Slovenska reprezentanca je bila pred tekmo precej optimistična in prepričana, da lahko na domačem igrišču spet ostane neporažena proti Italiji. Toda zahodni sosedi so res igrali dobro in Slovenija ni našla pravega orožja vsaj za remi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenska reprezentanca je bila pred tekmo precej optimistična in prepričana, da lahko na domačem igrišču spet ostane neporažena proti Italiji. Toda zahodni sosedi so res igrali dobro in Slovenija ni našla pravega orožja vsaj za remi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Robert Koren in Matjaž Kek
Matjaž Kek: "Morda smo si premalo upali igrati. Ne vem, kot da smo bili v krču." Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Cesare Prandelli
Italijanski selektor Cesare Prandelli je bil zadovoljen predvsem z igro na sredini, kjer so ga pred tekmo obhajali dvomi, ki so se nato izkazali za neosnovane. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Selektor se po porazu z 0:1 zaveda, da je bilo preveč napak v podajah in premalo poguma v igri. Morda Slovenija ni pričakovala tako močnih azzurrov, ki jim priznavajo superiornost v igri. Misli so zdaj usmerjene k torkovi tekmi proti Severni Irski. "Šteje le zmaga," pravi kapetan Robert Koren.


Aleksander Radosavljević: "Čestitati moramo nasprotniku, Italija je zasluženo zmagala. Razvili so svojo igro, odigrali hitre podaje, nam pa v obrambi ni uspelo pokriti njihovih igralcev. Igrali smo, kolikor smo lahko. Spodrsljaj moramo popraviti v Belfastu, ni druge izbire. Kvalifikacije so povsem odprte. Toda tudi v prejšnji kvalifikacijah smo bili skoraj izgubljeni in še ne smemo zapreti knjige."

Robert Koren: "Roko na srce, Italijani so si zaslužili tri točke. Težka tekma je bila. Čeprav smo se dobro pripravili na tekmece, so nas nadigrali. Trudili smo se, a rešitve nismo našli. Žoga ni stekla. Vseeno smo imeli nekaj prekinitev in nekaj možnosti, da bi v napadu bolje odigrali. Zdaj se moramo osredotočiti na tekmo v torek. Dobro poznamo Severno Irsko, vemo, kako so igrali v Mariboru in vemo, kaj pričakovati v Belfastu, saj smo tam že igrali. Šteje le zmaga!"

Matjaž Kek: "Italijani so dokazali svojo kvaliteto, imeli so več od igre, bili so kvalitetnejši. Vseeno čestitam fantom za odnos, borbo, res pa je, da ni bila to tista prava igra, kot smo si jo želeli. Morda smo si premalo upali igrati. Ne vem, kot da smo bili v krču ... Preveč smo grešili v podajah, odločilno pa je bilo to, da smo bili preveč statični. Morali smo igrati na preskok, kjer nismo imeli možnosti. Italijani so bili agresivnejši v dvobojih, mi smo zamujali. Poleg tega je Buffon dvakrat pokazal svojo kakovost. Zdaj nas čaka priprava na Severno Irsko, treba se bo psihično pobrati, imamo tudi težave, ker Cesar zaradi kartonov ne bo igral, Brečko pa verjetno ne zaradi poškodbe."

"Čestitam Italiji za zasluženo zmago. Nismo prišli pravi v tekmo. Italija nam je vsilila svojo igro. Ves čas smo lovili žogo, namesto da bi igrali z njo. Zasluženo smo izgubili proti ekipi, ki je dobro igrala in čakala na tisti pravi strel. Na trenutke smo odigrali hitreje in se usmerili proti golu. Pri odvzemanju žog smo bili preslabi. Imeli smo premalo razpoloženih igralcev za način igre, ki smo ga iskali in želeli. Proti takšnemu nasprotniku moraš biti na ravni povsod: v teku, dvobojih, ideji, realizaciji. Še iz tistih dveh priložnosti, ki smo si jih pripravili nismo zadeli. Po eni strani je dobro, da je Belfast že čez štiri dni, ekipo bomo do tokrat zagotovo osvežili. V teku in mislih moramo biti hitrejši, živahnejši, agresivnejši. Dejstvo, da so bili Italijani boljši in za to jim je treba čestitati."

Cesare Prandelli, selektor Italije: "Lepa tekma, v prijetnem ozračju. Vseskozi smo igrali na zmago, kar nam je na koncu tudi uspelo. V postavi ne bi nič menjal. Pred tekmo smo si predvsem prizadevali, da okrepimo sredino, kar nam je na tekmi dobro uspelo. Skeptičnost dan pred tekmo ni bila blef in me ni motila, kvečjemu motivirala. Želja in pogum je tisto, kar združuje in dela moštvo, ki igra za Italijo. Vedno se lahko izboljšamo. Na določenih delih igrišča moramo še iskati izboljšave in igrati vedno bolje. Ostati moramo pogumni."

Ocena igralcev? "Motta je odličen igralec z veliko osebnostjo, ki v določenem trenutku lahko naredi razliko, kar je konec koncev pokazal z golom. Buffon prinaša varnost in zanesljivost. On se s tema dvema obrambama ni vrnil, on je bil vedno na tej visoki ravni. Tako Cassano kot Pazzini sta se predstavila kot izredno koristna igralca, ki sta se dobro znašla na zgoščenem prostoru. Chiellini se je dobro postavil po robu Novakoviću: to je bil dvoboj dveh močnih igralcev."