljen stroj Neymar - Hulk - Fred.

Zadnji obračun leta 1999
Moštvi sta se do zdaj srečali le osemkrat - od tega štiri zmage selecaa in dva remija -, a nazadnje leta 1999, ko je bilo še vse drugače. Takrat so Brazilci z Rivaldom, Cafujem in Robertom Carlosom gledali zviška na Špance in čez tri leta osvojili peti naslov svetovnih prvakov, Španci pa so se znova spraševali, zakaj so razočarali na še enem velikem tekmovanju. Leto prej so na SP-ju v Franciji obstali v skupinskem delu.

Pokal konfederacij, Brazilija
Finale, ponedeljek ob 0.00 (TV SLO 2 in MMC):

BRAZILIJA - ŠPANIJA

Brazilija: Julio Cesar; Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo; Luiz Gustavo, Paulinho, Oscar; Neymar, Hulk, Fred.

Španija: Casillas; Arbeloa, Pique, Sergio Ramos, Jordi Alba; Busquets, Xavi, Iniesta; Fabregas, Pedro, Torres.

Za 3. mesto, nedelja ob 18.00:
URUGVAJ - ITALIJA

Neymar pred finalom Pokala konfederacij
Španci po enajstmetrovkah v finale
Brazilija prek Urugvaja v finale