Andraž Šporar je takole poziral z dresom Basla, na katerem bo pod njegovim priimkom številka devet, ki jo je pred njim nosil legenda kluba Marco Streller. Foto: MMC RTV SLO/Twitter FC Basel
Andraž Šporar je takole poziral z dresom Basla, na katerem bo pod njegovim priimkom številka devet, ki jo je pred njim nosil legenda kluba Marco Streller. Foto: MMC RTV SLO/Twitter FC Basel
Andraž Šporar (Olimpija)
Šporar je s 17 goli najzaslužnejši za vodstvo Olimpije po jesenskem delu. Zeleno-beli bodo vrzel po njegovem odhodu težko zapolnili. Foto: www.alesfevzer.com
Izjava Šporarja po prestopu v Basel

Odškodnina Olimpiji naj bi se približala trem milijonom evrov. Prestop 21-letnega Šporarja je tako postal najdražji v slovenski ligi.

Šporar "dražji" od Iličića
Pred njim je z 2,3 milijona evrov rekord držal Josip Iličić, ki je leta 2010 iz Maribora odšel v Palermo. Sledijo prestopi Nemanje Maksimovića v Astano, Etiena Velikonje v Cardiff (oba po dva milijona evrov) in Jana Oblaka v Benfico (1,6 milijona evrov).

Podrobnosti prestopa bosta Šporar in športni direktor Olimpije Ranko Stojić pojasnila na novinarski konferenci, ki bo v sredo ob 16.00.


"Špoki" kot menjava za Embola?
180 cm visoki Šporar, ki za Olimpijo igra od leta 2012, je blestel v jesenskem delu državnega prvenstva, kjer je na 18 tekmah zabil 17 golov. Z odličnimi predstavami je privabil precej snubcev, v zadnjih tednih pa sta se najpogosteje omenjala Basel in Hannover. "Špoki", kot je njegov vzdevek, se je nazadnje odločil za Basel, pri katerem bo verjetno nasledil 18-letnega domačega zvezdnika kamerunskega porekla Breela Embola, ki naj bi poleti za neuradno več kot 20 milijonov evrov prestopil v Wolfsburg. Šporar bo nosil dres s številko devet, prvi trening s člansko ekipo pa bo opravil 4. januarja.

Šporar: Zavedam se, da me čaka trdo delo.
"Sem izredno zadovoljen. Prvi vtisi so sijajni. Odličen stadion, prijazni ljudje. Gre za velik klub, ki je prava izbira za nadaljnji korak v moji karieri. Zavedam pa se, da se zdaj zame šele začne trdo delo, saj želim upravičiti zaupanje predsednika in športnega direktorja. Komaj čakam, da se pridružim soigralcem,"
je v prvi izjavi dejal Šporar, ki se zdaj odpravlja na enotedenske počitnice, nato pa bo začel z individualnimi treningi.

Mandarić: Ni mi lahko pri srcu
"Ko smo se poleti pogovarjali o novi pogodbi, smo mu obljubili, da bo prišel čas, ko bo dosegel svojo pravo vrednost in bo pripravljen na odhod v tujino. Kot predsedniku NK Olimpija Ljubljana mi ni lahko pri srcu ob Andraževem odhodu. Najlepše se mu zahvaljujem za vse, kar je dal temu klubu, in mu želim veliko uspehov v nadaljnji nogometni karieri," pa je za spletno stran kluba odhod najboljšega igralca komentiral predsednik Olimpije Milan Mandarić.

Basel 18-kratni švicarski prvak
Basel je klub z bogato tradicijo, saj je bil ustanovljen že leta 1893. Baselčani so 18-kratni švicarski prvaki, od tega so od leta 2009 osvojili šest prvenstev zapored. Tudi letos jim kaže dobro, saj po 18 krogih oziroma jesenskem delu vodijo z destimi točkami prednosti (43:33) pred najbližjim zasledovalcem züriškim Grasshopperjem. Klub iz mesta ob tromeji Švice, Francije in Nemčije domuje na stadionu St. Jakob Park, ki sprejme 35.000 gledalcev. Basel redno igra v evropskih tekmovanjih. Tudi v letošnji sezoni dobro nastopa v Evropski ligi, saj si je v konkurenci Fiorentine, Poznana in Belenensesa že zagotovil preboj v 1/16-finala.

Izjava Šporarja po prestopu v Basel