Valter Birsa in soigralci želijo na Wembleyju osvojiti vsaj točko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Valter Birsa in soigralci želijo na Wembleyju osvojiti vsaj točko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Srečko Katanec
Varovanci Srečka Katanca lahko proti Angliji več pridobijo, kot izgubijo. "Anglija ima kakovostne igralce, od Dannyja Welbecka, do Raheema Sterlinga, do Wayna Rooneyja. Sam sem v tem tednu ostal normalen. V zadnjem času sem namreč prebral marsikaj. Da gremo v London, ne vem kaj delat. Vem, s kom igramo, kaj nas čaka. Povedal sem že, da lahko 'fašeš', lahko pa je tudi drugače. Tudi v to slednje verjamem. Smo majhna Slovenija, igramo proti svetovni velesili in želim si uspeh," pravi Katanec. Foto: Reuters
Boštjan Cesar in Ricky Alvarez
Boštjan Cesar bo 81. oblekel dres državne reprezentance, kar bo nov rekord. Foto: Reuters
Wayne Rooney
Wayne Rooney bo 100. igral za Anglijo. Foto: EPA
Nenad Protega o tekmi z Angleži
Slovenci pred veliko soboto v Londonu
Slovenci že trenirali na Wembleyju

Pred treningom sta na novinarski konferenci pričakovanja pred tekmo razkrila Srečko Katanec in Valter Birsa. "Kar se tiče slabšega igrišča in dežja, je jasno, da ima s tem ekipa, ki se brani, manjšo prednost. Na primer žoga se drugače odbija in jo je težje nadzirati. Bo pa igrišče v enakem stanju za obe ekipi. Tudi če ne bo v najboljšem stanju, bo boljša ekipa vseeno v prednosti, saj ima boljše igralce. Na koncu odloča kakovost ekipe," je o morebitni razmočeni zelenici na Wembleyju povedal selektor.

Katanec: Lahko zmagamo, zakaj ne?
Slovenija prihaja v London na krilih dveh zaporednih zmag nad Švico in Litvo, Katanec pa pravi, da je nogomet nepredvidljiv in lahko njegovi varovanci presenetijo tudi favorizirane Angleže: "V nogometu se lahko vse zgodi. Lahko zmagamo, zakaj pa ne. Nogomet je nenavaden. Tudi mi imamo izkušene igralce, ki igrajo v dobrih klubih. Izgubljali smo tekme, ko smo bili veliko boljši, zmagovali, ko smo bili slabši. Upam, da bomo igrali kot proti Švici in da bo tudi tak izid. Mislim, da smo v dobri formi. Nekaj nas drži v dobrem ritmu. Povsem odkrito, ne vem, kaj je to. Če bi kdo to vedel, nogomet ne bi bil tako nepredvidljiv."

Angleži pomladili reprezentanco
"Angleži so zamenjali generacijo. Kar je naredil selektor, je občudovanja vredno. Tako pomladiti reprezentanco, kot so jo pred svetovnim prvenstvom, je pogumna poteza. Vemo, kako je z mladimi, lahko imajo veliko vzponov in padcev. Odkrito upam, da bodo jutri igrali slabše. Angleži imajo izjemne talente, ogromno je mladih, ki so odlično tehnično podkovani. Ni veliko selektorjev, ki bi si upali to narediti pred svetovnim prvenstvom in na tako tekmovanje popeljati mlade igralce,"
je še dodal Katanec.

Največ medijske pozornosti deležen Rooney
V angleških medijih je le malo prostora namenjenega slovenskim nogometašem, vsa pozornost pa je usmerjena v Wayna Rooneyja, ki bo odigral 100. tekmo v reprezentančni majici. Tako je bil vprašanja o angleškem kapetanu deležen tudi slovenski selektor: "Čestitke za 100. nastop. Je lepa številka. Treba je veliko let igrati, da dosežeš ta cilj. Poskusili mu bomo pokvariti ta jubilej. To so le številke, v soboto pa je tekma. Ne gledam na te številke in se z njimi ne obremenjujem. To so lepe številke, a to je vse. Upam pa, da Rooney ne bo igral tako dobro kot po navadi. V reprezentanci pa vendarle ne šteje le en igralec. Je pa Rooney izvrsten in zelo nevaren za gol. Če je bil na začetku nekoliko divji oziroma je bilo tako njegovo vedenje, pa je zdaj neprimerno boljši. Čestitke tudi tistim, ki so z njimi delali. Je poseben igralec."

"Je igralec svetovnega kova, kroji vrh nogometa. Zna narediti razliko in lahko odloči tekmo. Vendarle igra tudi v največjem angleškem klubu. Naredili bomo vse, da mu pokvarimo ta jubilej in ga polepšamo našemu kapetanu, za katerega bo ta tekma nekaj posebnosti," je o Rooneyju dodal Birsa in poudaril tudi, da bo kapetan Slovenije Boštjan Cesar proti Angliji postal nogometaš z največ nastopi v izbrani vrsti, to je 81, s čimer bo prehitel Zlatka Zahoviča.

Tudi Slovenci lahko povzročijo kar nekaj težav
"Vemo, s kom bomo igrali, in vemo, kaj lahko pričakujemo. To bo velika tekma. Igramo na Wembleyju. Vemo, da je to reprezentanca, ki je pomlajena in ima ogromno talenta. Upamo, da bomo pravi in bomo igrali organizirano ter izkoristili svoje priložnosti in navsezadnje dokazali, da smo kakovostna ekipa. Vsi bomo morali trdo delati v obrambi in napadu ter se podrediti. Čim manj bomo morali imeti teh črnih minut. Vemo, da so Angleži zelo nevarni tudi v protinapadih. Treba bo zapirati prostor in ne smemo jim dopustiti velikih priložnosti," je načrt za uspeh razkril Birsa.

Angleška nevarnost protinapadi in prekinitve
"Tekme so tu dokaj izenačene. Tudi na drugih tekmah proti Angliji ni bilo velikih razlik. Verjamem, da se bo dalo. Tudi takrat, ko smo igrali proti Angliji, na začetku še nismo bili pravi, a smo nato odigrali pozneje dobro tekmo. To je bila nekakšna prelomnica. Dali smo gol in je šlo potem samo navzgor. Verjamem, da damo lahko v soboto gol in tudi odnesemo točke. Za nas bi bil to velik preskok, kar se tiče samih kvalifikacij in možnosti za uvrstitev na Euro. Vemo, kaj nam morebitna zmaga prinaša. Če nam uspe izvleči pozitiven izid, imamo vse pred sabo postavljeno in lahko gremo na evropsko prvenstvo. Zavedamo se, kaj lahko izgubimo,"
je pred odhodom na trening še dejal Birsa in kot glavno nevarnost izpostavil hiter angleški protinapad. "Nevarni so njihovi hitri napadalci, ki so po mojem mnenju močnejši, kot so bili v preteklosti. Tako so zelo nevarni iz protinapadov in po krilih. Tudi v vezni liniji imajo dobre igralce. Vedno so nevarni iz prekinitev, saj imajo Angleži vedno dobre skakalce. Igralo smo proti prejšnji generaciji in smo se ji dobro zoperstavili tudi v skoku. Če bomo pravi, jim lahko tudi mi povzročimo kar nekaj težav."


Kolumbija, ki bo v torek v Stožicah nasprotnik Slovenije, je na prijateljski tekmi v Londonu z 2:1 (Bacca 61., Gutierrez 87.; Altidore 10./11m) premagala ZDA.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2016
SKUPINA E
Sobota ob 18.00:
ANGLIJA - SLOVENIJA (TV SLO 2/MMC)
SAN MARINO - ESTONIJA
Ob 20.45:
ŠVICA - LITVA (TV SLO 2/MMC)

Lestvica:                          
ANGLIJA            3  3 0 0  8:0  9
SLOVENIJA          3  2 0 1  3:1  6
LITVA              3  2 0 1  3:2  6
ŠVICA              3  1 0 2  4:3  3
ESTONIJA           3  1 0 2  1:2  3
SAN MARINO         3  0 0 3  0:11 0


Iz Londona

Tilen Jamnik

Nenad Protega o tekmi z Angleži
Slovenci pred veliko soboto v Londonu
Slovenci že trenirali na Wembleyju