Memphis Depay in Georginio Wijnaldum sta potopila Nemce v zadnjih minutah. Foto: Reuters
Memphis Depay in Georginio Wijnaldum sta potopila Nemce v zadnjih minutah. Foto: Reuters
Virgil van Dijk je bil na pravem mestu po pol ure igre. Foto: Reuters
Patrik Schick je le tri minute po vstopu v igro odločil v Trnavi. Foto: Reuters

Nemci so na uvodni tekmi remizirali s Francozi v Münchnu, tokrat pa so pred 52.530 gledalci na Amsterdam Areni popolnoma odpovedali. Imeli so več strelov (14:21) in večjo posest žoge (40:60 %), vendar je bila obramba zelo slaba. V zadnji vrsti so bili kar trije nogometaši Bayerna, ki je v največji krizi zadnjih let v Bundesligi.

Prvi polčas so dobili gostitelji. Po pol ure igre je po podaji iz kota v gneči pred vrati Manuel Neuer zaplaval v prazno, Ryan Babel je z ramenom zadel prečko, odbito žogo pa je z glavo v mrežo poslal Virgil van Dijk.

Nemci so pritisnili na začetku nadaljevanja, vendar niso zadeli. Löw je v igro poslal Leroya Saneja in Juliana Draxlerja, ki sta poživila igro v napadu. Strel Matsa Hummelsa z glavo v 53. minuti so gostitelji odbili pred golovo črto, v 65. minuti je Sane iz ugodnega položaja streljal mimo vrat, pet minut zatem je bil nenatančen še Draxler.

Kazen je prišla na koncu tekme, ko so izbranci Ronalda Koemana odlično izpeljali protinapade. Tri minute pred koncem je po napaki Draxlerja v protinapad krenil Quincy Promes. Prodrl je po desni strani in podal pred vrata, kjer je Memphis Depay iz bližine povišal na 2:0. V 91. minuti je isti igralec z roba kazenskega prostora stresel še prečko. Nemce je potopil Georginio Wijnaldum v sodnikovem dodatku po lepem preigravanju v kazenskem prostoru. Po podaji Daleyja Blinda je premešal obrambo elfa in z diagonalnim strelom z desno nogo poskrbel za veliko evforijo na tribunah. Za Nemce je to prvi poraz v medsebojni tekmi po 16 letih.
Löw: Nimamo nobene samozavesti
"Pri zaostanku z 0:1 smo imeli številne priložnosti, takrat pa se je videlo, da nimamo nobene samozavesti pred vrati. V zadnjih minutah smo vse stavili na napad in pustili smo jim preveč prostora. Zelo slabo je predvsem, da smo na koncu popolnoma razpadli," je bil razočaran selektor Löw.

Rezervist Schick odločil derbi v Trnavi
V ligi B je bil derbi v Trnavi, kjer je Slovaška izgubila proti Češki z 1:2. Odločilni zadetek je dosegel rezervist Patrik Schick z glavo četrt ure pred koncem po podaji Borka Dočkala. Napadalec Rome je vstopil le tri minute pred tem. Na stadionu Antona Malatinskega je sodil Slavko Vinčić.
Marek Hamšik, ki je nastopil že 108. za Slovaško, je izenačil na 1:1. Martin Škrtel je imel jubilej s stotim nastopom.
Zgodovinska zmaga Gibraltarja
V najnižji ligi D je zgodovinski trenutek dočakal Gibraltar. Po 22 porazih je reprezentanca s Pirenejskega polotoka dočakala prvo zmago. Kapetan Roy Chipolina je z bele točke dosegel edini gol na tekmi. Gibraltarcev ni zmedla niti organizacijska napaka Armencev, ki so jim pred tekmo zavrteli himno še ene žepne članice evropske zveze – Liechtensteina.

Gibraltar se je kot član Uefe tekmovanjem priključil leta 2016, do danes pa doživel samo poraze. Najhujši so bili tisti iz kvalifikacij za Euro 2016 s Poljsko (1:8) in Nemčijo (0:7), ter z Belgijo v kvalifikacijah za SP 2018 (0:9).

LIGA A, SKUPINA 1:
NIZOZEMSKA - NEMČIJA 3:0 (1:0)
van Dijk 30., Depay 87., Wijnaldum 93.

Nizozemska: Cillessen, Dumfries, de Ligt, van Dijk, Blind, de Roon, F. de Jong (77./Ake), Wijnaldum, Bergwijn (68./Groeneweld), Depay, Babel (68./Promes).

Nemčija: Neuer, Ginter, J. Boateng, Hummels, Hector, Kimmich, Can (57./Draxler), Kroos, Müller (57./Sane), Werner, Uth (68./Brandt).

Sodnik: Cüneyt Cakir (Nemčija)


Vrstni red: Francija 4, Nizozemska 3, Nemčija 1.


LIGA B, SKUPINA 1:
SLOVAŠKA - ČEŠKA 1:2 (0:0)
Hamšik 62.; Krmenčik 52., Schick 76.

Slovaška: Dubravka, Pekarik (46./Sabo), Škriniar, Škrtel, Hubočan (80./Hančko), Lobotka, Hamšik, Kucka (54./Weiss), Duda, Mak, Nemec.

Češka: Vaclik, Kaderabek (63./Novak), Celustka, Brabec, Gebre Selassie, Souček, Pavelka, Vydra (89./Jankto), Dočkal, Zmrhal, Krmenčik (73./Schick).

Sodnik: Slavko Vinčić (Slovenija)

Vrstni red: Ukrajina in Češka 6, Slovaška 0 točk.

SKUPINA 4:
IRSKA - DANSKA 0:0

Vrstni red: Danska 4, Wales 3, Irska 1 točka.


LIGA D, SKUPINA 1:
LATVIJA - KAZAHSTAN 1:1 (1:1)
Karasauskas 40.; Zainutdinov 16.

GRUZIJA - ANDORA 3:0 (1:0)
Vako 33., 84., Kankava 95.
RK: Vieira 92./Andora

Vrstni red: Gruzija 9, Latvija, Kazahstan in Andora po 2.

SKUPINA 4:
ARMENIJA - GIBRALTAR 0:1 (0:0)
Chipolina 50./11-m

MAKEDONIJA
- LIECHTENSTEIN 4:1 (3:1)
Trajkovski 10., 30., Pandev 36., Alioski 67.; Yildiz 37.


Vrstni red: Makedonija 9, Armenija, Liechtenstein in Gibraltar po 3.