Andraž Šporar je na novinarski konferenci v Austria Trend Hotelu v Ljubljani predstavil podrobnosti prestopa. Deležen je bil tudi vprašanja, za koga navija v tenisu, saj je Basel rojstni kraj Rogerja Federerja.
Andraž Šporar je na novinarski konferenci v Austria Trend Hotelu v Ljubljani predstavil podrobnosti prestopa. Deležen je bil tudi vprašanja, za koga navija v tenisu, saj je Basel rojstni kraj Rogerja Federerja. "Navijam za Novaka Đokovića, a mi je všeč tudi Federer," je bil diplomatski odgovor "Špokija". Foto: Twitter @NK_Olimpija

Ne glede na to, koliko smo zanj dobili, je, kar zadeva mene, ta številka za Andraža majhna. Postajamo velik klub in tudi mi imamo pravico, da zahtevamo več, kot se je zahtevalo v preteklosti. Slovenski nogometaši so bili do zdaj podcenjeni. Ena izmed naših nalog je, da jim dvignemo ugled. Noben igralec iz Olimpije ne bo odšel za manj, kot je vreden.

Predsednik Olimpije Milan Mandarić
Andraž Šporar pojasnil prestop v Basel

21-letni Šporar je v torek z vodilnim klubom švicarskega prvenstva podpisal štiriinpolletno pogodbo. Skupna odškodnina, ki jo bo plačal Basel, znaša 3,8 milijona evrov, od česar bo Olimpija do junija prejela 2,8 milijona, nato pa še v dveh obrokih po 500.000 evrov, če bo "FCB" švicarski prvak v letih 2016 in 2017. Zeleno-beli so si v pogajanjih izborili tudi 15-odstotni delež od naslednjih prestopov Šporarja. Ob tem je športni direktor Ranko Stojić ocenil, da bo prejšnji Šporarjev klub Interblock po pravilih Fife od prestopa v Basel dobil najmanj 50-60 tisoč evrov. Razkritje natančnih številk je dobrodošlo, ob podobnih prestopih v preteklosti in tudi podatkih o plačah se slovenski klubi prevečkrat zavijejo v molk.

Prihod Šporarja tudi Strellerjeva želja
"Olimpija mi je dala vse, a bil je čas za nov korak v moji karieri. Spremljali so me dolgo, mislim, da kar vse leto. Bili so na veliko tekmah. V stik z njimi sem stopil pred kratkim, sem pa bil ves čas vesel, da se ta klub zanima zame. Res je, da sem imel tudi veliko drugih ponudb. Finančni vidik pri odločitvi ni bil v ospredju. Nekako je pretehtalo to, da redno igrajo v Ligi prvakov, kar je super, državni prvaki pa so bili šestkrat zapored, kar pomeni, da igrajo napadalen nogomet in napadalcem to logično ustreza. Mislim, da je to prava ekipa zame in ne morem veliko izgubiti. Tudi sam Streller
(Marco, legenda kluba in dozdajšnji nosilec dresa s številko 9, ki ga bo zdaj imel Šporar, op. a.) si je želel, da pridem v klub, ker tam dela kot skavt. Zahvaljujem se mu, ker je dal dobro besedo zame, kar pomeni, da sem na pravi poti. Gotovo je najpomembnejše zame, da bom redno igral, to si bom moral izboriti. Zagotovil, da bom igral, ni nikjer," je svojo odločitev za Basel pojasnjeval "Špoki", ki je v Švico odpotoval v torek zjutraj, v domovino pa se je vrnil danes zgodaj popoldne.

Sledi Tajska, 4. januarja pa prvi trening v Baslu
Na hitro je že spoznal stadion in okolico, navdušen je nad urejenim mestom in zelo prijaznimi ljudmi, zato meni, da ne bo imel prevelikih težav s prilagoditvijo. V soboto bo v Krškem še del ekipe Olimpije, a najbrž ne bo igral. Nato bo odšel na dopust na Tajsko, po vrnitvi pa se bo začel individualno pripravljati. Treningom Basla se bo pridružil 4. januarja.

Skrivnostni glede novih imen
Na novinarski konferenci je bil navzoč tudi predsednik kluba Milan Mandarić, ki pa ni želel razkriti, koga si želijo pripeljati na izpraznjeno mesto v napadu: "Ne bi bilo pošteno, da govorimo o igralcih, ki so člani drugih ekip." Stojić je poudaril, da ne bo lahko najti enakovredne zamenjave, si pa v vsakem primeru prizadevajo, da bi jo našli - ali v slovenski ligi ali v tujini.
"Vesel sem zanj. Poleti je ostal v Ljubljani, da bi pomagal pri začetku gradnje velike Olimpije. To mu je uspelo z velikim zadovoljstvom vseh nas, za to mu dolgujemo ogromno zahvalo. Prišel je dan, ko se je pojavil pravi klub zanj. Prepričan sem, da bo tudi tam prispeval veliko ter da ga čaka velika in uspešna kariera. Hvala ti za vse, Andraž. Ne bomo pozabili, kar si storil za nas. Želimo ti vse najboljše, spremljali te bomo še naprej," je med drugim povedal Mandarić.

Ne glede na to, koliko smo zanj dobili, je, kar zadeva mene, ta številka za Andraža majhna. Postajamo velik klub in tudi mi imamo pravico, da zahtevamo več, kot se je zahtevalo v preteklosti. Slovenski nogometaši so bili do zdaj podcenjeni. Ena izmed naših nalog je, da jim dvignemo ugled. Noben igralec iz Olimpije ne bo odšel za manj, kot je vreden.

Predsednik Olimpije Milan Mandarić
Andraž Šporar pojasnil prestop v Basel