Radenko Mijatović velja za velikega favorita v volilni tekmi. Foto: www.alesfevzer.com
Radenko Mijatović velja za velikega favorita v volilni tekmi. Foto: www.alesfevzer.com
Mijatović in Nemec predstavila načrte


Uradnega podatka, koliko kandidatur je bilo vloženih, sicer še ni, nogometna zveza ga bo razkrila v ponedeljek, ko bo tudi znano, ali so vse prispele kandidature izpolnjevale razpisna merila. Del teh je tudi program dela, ki ga mora predstaviti vsak kandidat.

Mijatović je v pogovoru za TV Slovenija med drugim poudaril, da je eden izmed njegovih ciljev še okrepiti blagovno znamko Prve lige in dvigovati pomen nogometa v družbi. "S tem bi pripeljali več sredstev v nogomet, da bi klubi lažje delovali in bili stabilnejši," je zatrdil. Hkrati si želi še bolj napolniti "spodnji del piramide slovenskega nogometa", torej čim več mladih v tem športu, iz katerih bi se lahko razvilo čim več vrhunskih nogometašev.

Tudi Nemec bi v primeru izvolitve veliko pozornost namenil klubskemu nogometu, prav tako ženskam in mladim. "Podprl bi celo vrsto novitet, ki bi v delovanje nogometne zveze vpeljale večjo odprtost in preglednost, predvsem pa drugačne, nove prijeme. Svet se bliskovito spreminja, nogomet tudi," je povedal. Poudarja pa, da bi nadaljeval pot Aleksandra Čeferina, tudi v sodelovanju z ljudmi, ki so se skupaj s Čeferinom preselili z Brda v Nyon na sedež evropske nogometne zveze.

Predstavniki devetih MNZ-jev, sodnikov in trenerjev
Kandidate za predsednika so lahko predlagale posamezne Medobčinske nogometne zveze (MNZ) ali najmanj 20 klubov, med drugim pa morajo biti v nogometu aktivni vsaj tri leta.

Na volilni skupščini bo imelo pravico glasovanja 30 delegatov. Pet jih ima MNZ Ljubljana, štiri MNZ Maribor, po tri MNZ Celje, MNZ Murska Sobota in MNZ Ptuj, po dva pa MNZ Gorenjske Kranj, MNZ Koper, MNZ Lendava in MNZ Nova Gorica. Po dva delegata prihajata še iz združenja sodnikov in trenerjev.

Število delegatov iz posameznega MNZ-ja je določeno glede na število nogometnih in malonogometnih klubov, ki prihajajo iz določenega MNZ-ja in imajo v tekmovanjih pod okriljem NZS-ja najmanj tri ekipe. Če ima MNZ do 10 klubov, mu pripada en delegat, od 11 do 20 dva, od 21 do 30 trije itd.

Za zmago na tajnem glasovanju je treba zbrati več kot polovico veljavnih glasov. Februarja 2011 je Čeferin prejel 24 od 29 mogočih glasov podpore. Na volitvah ni imel protikandidata, saj je Tugomir Frajman kandidaturo umaknil že prej. Pet delegatov je oddalo neveljavne glasovnice. Pred Čeferinom je bil predsednik Ivan Simič, ki je leta 2009 na volilni skupščini dobil 23 glasov, njegov protikandidat Frajman pa 15.

Kot je znano, bodo tokratne volitve za polni štiriletni mandat 15. decembra, veliki favorit za izvolitev pa je Mijatović, ki naloge predsednika Nogometne zveze Slovenije že opravlja od 8. oktobra, ko je Čeferin tudi uradno odstopil.

Mijatović in Nemec predstavila načrte