Cristiano Ronaldo je po dvojni kroni z Realom ohranil odlično strelsko formo. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo je po dvojni kroni z Realom ohranil odlično strelsko formo. Foto: Reuters
Igor Akinfejev
Igor Akinfejev je takole po strelu Andreja Silve preprečil vodstvo Portugalske z 2:0. Foto: Reuters
Rusija
Ruski branilec Georgij Džikja se na tleh drži za glavo, potem ko je njegov poskus v sodnikovem podaljšku zletel čez vrata. Foto: Reuters
Chris Wood
Chris Wood je zadel za vodstvo Nove Zelandije. Foto: Reuters
Raul Jimenez
Raul Jimenez (levo) se veseli izenačenja na 1:1. Foto: Reuters
Soči: Mehika po zaostanku strla Novo Zelandijo
Preobrat Mehike z goloma Jimeneza in Peralte
Chris Wood načel mrežo Mehike
Portugalska v Moskvi ugnala Rusijo
Ronaldo povedel Portugalce v vodstvo

Ronaldo je zadel že v 8. minuti. Raphael Guerreiro je z leve strani poslal predložek na daljšo vratnico, kjer je osamljeni Ronaldo z glavo matiral vratarja Igorja Akinfejeva. Zamudil je Fjodor Kudrjašov.

Portugalska boljši nasprotnik
Ronaldo je imel v 31. minuti še eno veliko priložnost, potem ko je preigraval v kazenskem prostoru in ustrelil, a je bil Akinfejev na mestu. Na drugi strani so Rusi jalovo poskušali priti do izenačenja. Vsi njihovi napadi so se večinoma končali pred kazenskim prostorom Portugalske. Evropski prvaki so bili pač boljši nasprotnik, o čemer priča tudi statistika prvega polčasa: posest žoge 62:38, streli 4:2, streli v okvir vrat 3:0.

Akinfejev preprečil veselje Silvi
Portugalci so bili tudi v nadaljevanju nevarnejši. V 50. minuti je po predložku z desne strani z glavo poskusil Andre Silva, a se je z izjemno parado izkazal Akinfejev. Ta je bil na pravem mestu tudi v 58. minuti, ko je z velike razdalje sprožil Cedris Soares.

Rusi brez strela v okvir vrat
Na drugi strani so v 60. minuti zapretili tudi Rusi, a so po kombiniranju znotraj kazenskega prostora ostali brez strela v okvir vrat. Še najnevarnejši je bil poskus v sodnikovem podaljšku, ki pa ga je vratar Rui Patricio ubranil. Portugalci so sicer po vodstvu rutinirano nadzirali položaj na zelenici. Končna statistika: posest žoge 58:42, streli 12:10, streli v okvir vrat 6:0 - vse za Portugalsko.

Wood kaznoval Mehičane
Na večerni tekmi v Sočiju je Mehika z 2:1 porazila Novo Zelandijo. "Kiviji" so povedli v 42. minuti, ko je zadel Chris Wood. Wood je lepo utekel na podajo Claytona Lewisa, nato pa s strelom pod prečko matiral Alfreda Talavera. Wood je tako kronal boljšo igro Novozelandcev, medtem ko se je mehiškemu selektorju Juanu Carlosu Osoriu maščevalo podcenjevanje, saj je v primerjavi s prvo tekmo v začetni enajsterici zamenjal kar osem nogometašev. Nova Zelandija je bila nevarnejša (streli 6:5, v okvir 3:1), čeprav je imela Mehika žogo več v nogah (61:39).

Evrogol Jimeneza za izenačenje
Mehičani so na začetku drugega polčasa pritisnili proti vratom Nove Zelandije. Nevarne akcije so se vrstile in v 54. minuti je Mehika izenačila. Žoga je na robu kazenskega prostora prišla do Raula Jimeneza, ki jo je nato iz obrata diagonalno poslal pod prečko. Zares lep zadetek.

Prodor Aquina in zadetek Peralte
Mehičani so bili še naprej nevarnejši. Drugi zadetek je visel v zraku. Dočakali so ga v 72. minuti. Javier Aquino se je po levi strani prebil v kazenski prostor, nato pa povratno podal v sredino, kjer je Oribe Peralta sprožil "s prve" in žogo s pomočjo vratnice pospravil za hrbet Stefana Marinovica.

Prečka Thomasa; Smith izbil z golove črte
Nova Zelandija je bila v 85. minuti blizu izenačenju, a je poskus Ryana Thomasa ustavila prečka. Na drugi strani pa bi Jimenez kaj lahko zabil še tretji zadetek, a je njegov poskus z golove črte izbil Tommy Smith. Že v sodnikovem podaljšku je prišlo do prerivanja, v katerega je bilo vpletenih po pet do šest igralcev na obeh straneh. Nekoliko zmedeni sodnik Gambijec Bakary Gassama je po ogledu videoposnetka podelil le dva rumena kartona (Michaelu Boxallu, Diegu Reyesu), čeprav bi jih moral več. Statistika: posest žoge 66:34, streli 22:10, streli v okvir vrat 10:4 - vse v korist Mehike.

Nova Zelandija pakira kovčke
Nova Zelandija je po drugem porazu izgubila možnosti za polfinale, medtem ko se bodo za dve prosti mesti v zadnjem krogu udarile Mehika, Portugalska in Rusija.

NOGOMET
POKAL KONFEDERACIJ
SKUPINA A
2. krog

Moskva:
RUSIJA - PORTUGALSKA 0:1 (0:1)
42.759; Ronaldo 8.

Rusija: Akinfejev, Šiškin (46./Jerohin), Džikja , Vasin, Kudrjašov (83./Buharov), Kombarov (68./Poloz), Samedov , Glušakov , Golovin, Žirkov, Smolov.

Portugalska: Rui Patricio, Guerreiro (66./Eliseu), Alves, Pepe , Soares, Gomes, A. Silva (83./Danilo), Carvalho, Bernardo Silva , Ronaldo, And. Silva (78./Gelson).

Sodnik: Gianluca Rocchi (Italija)



Soči:
MEHIKA - NOVA ZELANDIJA 2:1 (0:1)
Jimenez 54., Peralta 72.; Wood 42.

Mehika: Talavera, Salcedo (33./Moreno 68./Marquez), Araujo, Alanis (46./Herrera), dos Santos, Reyes , Fabian, Aquino, Damm, Peralta, Jimenez.

Nova Zelandija: Marinovic, Wynne, Smith, Durante, Boxall , Ingham (82./Patterson), Thomas , McGlinchey, Lewis (58./Tuiloma), Rojas (73./Barbarouses), Wood.

Sodnik: Bakary Gassama (Gambija)



3. krog, sobota ob 17.00:
MEHIKA - RUSIJA (Kazan)
NOVA ZELANDIJA - PORTUGALSKA
(St. Peterburg)

1. krog:
RUSIJA - NOVA ZELANDIJA 2:0 (1:0)
50.251; Boxall 31./ag, Smolov 69.
PORTUGALSKA - MEHIKA 2:2 (1:1)
34.372; Quaresma 35., Cedric 86.; Hernandez 42., Moreno 91.

Lestvica:                           
MEHIKA            2  1  1  0  4:3  4
PORTUGALSKA       2  1  1  0  3:2  4
RUSIJA            2  1  0  1  2:1  3
NOVA ZELANDIJA    2  0  0  2  1:4  0
  Prvi dve ekipi gresta v polfinale.

SKUPINA B

2. krog

Četrtek ob 17.00:
KAMERUN - AVSTRALIJA (St. Peterburg)

Ob 20.00:
NEMČIJA - ČILE (Kazan)

Lestvica:                           
ČILE              1  1  0  0  2:0  3
NEMČIJA           1  1  0  0  3:2  3
KAMERUN           1  0  0  1  0:2  0
AVSTRALIJA        1  0  0  1  2:3  0
Soči: Mehika po zaostanku strla Novo Zelandijo
Preobrat Mehike z goloma Jimeneza in Peralte
Chris Wood načel mrežo Mehike
Portugalska v Moskvi ugnala Rusijo
Ronaldo povedel Portugalce v vodstvo