Sandro Rosell je bil predsednik Barcelone od leta 2010. Na naslednjih volitvah je glavni favorit Joan Laporta, ki je na predsedniškem stolčku sedel pred prihodom Rosella. Foto: EPA
Sandro Rosell je bil predsednik Barcelone od leta 2010. Na naslednjih volitvah je glavni favorit Joan Laporta, ki je na predsedniškem stolčku sedel pred prihodom Rosella. Foto: EPA
Josep Bartomeu
Josep Bartomeu bo naslednji dve leti opravljal funkcijo predsednika Barcelone. Foto: EPA

Sodnik Pablo Ruz je odločil, da ima član kluba Jordi Cases, ki toži predsednika Rosella zaradi domnevnega zavajanja pri višini zneska za Neymarja, dovolj dokazov za začetek postopka.

Član kluba Jordi Cases želel izvedeti resnico
Ko je Neymar lani iz Santosa prišel v Barcelono, je bil prestop vreden nekaj več kot 57 milijonov evrov, takšno številko sta v javnosti predstavila tudi Barcelona in njen predsednik Rosell. A član kluba Jordi Cases je podvomil o tem in od predsednika zahteval, da razkrije resnično vsoto, ki jo je katalonski velikan odštel za Brazilca. Ker predsednik ni želel javno razkriti podatkov, se je Cases odločil za sodno pot.

Španski mediji poročajo, da naj bi šlo v primeru Neymar za zapleteno povezavo poslovnih potez, po katerih je skoraj 40 milijonov evrov našlo pot do Neymarjeve družine prek podjetij v lasti njegovega očeta.

Tudi družina prejela šteiolne grožnje
Rosell je z Neymarjevim prihodom uresničil najbolj odmevno okrepitev, odkar je leta 2010 postal predsednik kluba. V ponedeljek je Rosell zanikal, da bi bil posel vreden več kot 57 milijonov evrov, ter ponovil, da je pripravljen na sodišču to tudi dokazati.
"Prejel sem številne grožnje, prav tako moja družina in zaradi tega sem se vprašal, če se vse skupaj splača. Višina prestopa Neymarja, ki smo jo dali v jasvnost, je pravilna, vse kritike so neupravičene," je poudaril katalonski poslovnež.

Član kluba, ki je sprožil celotno zadevo, pravi, da ne želi predsednika prikazati v slabi luči. "Ne očitam mu, da je denar pospravil v svoj žep. Želim le izvedeti resnico. Če bi mi povedali, da je bilo toliko denarja potrebnega za to, da bi si zagotovili podpis pogodbe z Neymarjem, bi to pač sprejel," pravi Cases, povsem običajen član kluba, po poklicu je farmacevt, tekme svojega kluba pa spremlja na tretji etaži stadiona Camp Nou.
Se vrača Joan Laporta?
Volitve za novega predsednika so načrtovane za leto 2016. Kandidaturo je že napovedal nekdanji predsednik Joan Laporta, ki ima veliko podporo navijačev. Rosell naj bi bil glavni krivec za odhod kultnega trenerja Pepa Guardiole. V klub so pod njegovim vodstvom prišli Cesc Fabregas, Alex Song, Jordi Alba, Adriano, Alexis Sanchez in Javier Mascherano.